Lassan a végéhez közeledik a nyugati főcsoport döntője a Nashville Predators és az Anaheim Ducks között. A Nashville vezet 3-2-re, és a továbbjutással történelmet írhat az NHL-ben a csapat. Kicsit átvesszük, hogy mi is ez a történelmi rekord, és hogy miért érdemes ma meghúzni a hazaiakat.

Történelmet írhat a Preds

Anno régen, még az 1979-1980-as szezonban az NHL 21 csapatra bővült, és ettől kezdve alakult ki a 16 csapatos rájátszás rendszer. A Nashville Predators idén nyugaton a 8. helyen végzett, a pontok alapján a 16 csapat közül a 16., azaz utolsó helyen. Soha nem volt olyan még az NHL történelmében, hogy egy 16. helyen bejutó csapat kupát nyert volna. Olyan is csak egyszer fordult elő, hogy a főcsoport 8. helyén bejutó csapat megnyeri a Stanley-kupát, 2012-ben a Los Angeles Kings. Azt azért gyorsan meg kell jegyezni, hogy volt még egy csapat, aki 8. bejutóként kupát nyerhetett volna, mégpedig az Edmonton Oilers a 2005-2006-os szezonban, azonban a döntő 7. meccsén kikaptak a Carolina Hurricanes ellen.

Pekka-Rinne-Nashville-Predators-NHL-002

Pekka Rinne. Fotó: photosthatrock/Shutterstock.com

Azért annyira mégsem underdog a Nashville, mint amennyire sokan ezt gondolják. A 2005-2006-os szezon óta öt alkalommal is 100 pontot értek el az alapszakaszban. Idén 94 ponttal kvalifikáltak a 16. helyen, ami 15 ponttal kevesebb, mint a nyugati főcsoport győztes Chicago Blackhawks pontszáma. Nem olyan jelentős külömbség ez, de ha azt nézzük, hogy Patrick Kane illetve Jonathan Toews mennyit keres a Chicagoban, az mindenképpen furcsa, hogy az első körben kisöpörte 4-0-ra a Nashivlle a két évvel ezelőtti bajnokot. A Blackhawks után a Blues következett, ami megint egy történelmi 6 meccses győzelem volt. Az előtt a Nashville soha nem kavilifikálta magát a főcsoport döntőbe.

Még egy kis érdekesség, hogy a legnagyobb underdog mégse a Nashville az NHL történetében, hanem az 1938-as Chicago Black Hawks (akkor még ez volt a nevük). Abban a szezonban 9 csapat alkotta a teljes ligát, és 6 csapat jutott a rájátszásba. A Chicago előbb a Montreal Canadiens csapatát ütötte ki (persze akkor még nem 4 nyertes meccsig ment egy kör), majd a New York Americans következett. A döntőben a Toronto Maple Leafs-t is legyőzték, és végül megnyerték a Stanley-kupát.

Nashville Predators - Anaheim Ducks (6. mérkőzés)

 Több dolog is kell ahhoz, hogy a Nashville idáig jutott, és a mai meccsen is a Nashville legyen az esélyes. Az emberelőnyökben nincs külömbség, körülbelül ugyanolyan arányban tudják kihasználni őket, mint az Anaheim Ducks. Azonban míg a Nashville az egyik legjobban védekező csapat emberhátrányban, az Anaheim a legrosszabbul. Ez főleg a két zseniális védőpárosnak köszönhető a hazaiaknál, név szerint P.K. Subban - Mattias Ekholm illetve Roman Josi - Ryan Ellis. Ráadásul ezek mögött a védől mögött ott van még egy téglafal, akinek Pekka Rinne a neve. Rinne 8-2-es mérleggel érkezett meg a döntőbe, és jelenleg is ő a liga legjobb kapusa .940 feletti védési mutatóval. Ehhez jön még hozzá a Nashville 1.70 körüli GAA mutatója, ami toronymagasan a legjobb a rájátszás eddigi összes csapata közül. Nyilván ehhez a blokkolt lövések száma is kell, amiben szintén jó a Preds. Elég ha azt nézzük, hogy a ragadozók eddig 26 gólt kaptak a rájtászás alatt, míg a kacsák 46 gólt. Azért ez elég számottevő külömbség.

Filip-Forsberg-Nashville-001

Filip Forsberg. Fotó: photosthatrock/Shutterstock.com

Ez mellé a zseniális védelem mellé végre összeállt egy igazán veszélyes első sor is, név szerint Forsberg - Johanssen - Arvidsson. De nem csak övéké az érdem. Az első rájátszás meccsen 14 különböző Preds játékos szerzett legalább egy góllt, ebből 8 olyan van, aki legalább két gólt, szóval a csapategység is megvan. A kacsáknál kapuban Gibson csak egy halvány .918-as védési mutatót tud felmutatni. A Ducks még mindig a Getzlaf - Perry - Kesler hármasra próbál építeni, de azért Rakell és Silfverberg is mutat már valamit. De ez csak 5 játékos, aki kiemelkedik a komplett csapatból, és bizony ők is fáradnak. A Nashville kulcsjátékosai is rengeteg időt töltenek a jégen, de egységesebb alakulatnak tűnik, és most a szívük is nagyon hajtja őket. A Penguins nagyobb falat lesz jöval a Ducks-nál, de odáig el kell jutni. Mindenesetre már a döntőbe jutással is történelmet írhat a Nashville, és valószínűleg hajnalban be is jutnak oda a ragadozók.

Borítókép: Filip Forsberg. Fotó: photosthatrock/Shutterstock.com

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Nashville Predators - Anaheim Ducks: Nashville nyer a rendes játékidőben
    2.23 Unibet