Lóverseny téma 004

A Flat lóversenyek

2023 márc 10. 11:13 secretariat Szólj hozzá!

Lovi fogadások Flat verseny Epsom Derby Royal Ascot Dubai World Cup

Flat versenyeken a lovak haladását nem akadályozza semmi. Rajtgépből indulnak, amelynél a sorrendet sorsolással döntik el.

A briteknél a flat szezon március végén, vagy április elején kezdődik, egy konkrét futammal, méghozzá a doncasteri Lincoln Handicap-el, és ugyanezen a helyszínen fejeződik be a November Handicap-el, értelemszerűen november elején.

A téli szezonban sem unatkoznak a flat futamok rajongói. Egyrészt minimális időeltolódással Dubaiban novembertől márciusig tartják a Dubai World Cup Carnival-t, amely március végén a világ leggazdagabb versenynapjával zárul, másrészt a szintetikus borításoknak köszönhetően tartanak egy All-Weather Championship-et is, október végétől április közepéig.

Ez utóbbit most már hat versenypályán rendezik. A hagyományos Lingfield, Kempton, Southwell, Wolverhampton négyes mellé nemrég Chelmsford is társult, és Newcastleban is váltottak fűről all-weather borításra.

Flat lóverseny futamtípusok

Kevés lovat dobnak be egyből a mély vízbe, még a legígéretesebbeknek is kell egy-két éles futam, hogy belerázódjanak a dolgokba, így aztán a legtöbben nyeretleneknek (maiden stakes) kiírt versenyen kezdik a karrierjüket. Mindaddig nevezhetnek egy ilyen futamra, amíg meg nem szerzik az első győzelmüket, de többnyire, ha 3-4 futam után sem képesek valami jobb eredményt, győzelmet letenni az asztalra, akkor hendikepeken végzik.

A hendikepek (handicap)

Gyakorlatilag egy különálló világ, ahol minden ló a képességpontjai (OR – Official Rating, amit a BHA, vagyis a British Horceracing Authority hendikepperei határoznak meg) alapján kapja meg a szállított súlyt.

Egy papíron erősebb ló több súlyt cipel, míg a kevésbé jóra értékelt súlykedvezményt kap, ami azt eredményezi, hogy elméletben minden ló azonos esélyekkel vág neki a versenynek. Minden egyes pont egy fontnyi súlykülönbséget jelent, vagyis a gyakorlatban egy 100-as OR-el rendelkező ló a 95-össel szemben 5 fonttal (kb. 2,5 kiló) több súlyt fog cipelni a versenyen.

Ezeken a futamokon a legkiegyenlítettebbek az oddsok, nincs annyi egyértelmű favorit, és az extrém magas szorzók is ritkábban.

Ha a maiden futamon jól szerepel a ló, akkor ott van a tulajdonosai előtt a lehetőség, hogy benevezzék egy kiemelt versenyre. Ezek mindegyike Class 1-es, vagyis legfelsőbb kategóriás, de ezen belül is négy fokozat van. A belépőszint a Listed, ami után a Group 3 és a Group 2 következik, és végül kizárólag a legjobbaknak, a Group 1.

Ez utóbbinál vannak például a klasszikusok, a legnagyobb hagyománnyal bíró, legrégebbi, legnagyobb presztízsű futamok, kizárólag hároméveseknek, amik között ott van a Derby is. Ebből jó ha tudod, hogy minden országban csak egy van. A briteknél az Epsom Derby, íreknél az Irish Derby, az USA-ban a Kentucky Derby, franciáknál a Prix du Jockey Club stb.

Valahol ezek alatt a futamok alatt, a flat verseny hendikepekkel párhuzamosan futhatsz össze olyan versenytípusokkal, mint a conditions stakes, claiming stakes, selling stakes, classified stakes.

Mindegyiknek megvan a maga szabályrendszere, amiket megtalálsz a racingpost.com-on, minden egyes futamnál részletesen le van írva, hogy ki és miért kap büntetést, kedvezményt. Általában hendikepes lovak tesznek kitérőket ezeken.  

Az apprentice és amateur futamokat kezdő, illetve amatőr zsokéknak rendezik, ezeken profiknak nincs helye. Előbbiek a nyert versenyeik mennyisége alapján kapják a súlykedvezményeket, utóbbiaknál pedig, mivel nem profi sportolókról van szó, a lovak több súlyt visznek a szokásosnál. A novice stakes-re, illetve a nursery handicap-ekre kizárólag kétévesek nevezhetnek. 

A Nottingham Races versenyének hajrája (Fotó: Mick Atkins / Shutterstock.com)

Évjáratok

A flat futamokon a legfiatalabb korosztály a kétéveseké, akik szinte az egész szezonban elkülönítve versenyeznek, nem keverednek más korosztályokkal. Szezon vége felé van egy-két futam, ahol idősebb lovakkal együtt futhatnak, de ez tényleg ritkaságnak számít. Mondhatni, hogy a hároméveseké a világ ebben a szakágban.

Ez a korosztály adja minden évben a klasszikus versenyeket, ahol csak a háromévesek indulhatnak. Az év első felében még szintén külön futamaik vannak, de aztán szépen lassan keverednek az öregebb lovakkal, és a versenyek (kiemeltek és hendikepek egyaránt) onnantól kezdve hároméves és öregebb lovak számára nyitottak.

Flaten nem ritka, hogy már háromévesen, a szezon végén nyugdíjaznak egy négylábút, a kiemelkedő teljesítménye elismeréseként, de akár nyolc-kilencéves korukig is rajtgépbe állhatnak. Tízévesek, vagy ezeknél öregebbek már ritkábban vannak jelen, elsősorban hendikepeken.

Flat versenytávok

A futamok távja 5 furlongtól (sprintversenyek) 2 mérföldig (hosszútávú futamok) terjed, illetve vannak még 2 mérföldnél hosszabb versenyek is, de ezekből kevés van. Az olyan oldalakon, mint a Racingpost.com, vagy a Timeform.com, valamint a brit bukmékereknél, a versenytávok yardban, furlongban és mérföldben vannak megadva. Ezekhez a mértékegységekhez nem árt hozzászokni, ha az ember rászánja magát a lovira.  

  • 1 mérföld = 8 furlong
  • 1 furlong = 220 yard
  • 1 yard = 0,91 méter

Vagyis 1 furlong nagyjából 200 méternek, 1 mérföld pedig kb. 1600 méternek felel meg.

Súlyozások

Minden ló egy előre meghatározott súlyt cipel a versenyen. Az, hogy ez pontosan mennyi, az több tényezőtől függ. A futam típusától, a ló korától, nemétől, attól, hogy kap-e büntetést egy korábbi győzelme miatt, de az is számít, hogy éppen ki lovagolja, hiszen az apprentice zsokék például kedvezményeket kapnak. A súlyokat, ahogy a távolságokat is, szintén angolszász mértékegységben adják meg, stoneban (st) és fontban (pound / lb).

  • 1 stone (st) = 14 font (lb) = 6,3 kg
  • 1 font = 0,45 kg

A kiírásnál így találkozol vele: 9-0, vagy 8-13. Előbbinél 56,7 kilót visz majd a ló, utóbbinál 56,25 kilót.

Kiemelt flat versenyek

Ha kimondottan csak a kiemelt flat versenyekkel szeretnél foglalkozni, akkor egy évben kb. 400 versenyre számíthatsz. Ebben a brit, az ír, és a Dubai World Cup Carneval futamai vannak benne (meg még pár futam Franciaországból és az Egyesült Államokból).

Számolj azzal, hogy ezek a legérdekesebbek a nagyközönség számára, így néhány többnapos fesztivált leszámítva, a legtöbbet hétvégén fogják rendezni. Mondjuk ez fociban sincs másképpen, a fordulók többségét ott is ilyenkor bonyolítják le.

A szezon felépítése, legfontosabb eseményei

Ahogy már írtam, a flat szezon tavasszal kezdődik, az első komolyabb futamokat Doncasterben, az íreknél pedig Curraghban rendezik. Három-négy hétig a Listed és Group3 versenyek dominálnak. Rengeteg ló tér vissza a téli szünetből, nekik jól jönnek ezek, mielőtt összeengedik őket a legmagasabb kategóriákban. Az első Group1 a szezonban rögtön egy klasszikus, méghozzá a 2000 Guineas Newmarketban, amit egy nappal később a kancáknak kiírt 1000 Guineas követ. A legelső Gr1 öregebb lovaknak a Lockinge Stakes Newburyben, valamikor május közepén. Az íreknél csak ezt követően jön Curraghban az Irish 2000 és 1000 Guineas, ahol gyakran állnak rajtgépbe a brit verzión jól szereplő lovak.

Június elején irány Epsom, ahol előbb pénteken az Oakst rendezik meg, ami gyakorlatilag a „kancák Derbyje”, szombaton pedig jöhet a háromévesek legfontosabb versenye, a Derby! Június közepe a Royal Ascot-é. Azt hiszem erről is sokan hallottak már, gyakorlatilag a flat szezon legjelentősebb fesztiválja. Öt napon keresztül tart, tömve komoly hagyományú Group1-esekkel, hagyományosan a királyi család jelenlétében. Csak ezt követően jön ismét csak Curraghban az Irish Derby, és az Irish Oaks. 2016-ban Harzand minkét Derbyn nyerni tudott.

Július második felében Ascotban a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-t futják (Gr1), aminek a pénzdíjazása meghaladja az 1 millió fontot. Pár nappal később a nyár másik nagy fesztiválja kezdődik, a Glorious Goodwood. Mindenben egy kicsivel kevesebb, mint a Royal Ascot, de ez is öt napon át tart, és a nagyobb nevekből sem szokott itt hiány lenni. Augusztusban a háromnapos Yorkshire Ebor Festival a legfőbb esemény.

Szeptemberben aztán újra beindul az élet. Jön Doncasterban a harmadik, utolsó klasszikus, a St Leger (Gr1), és az Irish St Leger is. Rögtön egymás után vannak, így ezeknél már nincs lehetőség duplázni. Lepardstownban az Irish Champion Stakes az írek egyik legjelentősebb versenye, ahol a 2016-os évben például az évszázad mezőnye jött össze.

Az évszázad mezőnye a 2016-os Irish Champion Stakes-en, olyan nevekkel, mint az Epsom és az Irish Derby nyerő Harzand, a Prix Du Jockey Club győztese Almanzor, a Breeders Cup Turf első helyezettje, később a Prix de L Arc de Triomphe-on is nyerő Found, a 2016-os King George-on diadalmaskodó Highland Reel, vagy a háromévesen már 7 Gr1 trófeát nyerő szuperkanca, Minding:

Nem sok francia futamot kísérek figyelemmel, de az Arc (Prix de L Arc de Triomphe) október elején ezek közé tartozik. Ez Európa legnagyobb pénzdíjazású versenye, két igen komoly versenynappal, szinte kizárólag Gr2 és Gr1 futamokkal. A britek sem akartak ettől elmaradni, így pár évvel ezelőtt létrehozták a maguk kis záró versenynapját, a British Champions Day-t Ascotban. Október közepén rendezik, négy komoly Gr1-el, amelyek közül kettő pénzdíjazása is átlépi az egymillió angol fontot. Doncasterban a Racing Post Trophy az utolsó Group1 a szigetországban.

Novemberre már csak a Breeders Cup marad az USA-ban. Két nap alatt 13 Grade1-et rendeznek (Amerikában nem Groupnak, hanem Gradenek hívják a kiemelt versenyeket), füvön és dirt-ön vegyesen, mindegyiken minimum 1 millió dolláros garantált nyereményalappal, de a fő futamon, a Breeders Cup Classic-on például 6 milliót osztanak szét. A végére még pár szót a Dubai World Cup Carnival-ról. Januárban indulnak el a Group versenyek, amikből minden héten van egy-kettő. Az eseménysorozat március végén zárul magával a Dubai World Cup Day-el, ami egy 30 millió dolláros versenynap. Ezen belül a legfontosabb futam, a világ legnagyobb pénzdíjazású versenye, a 10 millió dolláros Dubai World Cup.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?