Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Kérdezi blogján Ági, aki Facebookon 20 ezernél is több embernek hoz el híreket és érdekességeket napi szinten, ezzel is ellent mondva az elvakult felvetésnek, hogy a labdarúgást csak a férfiak értik meg.

Amikor belevágtál, gondoltad volna, hogy egyszer közel 20 ezer embert fog érdekelni a tevékenységed?

Amikor belevágtam nem gondolkodtam számokban, de minden képzeletemet felülmúlta, hogy ennyien olvassák a bejegyzéseimet. Elképesztően jó érzés! A kezdetektől fogva igyekszem személyes, őszinte, közvetlen stílusban írni: rendszeresen válaszolok a hozzászólásokra, személyes üzenetekre, megosztom a személyes élményeimet. Az emberek értékelik, ha magadat adod és őszinte vagy.

Mi alapján szűröd a bejegyzéseid, vagy teljesen ad hoc jelleggel jön, ami megtetszik, azt publikálod?

Meglehetősen vegyes. Van amikor tudatos, van amikor teljesen ad hoc. Nemrég, immár második alkalommal volt egy különleges Adventi Naptár az oldalamon: december 1-től Szenteste napjáig minden egyes dátumhoz kapcsolódóan írtam egy bejegyzést: például december 11-én Francisco "Paco" Gentóról a Real Madrid legendájáról, egykori 11-eséről l írtam, akinél többször senki nem hódította el a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

De az is rendszeresen előfordul, hogy amikor valakinek születésnapja van, akkor egy érdekes sztorit idézek fel vele kapcsolatban egy könyvből. Ezeket nagyon szeretik az olvasók. Az ad hoc bejegyzések egy-egy meccs kapcsán születnek, például amikor valaki megdönt valamilyen rekordot. Vagy az is töbször előfordul, hogy kiteszek egy hírt, és annak kapcsán beszélgetek az olvasóimmal, mindig nagyon érdekel a véleményük. Ezeket a posztokat is nagyon élvezem írni.

Ha jól tudom munkán kívül csinálod a Kislány, nagy focit hobbiként és mégis napi rendszerességgel frissíted a facebook-oldalt. Szerelem vagy van bármi hosszútávú célod a dologgal?

Egyértelműen szerelem, ezt csak abból lehet csinálni, máshogy szerintem egyébként sem érdemes. Hosszútávú célom nincs, élvezem minden percét, ha jön valamilyen lehetőség, akkor azt megfontolom, és megragadom, ahogyan eddig is.

Kedvenc csapatod a Manchester United, a közeljövőben képes lesz a régi fényében tündökölni a klub? Vagy minden Sir Alex Ferguson munkáján alapult, akihez hasonló menedzsert nem igen fog találni a klub a jövőben? Mi a legfőbb probléma a csapattal?

Május 8-án nem csak Sir Alex Ferguson távozott, hanem egy másik nagyon fontos ember is: David Gill, ügyvezető igazgató. Az ő búcsújuk óta kicsúszott a klub talpa alól a talaj. Szinte egyik új igazolás sem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket hosszútávon, és a meglévő játékosok teljesítménye is igen hullámzó. A Ferguson-korszakban ez szinte elképzelhetetlen volt. Ha bár azóta több trófeát is nyert a csapat (FA-kupa, Ligakupa, Európa-liga, két Szuperkupa) a szurkolók nem voltak hozzászokva, hogy a bajnokságban a csapat középmezőnyben tengődjön. De ami nekem személy szerint nagyon fáj, és sokaknak talán ez a legnagyobb problémája: a rengeteg kilátástalan, szenvedős meccs, amit produkált a csapat.


Egy bejegyzés a Kislány, nagy foci facebook-oldalról.

A legnagyobb kerékkötő pedig az ügyvezető igazgató, Ed Woodward. Nem a labdarúgás berkeiből érkezett a klubhoz, ő egy pénzügyi szakember. A Glazer család nagy örömére viszont szép summával járó szponzori szerződéseket ütött nyélbe, csak épp az átigazolások terén képtelen eredményes lenni. Szívesen elküldeném a rivális Liverpoolhoz, Michael Edwardshoz, aki igazi transzferguru, és kulcsszerepe van abban, hogy a Vörösök a mélyből visszatértek a csúcsra. De az is rendkívül furcsa, hogy nincs sportigazgató egy olyan nagy klubnál, mint a Manchester United. Az egyetlen pozitívum talán csak az, hogy a klub hagyományainak megfelelően továbbra is több sajátnevelésű játékos mutatkozik be.

Tudom, hogy David Beckham a kedvenc játékosod, de ki az a játékos, akit kiemelnél az átlagból, nem is inkább tudása, hanem kitartása alapján? Aki túljutott azon, amit alapjáraton elvárhattak tőle tudása alapján (például egy Gennaro Gattuso).

Gattuso nagyon jó példa. Rajta kívül kapásból még Park Ji-Sung jut eszembe. Sir Alex Ferguson a Vezetés című könyvében mesélte, hogy egy Lyon-PSV BL-meccsen szúrta ki a dél-koreait. Eredetileg Essient ment megnézni, de megakadt a szeme egy 'rohanó energiabombán'. Ő volt Park Ji-Sung. Fontos szerepe volt abban, hogy négy bajnoki címet, és egy BL-trófeát nyert a United, amikor ő ott volt. De ha a mai aktív játékosok közül kellene kiemelni egy ilyen típusú játékost, akkor Kantét említeném. Egészen elképesztő energiákat mozgosít, és már kétszeres angol bajnoknak és világbajnoknak mondhatja magát. Minden csapatnak szüksége lenne egy Kantéra.

United-szurkolóként mi a véleményed a Manchester City-ről, különösen a Josep Guardiola féle játékról és sikerkorszakról? Manchester kék jelenleg vagy mindez pénzen vett siker?

Nem tartozom azoknak a táborába, akik azt állítják, hogy a Manchester City csak és kizárólag a pénz miatt nyert trófeákat. Igaz, hogy a sikerkorszak Manszúr sejk eljövetelével kezdődött. De ahogyan egy lottómilliárdos élete is tönkre tud menni, és képes rossz befektetéseket kötni, úgy a Manchester Citynél is megtörténhetett volna mindez. Volt egy remek koncepciójuk, amit szépen eredményesen felépítettek. És nem hiszem, hogy az elmúlt években bárkinek sikerült volna megnyernie azokat a trófeákat, amiket Pep Guardiola. Nem a szívem csücske a Manchester City, de vannak olyan labdarúgóik, akiknek élmény nézni a játékát: például Kevin De Bruyne.



Egy bejegyzés a kislany_nagyfoci instagram-oldalról.

Szerinted mire jut José Mourinho a Tottenham élén? Kicsit olyan életidegen párosításnak tűnik, valamiért nehéz elképzelni, hogy ebből bármi jó süljön ki, de tévedhetek is.

José Mourinho korunk egyik legsikeresebb edzője, és maximálisan elismerem az eredményeit, de nálam akkor vágta el magát végleg, amikor ország-világ szeme láttára elküldte az anyjába Eva Carneirót, a Chelsea orvosát. A pályafutása elején még látványosan védte a médiának tett nyilatkozataiban a játékosait, de például a Manchester Unitednél rendszeresen megalázta őket. Kedvenc célpontja Luke Shaw volt. Ez számomra nagyon visszatetsző volt. A Spursnél természetesen a kedves, barátságos, viccelődő arcát mutatta, hiszen muszáj volt megkedveltetnie magát a Tottenham-drukkereivel. Bár korábban azt állította, amikor a Chelsea edzője volt, hogy soha nem irányítaná a csapatot. Ha nem jönnek az eredmények, biztosan beleszáll majd egy-két játékosba. Szerintem nem fog nyerni trófeát a csapattal.

Szerepeltél többször is a DigiSporton, interjút közölt veled a Nemzeti Sport, látsz rá esélyt, hogy szakmádat felhagyva a labdarúgás újságíró oldalán helyezkedj el?

Esély az mindig van, ha kapok egy lehetőséget, természetesen nem zárkózom el előle. Nyilván nem mondanék mindenre igent, de azért van olyan ember, akivel szívesen dolgoznék együtt.

Teljes váltással, magyar focival zárnánk. Szerinted kijut a magyar válogatott az Európa-bajnokságra?

Az eszem azt mondja, hogy nem, de a szívem máshogy felel erre a kérdésre. A lényeg viszont ugyanaz: Hajrá Magyarország!

Kövesd Ágit a különböző platformokon: