Frissítve: 2024 febr 20. 10:33 csabax Szólj hozzá!

Nem érdemes túlcifrázni a dolgot: a focivilág klubsportjának talán legrangosabb eseménye a spanyol gigászok összecsapása. Leginkább nyilván azért, mert egy ilyen találkozó a világ legjobb futballistáinak zömét hozza össze egy mérkőzés erejéig.

Az El Clásicó a legnépszerűpp rangadó

Természetesen a klubszimpátia jelentős szerepet játszik a szurkolók által felállított rangsorokban, ám amennyiben nem szubjektív, hanem objektív a mérce, akkor nem igazán lehet olyan rangadót említeni, amelyik ugyanannyira jelentős, mint az El Clásico.

Talán csak az argentínai Il Superclasico, a Boca Juniors - River Plate rangadó férkőzik a közelébe.

Real Madrid és FC Barcelona szurkolók egymás mellett
Pályán kívül azért él a barátság. (Fotó: Juan R. Velasco / Shutterstock.com)

Az Él Clásico történelme

Hosszú története során az El Clásico rengeteg élménnyel ajándékozta meg a futball szerelmeseit. A Barca - Real összecsapások közül számos mérkőzés jelent maradandó élményt sokak számára, hiszen ez a párosítás soha nem volt barátságos. És vélhetően soha nem is lesz barátságos.

A két gigász mérkőzéseinek többsége a szó szoros értelmében összecsapás, s a rangadó már a kezdetektől fogva politikai töltetet hordoz magában: a katalánoknál a függetlenség, a spanyol fővárosban pedig a központosítás szimbóluma.

Magyarán: a katalán és a spanyol nacionalisták számára is jelentős megnyilvánulási hely a Barca - Real mérkőzés.

Híres játékosok cserélgették egymást

A történelem során sok focista játszott mindkét klub színeiben. Közvetlenül egyik csapatból a másikba nagyon ritkán igazolnak a játékosok, hanem általában egy-két másik együttes közbeiktatásával kerülnek Barcelonából Madridba vagy Madridból Barcelonába.

Íme néhány focista, aki mindkét csapatban szerepelt:

  • Ricardo Zamora
  • Bernd Schuster
  • Gheorghe Hagi
  • Fernando „Nando” Munoz
  • Julen Lopetegui
  • Michael Laudrup
  • Robert Prosinecki
  • Luis Enrique
  • Luis Figo
  • Ronaldo
  • Samuel Eto'o
  • Javier Saviola

Figo és a disznófej

A két csapat egymás elleni mérkőzésein a felfokozott állapotban lévő szurkolóik olykor a kelleténél is vehemensebbek. Például Roberto Carlost úgy dobták fejbe egy öngyújtóval, hogy felrepedt a fejbőre, David Beckhamet pedig tojással vették célba, amikor megérkezett a barcelonai stadionba.

A legtöbbször említett eset Luis Figo nevéhez fűződik: a Barcelonából Madridba igazolt korábbi Barca-kedvencet a 2002. novemberi rangadón különböző tárgyakkal - többek között petárdákkal, lövedékekkel, disznófejjel - próbálták eltalálni a hazai szurkolók Barcelonában.

Nem tartozik ide, mégis említésre méltó, hogy a sportesemények berohanással való megszakításával hírnevet szerző Jimmy Jump két évvel később eltalálta Figót, a portugáliai Európa-bajnokság döntőjében egy Barca-zászlót vágott hozzá.

A Real és a Barca is eredményes

Bár néha ugyan vannak kisebb-nagyobb konfliktusok (pl. ezek közé tartozik a híressé vált eset is: a Barca szurkolói sosem bocsátották meg Figónak, hogy a Real Madrid kedvéért hagyta cserben őket, s ezért disznófejet vágtak hozzá), ám ezek ellenére is mindig a focié volt a főszerep.

Lewandowski az El Clasicón Hír

Spanyol Szuperkupa 2024: Real Madrid - FC Barcelona élő közvetítés és tipp

A tavalyi évhez hasonlóan a spanyol szuperkupa döntőjében farkasszemet néz a két nagy rivális, a Real Madrid és az FC Barcelona, a helyszín pedig változatan: Szaúd-Arábia.

2024 jan 13. 13:39

A spanyolországi rangadó egyre inkább arról szól, ami valójában: vagyis a jelentős tradícióról, arról, hogy mindkét fél nagyon eredményes és a focivilág legszűkebb elitjéhez tartozik, valamint arról, hogy tényleg az adott korszak több neves focistája is látható a mérkőzéseken.

Manapság az El Clásico egyre inkább azt a funkciót tölti be, amire hívatott: a foci egyik ünnepe.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek