Mikel Arteta köztudottan Guardiola tanítvány, a szakmát tőle tudta ellesni, amihez hozzá párosította a saját elképzeléseit, saját oktatási módszereit és most gyümölcsözik a befektetett munka.

Guardiola tavalyi BL győztes szezonjában a kieséses szakaszt a következő forgatókönyv szerint tudta le: legtöbbször első meccs idegenben, minimális kockázat vállalás, az eredmény döntetlenen tartása, rotálás a bajnokságra és a visszavágón, amikor már az ellenfél csapata azt hihette az első meccs után, hogy még akár lehet esélye, akkor jött szembe a valóság és tükör simán, több gólos győzelmet aratva juttak tovább minden párharcból.

Ezt a taktikát próbálta meg alkalmazni Arteta is, hiszen ég és föld amit az idei évben a PL-ben tudtak mutatni és amivel a Porto elleni első meccset le akarták tudni. Nem volt rossz elképzelés, épp azzal nem számoltak, hogy a mérkőzés utolsó percében Galeno lába ennyire el tud sülni, hogy náluk legyen az előny a visszavágóra.

Idén viszonylag sok Arsenal meccset láttam és az a dominancia és az a meccs kontrolálás, amire képesek bőven elegendő kell legyen ahhoz, hogy ezt a párharcot a saját maguk javára fordítsák. Hétvégén a Brentford ellen a 86. percben tudták megszerezni a győztes találtatot és átvették a táblázat első helyét, az ilyen kiszenvedett győzelmek mentálisan többet segítenek, mint egy sima 2-3 gólos győztes meccsek.

Porto idén nem valószínű, hogy újra BL-ben tud indulni, hiszen mindössze a harmadikok a portugál bajnokságban és 6 pont a lemaradás a már BL-t érő második helyhez képest. A védekezésük rendben van, hiszen mindössze 17 kapott góllal a bajnokság legjobb védelmük az ővék, ami a problémájukat képezi az a kevés szerzett gól, hiszen a top 4-ből ők szerezték a legkevesebb találatot, márpedig ha bármit is szeretnének az Arsenal ellen, ott nem lesz elég a 90 perces védekezés.

Nálam egyértelmű esélyes az Arsenal ezen a találkozón és a tavalyi City menetelést látva hasonlót várok Arteta csapatától is, több gólos győzelmet és sima továbbjutást.

Arsenal - FC Porto: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp