Egy év alatt sok minden történt. 2018-ban úgy tűnt, hogy Elina Svitolina végre ki tud törni a "jól kinéző teniszező" szerepkörből és folyamatos tornagyőzelmeket aratott (négyet összesen), míg a másik oldalon Azarenka a hosszú kihagyása után próbálta a régi formáját megtalálni. Eltelt azóta egy év és Svitolina GS tornákon továbbra se érte el az áttörést, míg Vika egyre jobban magára talál.

Svitolina hozott az év elején egy szolid kemény pályás szezont, ahol a legjobb eredményei az elődöntők voltak, azonban ezt igen kiegyensúlyozottan hozta, így az évével kapcsolatban nem is nagyon aggódhattunk. Majd jött a fordulópont Miamiban, ahol az első körben kiesett Wang ellen és bejelentette, hogy térdfájdalmak miatt szünetet tart. Ez a kihagyás a terveknek megfelelően Madridig tartott, ahol az első fordulóban nagyon simán ki is esett Pauline Parmentier ellen. Kérdés: egy hét alatt mekkora formajavuláson lehet átesni. Az már korábban biztossá vált, hogy a salakos szezonja az ukránnak három tornából fog állni és ezek közül Rómában érte el legszebb sikereit, miután az előző két évben megnyerte a viadalt. Azonban akkor teljesen felkészülési időszak állt mögötte és nem egy árva salakos mérkőzés. Interjút is adott a torna előtt, ahol nem állította, hogy 100%-os formában lenne, de a Roland Garroson megpróbálja a legjobb arcát mutatni.

Ezzel szemben Azarenka jól kezdett és a római első fordulót simán abszolválta. Ráadásul előtte játszott már Stuttgartban (ahol a későbbi döntős Kontaveit ejtette ki), illetve Madridban (ahol a későbbi elődöntős Stephens verte) is és a formája egyre jobb a kihagyás után. Nyilvánvaló, hogy nem azt a Vikát láthatjuk, aki anno GS tornát nyert, viszont vannak egyre jobb periódusai a meccseken. Mentálisan erős és Svitolina kihagyása miatt valószínűleg fizikálisan is jobb erőben van. Főleg utóbbi és első körös teljesítményének köszönhetően rá tennék, ezen az oddsok alapján kiegyenlített találkozón.

Svitolina, Elina - Azarenka, Victoria: Mérkőzés nyertese - Mérkőzés tipp