Stratégia: Megéri döntetlenre fogadni az öt nagy bajnokságban?

Nagy Bence
2019 okt 6. 13:59
Szólj hozzá!

Foci döntetlen fogadások

A döntetlenekre való fogadás mindig is nagy érdeklődést váltott ki a sportfogadó berkeken belül. Alapjáraton minimum 3.00-s szorzóval kecsegtet, könnyű pénznek tűnik. Tényleg így van?

Könnyed triplázás?

Nehéz megtalálni a megfelelő stratégiát a sportfogadásban. Elsőre sokszor aranybányának hitt elképzelés csúfos kudarcba fullad, de olykor csak egy kis erőfeszítés, továbbgondolás és kitartás kéne, hogy működjön a megálmodott rendszer. Mi a helyzet a döntetlenekkel? Sokan és sokféle módszerrel vágtak már bele, hogy eltalálják azt a bizonyos minimum 2.80 vagy 2.90-es, de inkább 3.00 feletti szorzót. Mi ebben az írásban csak az öt legnagyobb bajnokságra koncentrálunk: LaLiga (spanyol első osztály), Premier League (angol első osztály), Serie A (olasz első osztály), Bundesliga (német első osztály) és a Ligue 1 (francia első osztály). 

Mi kell egy döntetlenhez? Lehetőleg kevés gól, hiszen nagyon ritka a 2-2, esetleg 3-3 vagy 4-4, inkább a 0-0 vagy 1-1, ami a döntetlenek piacán jellemző eredmény. Ennek tükrében nem árt, ha a bajnokságban gyakoriak a 2,5 gól alatti találkozók, ezek elősegíthetik, hogy nagyobb eséllyel induljunk harcba az x-ek eltalálásra terén. Nem árt ezt a feltételezést alátámasztani, hiszen lehetséges, hogy teljesen rossz nyomon járunk. 

A 0-0-ra vagy 1-1-re végződő döntetlenek aránya az összes döntetlenre nézve (forrás: Sportfogadas.org)

Látható, hogy az esetek minimum 70%-ában dominál a 0-0 vagy az 1-1 a döntelenek között. Érdemes tehát ebben az irányban haladni, ahol a következő pont a bajnokság "gólerőssége". Nekünk ezek alapján a 2,5 gól alatti mérkőzések jelentik a "hasznos tartományt", ahonnét megfelelő kiválasztással elérhehtjük, hogy eltaláljunk egy pontosztozkodást. Az öt legnagyobb ligában azonban eléggé megoszlik az underek aránya, hol 50%, hol 40% környékén. 

Döntetlenek esetén egy olyan találkozót vizionálunk, ahol minél kevesebb találat születik és kiegyenlített mérkőzést. Olyan csapatokat kell tehát keresnünk, akik viszonylag sok döntetlent játszanak, kevés gólosak a meccseik, de vajon utóbbi biztosíték a pontosztozkodásra? Ha egy liga alapjáraton "underes", akkor már automatikusan több a döntetlen? Ennek kapcsán a megvizsgáltunk minden bajnokságból egy kiemelt évet az elmúlt 10 esztendőből, amikor az átlagnál magasabb volt az underek aránya. 

A 0-0-s vagy 1-1-s döntelenek aránya a 2,5 gólnál kevesebbet hozó mérkőzések tekintetében. (forrás: Sportfogadas.org)

Egy 2,5 alatti fogadás esetén négy eredmény jöhet szóba: 0-0, 1-1, 1-0 és 2-0. Mindezek ellenére azonban a döntetlenek aránya még a legkedvezőbb szezonokban sem érte el az 50%-ot az underes meccsek esetén. Szignifikánsan nem nőtt a döntetlenek száma sem, hiába vált egy-egy szezon erejéig "underessé" egy bajnokság. A hétvégi programban az öt nagy bajnokságot tekintve összesen 49 mérkőzést rendeznek. Ha valaki szeretne egy olyan szűrőt, ahol a kevés gól és a döntetlen kombinációja dominál, akkor az előző szezon végi adatok összegzése után arra jut, hogy mindössze az esetek 19,04%-ban valósulhat ez meg. Lefordítva, hétvégi bajnokik esetén a 49 mérkőzésből mindössze 9 felelne meg a kritériumoknak.

Természetesen ez egy átlag, ettől lehet több és kevesebb is, de nem sokkal. Akkor már minimálisan jobb a helyzet, ha szimplán csak döntetlenre fogadnánk, amolyan ad hoc módon, magyarán mindegy, hogy milyen a csapatok előélete, lehet akár 4-4 is a meccs végeredménye, csak döntetlen legyen. A tavalyi szezont figyelembe véve, így már 25,98%-ról beszélhetünk, ami a mérkőzések több mint negyede, ergo majd 13 találkozó. Az adatok azonban minden évben változnak, de azért egy körülbelüli támpontot adhatnak a fogadók számára, amiből kiindulva már egy fokkal könnyebb szűrni. 

Mi várható idén?

Nem a döntetlenekről volt ismert a top5 pontvadászat. Voltak kiugró szezonok, jobb periódusok, de ezek nem tartottak sokáig. Hiába a nagy tét, ez nem befolyásolta a csapatokat abban, hogy a győzelemre játszanak. Természetesen voltak olyan időszakok egy-egy csapat életében, mikor az egy pont jelentette számukra a világot (Southampton a feljutást követő évben 15 döntetlenre volt képes, de két szezonnal később már csak 6-ra), de ez nem tartott sokáig. 

Idén eddig a 0-0-s vagy 1-1-s eredmények a 18,51%-át tették ki a mérkőzéseknek, tehát nagy változás nem történt, ahogyan a többi döntetlen esetén sem (25,60%). Ha lehet azt mondani, ugyanaz a szint, mint az elmúlt évben. A minta ugyanakkor nagyon kicsi, mert alig telt el 6-8 forduló a bajnokságokból, ahogyan a megoszlás is nagyon változó, hiszen egyik évben a spanyol, másik évben az olasz bajnokságtól lehet több döntetlent várni. Azonban az látható, hogy nagy eltérések nincsenek. Hogy megéri-e döntetlenre fogadni az öt nagy bajnokságban?

A csapatok egyre tudatosabban játszanak, megszerzett előny esetén képesek azt a mérkőzés végéig is tartani. Sok esetben már az első 60 perc során eldől a győztes kiléte, érdemi dolgok nem maradnak az utolsó 10 percre. A Premier League első öt fordulója során a 80. percet megelőzően döntetlenre álló mérkőzések közül mindössze két esetben hozott meccset eldöntő találatot a "hajrá". A klubok tehát próbálnak gyorsan dűlőre jutni, ami szintén nem kedvez a döntetleneknek. Mindezek fényében, érdemes alaposan megfontolni, hogy mely találkozókat választjuk, ha döntetlen fogadásra adjuk a fejünket!

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 29.54 %

január

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

  • Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

III. félidő

butyi hozzászólt
2020 jan 20. 18:13
3-szor kihagyni ugyanazt a büntetőt ;D
 
TiB hozzászólt
2020 jan 10. 12:46
Miccoli addig haverkodott a maffiával, míg börtön nem lett a vége.

https://www.dailystar.co.uk/sport/football/former-juventus-star-fabrizio-miccoli-21247623

Ő is rúgott gólt szögletből, ahogy Kroos a minap. Hogy tekeredik a labda, brutál :o

Pozzato hozzászólt
2020 jan 4. 18:28
Azért visszanézve ennek a két embernek a statisztikáját, eléggé "beteg" évtizedet produkálta:
- Lionel Messi: 529 gól / 615 mérkőzés (gólátlag: 0.86)
- Cristiano Ronaldo: 504 gól / 596 mérkőzés (gólátlag: 0.85)

Hasonló ez, mint anno az NBA-ben a Magic - Bird csata volt.

Kapcsolódó cikkek

2019 márc 6. 10:15
Miért éppen döntetlen?