"José! Igazán mehetnél a Spurs-höz januárban Pochettino helyére edzőnek!" - ezt a kérésnek is beillő felhívást egy-két nappal ezelőtt olvastam valamerre az interneten, akkor, amikor már tudni lehetett, hogy tényleg megvalósult mindaz, amit előzőleg én még csak sejtésként írtam korábban az egyik focielőzetesben. Éspedig az, hogy a 3. helyezett Tottenham nyomást helyezhet a 2. helyezett Manchester City játékosaira, s már annyira közel van egymáshoz a két csapat, hogy bekövetkezhet a helycsere.

Nos, mivel időközben tényleg megtörtént a dolog, s immár jelenleg a Tottenham van ezüstérmes és a Manchester City van bronzérmes pozícióban, de már pontokban mérve is 7 pont a ManCity hátránya a listavezető Pool mögött, így ez együttesen egyben azt is jelenti, hogy innentől kezdve Guardiola egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy újra kikapjanak. Innentől kezdve bajnoki döntővel fog felérni minden meccs a Manchester City számára. Még úgy is, hogy ezután még mintegy fél bajnokság mérkőzéseit kell lejátszani. Magyarán: természetesen még nincs veszve semmi a Pep Guardiola menedzser által irányított Manchester City, de már tényleg azon a határon van a csapat, hogy innentől kezdve számára minden bajnoki összecsapás döntő jelentőséggel bír. Persze, várható, hogy előbb-utóbb majd a Liverpool is bukni fog egy-két mérkőzést a bajnoki cím felé vezető úton, ám innentől kezdve már nincsen a Manchester City kezében a saját sorsa, s rengeteg fog azon múlni, hogy Pep Guardiola menedzser mennyire lesz képes kihasználni a jövőben a fő riválisa megingásait.

Már ez a Southampton elleni bajnoki mérkőzés is ilyennek számít a ManCitynek, és az ő szempontjából kizárólag csakis a győzelemért járó három pont megszerzése az egyetlen elfogadható eredmény. Már a döntetlen is nagyon jelentős pontvesztésnek számítana, míg pedig egy újabb ManCity-vereség egyre inkább azt jelenthetné, hogy a Manchester City igencsak eltávolodik a bajnoki aranyérem megszerzésének lehetőségétől.

Tény, hogy ezekben a napokban igencsak hullámvölgybe került Guardiola Cityje, ám úgy tűnik, hogy mégis van még némi kis szerencséje. Hiszen azt ugyan eddig is lehetett tudni, hogy ebben az idényben nagyon gyengén teljesít az ezen a meccsen hazai pályán játszó Southampton, ám az edzőcsere és Ralph Hasenhüttl érkezése a menedzseri posztra mégis okozott némi önbizalom-javulást. Persze, csakis néhány napra, mert időközben kiderült, hogy bármennyire is jó ez az "osztrák Klopp" azért ő sem képes arra, hogy szarból várat építsen. Az már bizonyos - legalábbis számomra mindenképpen az -, hogy akárcsak becenév-adójának, úgy neki is 1-2-3 évnyi munkára lesz majd szüksége ahhoz, hogy csapata az általa elvárt játékstílusban viszonylag jól szerepeljen.

Az elmúlt fordulóban már ismét jól látszottak a korlátok és egyéb hibák a kikötővárosiak játékában, így ezért azt gondolom, hogy a vendégcsapatnak egyáltalán nem lesz gond győznie. Talán leginkább azon múlhat majd a dolog, hogy mennyire sikerül pótolni a Fernandinho okozta hiányt a ManCityben.

Southampton - Manchester City: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp