Ez a mérkőzés az egyetlen városi derbi a svájci foci élvonalában. Mindkét csapat hazai pályán játszik, hiszen a 25 ezer férőhelyes Letzigrund stadion úgy a Grasshoppers, mint az FC Zürich számára is az otthont jelenti. Ugyan már régi létesítmény a Letzigrund (1925), de már többször is újjáépítették és kibővítették, legutóbb a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságra.

A sportrajongók számára nem csak a foci miatt lehet ismerős a stadion, hiszen itt rendezik meg minden évben az atlétika legrangosabb versenysorozatának (IAAF Diamond League, korábban Golden League) egyik állomását.

Az FC Zürich - Grasshoppers derbi története

Mindkét csapat nagyon régen alakult: a Grasshoppers 1886-ban, az FC Zürich pedig tíz évvel később, 1896-ban. Régebben arról is ismertek voltak az együttesek, hogy a jómódúak, az elit tagjai szurkoltak a Grasshoppersnek, míg a munkások kedvenc focicsapata volt az FC Zürich.

A zürichi rangadó egyik tagja, a Grasshoppers nem más, mint a legsikeresebb svájci klub, amelyik már minden fociserleget megnyert hazájában. Igaz, a vetélytárs FC Zürichnek sincs oka a szégyenkezésre, ugyanis a svájci Szuperkupa kivételével szintén diadalmaskodott már valamennyi sorozatban.

Világsztárok „vezetettek le” a Grasshoppersben

Ismert focisták terén lényegesen híresebb városi riválisánál a Grasshoppers. Abból kiindulva, hogy ez a gárda Svájc legeredményesebb focicsapata, egyáltalán nem meglepő a dolog.

Néhány labdarúgót mindenképpen érdemes megemlíteni: mielőtt a Bayern München csatára és a német Bundesliga gólkirálya lett, Giovane Elber a Grasshoppers focistája is volt, de többek között a 2015-ben BL-döntős Juventus svájci válogatott játékosa, Stephan Lichtsteiner is magára húzta a csapat mezét, akárcsak Stephane Chapuisat, Ciriaco Sforza, Reto Ziegler, Hakan Yakin, Murat Yakin, Patrick Müller, Christian Gross és Alain Sutter is. Kétségtelen, hogy Günter Netzer volt a legnevesebb focista, aki Grasshoppers-mezt öltött magára.

A legendás német játékos, aki - többek között - világbajnok és Európa-bajnok volt (és olyan focistákkal együtt szerepelt a német válogatottban, mint Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Paul Breitner és Sepp Maier), s a német és a spanyol bajnoki címek mellett mindkét ország kupasorozatát is megnyerte és kétszer volt Németországban az év játékosa, a svájci klub focistájaként fejezte be káprázatos pályafutását. Günter Netzer a világ valaha volt legjobb focistái közé tartozik.

Az FC Zürich nevesebb játékosai

Ugyan nem nevezhető veretesnek az FC Zürich történetének neves focistáinak névsora, de azért itt is akad néhány említésre méltó focista: Jakob „Köbi" Kuhn, Fritz Künzli, René Botteron, Rashidi Yekini (a nigériai válogatott csatár - amellett, hogy ő a Szuper Sasok gólrekordere - leginkább arról ismert, hogy ő lőtte Nigéria első gólját a labdarúgó világbajnokságok történetében és ikonikus fotó készült gólöröméről), Gökhan Inler, Blerim Dzemaili.

Zürich Svájc Letzigrund stadion az FC Zürich és Grasshoppers otthona
A Letzigrund stadion Zürichben. Fotó: uslatar/Shutterstock

Mire fogadjunk az FC Zürich - Grasshoppers mérkőzéseken?

Ugyan első ránézésre általában jobbnak tűnhet a Grasshoppers, mint a városi riválisa, ez nem az a mérkőzés, ahol megéri látatlanban fogadni az eredményesebb együttesre. Ez a zürichi rangadó a magas kockázatú focitalálkozók közé tartozik Svájcban, s ennek megfelelően fokozott a rendőri jelenlét a Letzigrund környékén és a stadionban.

A büntetőlapok nem túl gyakoriak

Ám a nézőtéri hangulat nem mindig ragad rá a játékosokra is. Előfordul olyasmi is, hogy nagyon jónak nevezhető a szurkolás a lelátón, esetlen összetűzések is vannak a stadionon kívül, ám mégis unalomba fulladnak a pályán zajló események.

Mivel jobbára a pályaválasztó csapat nyeri a mérkőzést, talán az a tipp nevezhető izgalmaktól mentesebbnek, amikor a fogadó tisztában van a csapatok formájával, de fogadás előtt a tabellán elfoglalt helyekről és az utóbbi meccseken nyújtott teljesítményekről is megbizonyosodott.

Mindkét csapat szerez gólt

Nemcsak a feszültség, hanem a két csapat közötti versengés is nagy, így sok esetben érdemesnek tűnik arra fogadni, hogy mindét csapat szeret gólt. Nyilván alacsony a szorzó, ám az esetek többségében nyerő lehet arra tippelni, hogy gólt szerez az otthon játszó, jobb formában lévő és a tabellán is előkelőbb helyen álló együttes.