Nyilván nem véletlen, hogy az Ibériai-félsziget két országában is klasszikusnak nevezik a népszerű focicsapatok mérkőzésit: Spanyolországban „El Clasico", Portugáligában pedig „O Classico" a név.

Az O Classico eredete

Spanyolországban ez eléggé érthető, hiszen a két gigász, a Real Madrid és az FC Barcelona nagyon kimagaslik az élvonal mezőnyéből, ám Portugáliában három neves csapat van: Benfica, Sporting, FC Porto. Külön megnevezés is van (angolul „The Big Three”, portugálul „Os Tres Grandes”), s a luzitánok úgy oldották meg a dolgot, hogy a Benfica - FC Porto derbi az „O Classico”, a Benfica - Sporting rangadó a lisszaboni derbi (Derby de Lisboa) nevet kapta, míg a Porto - Sporting meccsnek nem adtak külön nevet, hanem csak kiemeltként kezelik a két gárda rivalizálását.

Benfica-szurkolo-002
Benfica-szurkolók. Fotó: Ververidis Vasilis/Shutterstock.com

A Benfica - FC Porto rangadó eredete

A Benfica és az FC Porto párharcának esetében mintegy maguktól jöttek a dolgok: Portugália két legnagyobb városának azon focicsapatai mérkőznek meg egymással, amelyek nem csak a leggazdagabbak, de az ország legsikeresebb és legnagyobb hatású labdarúgó egyesületei is, ráadásul mindketten magasan jegyzettek a nemzetközi mezőnyben. Sőt, nem csak a sportban, hanem politikai és kulturális téren is hatalmas a rivalizálás a két nagyváros között.

Az is párhuzam a spanyolországi névrokon rangadóval, hogy amíg a kezdetekben csak a Benfica és az FC Porto élvonalbeli összecsapásait illették ezzel a jelzővel, addig manapság már az összes Benfica-Porto meccsnek - beleértve a kupamérkőzéseket, a Ligakupát és minden egyéb mást - ez a megnevezése. Mármint az „O Classico". Mondhatnánk erre, hogy ez már-már természetes manapság, hiszen Portugáliában is - mint bárhol máshol a világon - előkelő helyen állnak az üzletelési és egyéb pénzszerzési lehetőségek.

Manapság jobbára már csak úgy érdemes tekinteni a Benfica - FC Porto derbikre, mint Észak és Dél találkozására, ahol a modernitás és az új erő (Porto) csap össze a régi erővel és a hagyományokkal (Benfica).

Nehéz fogadni a Benfica - Portó mérkőzésekre

Egyértelmű, hogy a két portugál „nagyágyú” összecsapása nem csak Lisszabon és Porto népességének focirajongó részét, hanem egész Portugáliát is lázba hozza. Annyira kiegyenlített a két együttes egymás elleni mérlege és annyira az egyenlő erők küzdelméről szólnak a mindenkori mérkőzések, hogy teljes mértékben felesleges korainak nevezhető tippet adni.

Talán az a legcélszerűbb, ha tudja a sportfogadó, hogy nagyon kiegyenlített a mérleg, bármilyen eredmény előfordulhat a rangadókon és csakis a pillanatnyi forma, valamint a szerencse (és egyéb tényezők) döntenek, hogy melyik gárda bizonyul jobbnak az adott napon.

A büntetőlapok sem általánosak a derbin

Ugyan nagy a rivalizálás és - mint máshol is a világon - alaposan zrikálják egymást a szurkolótáborok, nem jellemző a durvaság. Természetesen néha előfordul ilyesmi is, de a Benfica - FC Porto meccsekről nem lehet azt mondani, hogy alapjában véve durvák lennének.

Sportfogadási szempontból érdemes a csapatok formájára figyelni, a természetesen az esetleges motivációs tényezőkre, valamint a megérzésre is hagyatkozni kell, s ezek alapján eldönteni, hogy érdemes-e avagy nem fogadni a rangadóra.