Argentína ötödik legnagyobb városának a helyi rangadója ez az összecsapás. La Plata város a mérnöki pontosságú átlós útjairól híres, méghozzá nagyon. Olyannyira, hogy a világ spanyolajkú részében sok helyen a „Ciudad de las Diagonales” (Diagonálisok városa) becenéven említik. Ez a település a XIX. századi várostervezés nagyszerűnek nevezett és egyik legtöbbet említett példája.

Az Estudiantes - Gimnasia rangadó eredete

Mint minden magára valamit is adó derbinek, ennek az összecsapásnak is megvan a neve, ami - nem meglepő módon - a „Clasico Platense”. Olykor egy másik néven is említik a települési rangadót: El clasico de La Plata. Ami, ugyebár, magyar fordításban ezt jelenti: La Plata-i klasszikus.

Akárcsak az egy másik argentin rangadóról írtaknál (Huracan - San Lorenzo), ezen párosítás esetében is jelentős különbség van a két együttes között és még jóindulattal sem nevezhető egyenlő erők küzdelmének a városi rangadó.

A Gimnasia története

A Gimnasia nagyon-nagyon régen, még az argentin foci amatőr korszakában volt egyetlen egyszer bajnok (1929), s amióta profi időszakát éli az argentin foci - több mint 80 éve - sohasem volt sem bajnok, sem pedig kupagyőztes és semmilyen egyéb trófeát nem nyert. Azzal lehet számolni a Gimnasia esetében, hogy az argentin foci profi évtizedeiben jobbára élvonalbeli együttes volt - mindössze tucatnyiszor esett ki a másodosztályba -, de általában csak amolyan „töltelékcsapat” volt az első osztályban. Természetesen voltak eredményesnek nevezhető idényei is, például szerzett néhány bajnoki ezüstérmet.

Az Estudiantes története

Ugyanezek a dolgok már nem mondhatók el az Estudiantes csapatáról. Már csak azért sem, mert esetében Argentína egyik kiváló és eredményes csapatáról van szó. Nem csak kupagyőztes az argentin foci profi korszakában az Estudiantes, hanem többszörös argentin bajnok és többször nyerte meg Dél-Amerika Bajnokok Ligáját, a Copa Libertadorest. Emellett egyszer - a Manchester United ellen - az Interkontinentális Kupa (a jelenlegi FIFA klub-vb elődje) döntőjében is győzedelmeskedni tudott az argentin gárda. Sőt, mindezeken túlmenően Copa Interamericana trófeája is van a csapatnak.

Összehasonlításképpen: olyasmi az Estudiantes - Gimnasia mérkőzés, mint mondjuk az Arsenal - Crystal Palace angol bajnoki vagy a Real Madrid - Getafe találkozó a spanyol élvonalban.

Külön stadionban játszanak

Stadion tekintetében nem közösködnek egymással a városi riválisok. Az 1887-ben alapított Gimnasia - közismertebb nevén: a Farkasok - a 21 500 néző befogadására alkalmas Juan Carmelo Zerillo stadionban rendezi hazai találkozóit, míg az 1905-ben alakult Estudiantes - vagyis az Oroszlánok - szentélye nem más, mint Dél-Amerika - és egész Latin-Amerika - egyik legmodernebb stadionja, a 40 ezer férőhelyes Estadio Ciudad de La Plata.

Híres játékosok a Gimnasiaban

Egykori nevesebb focisták esetében is - nem meglepő módon - a magasabban jegyzett gárda felé billen a mérleg nyelve. Amíg a Gimnasia olyan játékosokkal tud büszkélkedni, mint például Guillermo és Gustavo Barros Schelotto, Andres Guglielminpietro, Sebastian Romero és Leandro Cufre, addig az Estudiantesnél - amolyan „kirakat” gyanánt - tényleg csak néhány labdarúgót lehet megemlíteni a rengeteg közül: Faustino Asprilla (a Polip), Facundo Roncaglia, Pablo Piatti, Juan Sebastian Veron, Martin Palermo, Marcos Rojo.

Szintén érdemes megemlékezni arról, hogy Alejandro Sabella egykori argentin szövetségi kapitány, valamint a spanyol Atletico Madriddal bajnoki címert nyert Diego Simeone és a „Doktor”, vagyis az 1986-os világbajnokságon győztes argentin válogatott szövetségi kapitánya, Carlos Bilardo is volt az Estudiantes edzője. 

Mire fogadjunk az Estudiantes - Gimnasia derbin?

Az Estudiantes - Gimnasia városi rangadó esetében is igaz minden, amit akkor szokás említeni, amikor egy magasan jegyzett csapat mérkőzik meg egy nála lényegesen gyengébbel. Nagyon valószínű, hogy csak nagyon ritkán fognak a minimálisnál nagyobb szorzókat kínálni a bukik az Estudiantesre. Tehát aki a „sokat akar a szarka, de nem bírja a farka” módszerre esküszik és kockáztat, annak ajánlatos nagyon alaposan tájékozódnia a Gimnasia formájáról és játékosainak pillanatnyi erőállapotáról. A könnyebbik módszer: jóban kell lennie Fortuna istenasszonnyal a sportfogadónak.

Gólokra fogadás

Amikor hazai pályán fogadja városi riválisát az Estudiantes, akkor érdemes a gólokra fogadni. Például arra, hogy 1-2 gólnál többet szerez az otthon játszó együttes. Viszonylag sokszor emlékezteti az Estudiantes a Gimnasiát arra, hogy melyik focicsapat jobb La Plata városban. Előfordult már olyan meccs is, amikor 7-0 volt az eredmény.