Beindul a 2024-es norvég foci és elkezdődik a kupa előtt pár héttel a bajnokság, azaz az Eliteserien. A bajnoki címvédő Bodo/Glimt az első fordulóban az újonc Fredrikstad otthonába látogat.

Aki követi a norvég focival vonatkozó cikkeket az utóbbi pár évben, annak is viszonylag ismeretlen lehet a Fredrikstad, vagyis az FFK neve. Amúgy viszonylag a tradicionális első osztályú csapatok közé sorolandó együttes, azonban a 2012-es szezonban elkezdtek egy mélyzuhanást, aminek egészen a harmadik osztály lett a vége. Innentől amatőr és félprofi csapatok vannak, így ennél lejjebb egy tradicionális csapat nem nagyon kerülhet. Míg a 2012-es szezont megelőző kilenc évből nyolcat a legmagasabb osztályban kezdtek meg, addig 2012 után most jutottak fel újra az őket megillető helyre. Ez pedig a feröeri vonalnak is köszönhető, miután Mikkjal Thomassent elhozták a magyar drukkerek által is ismert KÍ Klaksvíktól. Thomassen a Fradi kiejtése előtt lépett át norvég másodosztályba és az ő helyét vette át az azóta már a Lynbyt irányító Magne Hoseth. Míg a KÍ alkotott a nemzetközi kupában, addig Thomassen bajnokság nyert az FFK-val. Érdekes csapat lesz ez, és sem a bukik, sem én nem számolok vele, hogy egyenes ágon kiesnének.

Nehéz belekötni az idei Bodobe. Könnyen lehet, hogy a valaha létező legjobb Glimtet látjuk ebben az évben. Lehet nem döntik meg a pont-, és gólrekordját a 2020-as csapatnak, azonban a gárda nem tudott bejutni egyik kupa csoportkörébe se, míg a mostani csapat célja a Bajnokok Ligája csoportkör - ami korábban még sosem sikerült nekik. Ennek mentén is vásároltak és ami összejött, az norvég szinten brutális. Minden posztra van két kimagasló emberük most már és ezek a srácok a kettős (vagy hármas) terheléssel is legyalulhatják a norvég mezőnyt a hazai bajnokságban. A szezon elején villámrajt kell tőlük, mivel nyárig nincsen nemzetközi kupa és a pár hét múlva induló norvég kupában pedig alsóbb osztályú csapatok jönnek majd.

A Bodo az Ajax ellen már megmutatta ebben az évben, hogy remek játékra képesek és azóta jöttek még játékosok hozzájuk. Szerintem pazar tempóban indítják meg a szezont és miután a végeredmény, illetve a 1,5 gól over hasonló szorzón van, így rámegyek az utóbbira. Kellene fog a lelkeknek a két gól az első fordulóban és szerintem ez jönni is fog.

Fredrikstad - Bodø/Glimt: Bodø/Glimt által szerzett összes gól - Felett/alatt tipp