Úgy az élvonalbeli, mint a másodosztályú német focibajnokságok egyaránt befejeződtek, immár egy ideje lehet tudni, hogy melyik csapatok estek ki a Bundesliga 1-ből, illetve melyik csapatok jutottak fel a Bundesliga 2-ből. Elérkezett az osztályozó párharc ideje is, s így majd nemsokára már azt is tudni fogjuk, hogy a stuttgarti alakulat marad-e a német foci élvonalában, avagy az FC Union Berlin lesz-e annyira erős gárda, hogy a két mérkőzés alapján vívott csatában jobbnak bizonyuljon a sváboknál.

Ezen osztályozós meccseken az élvonalban 28 szerzett ponttal a 16. helyen végzett VfB Stuttgart és a másodosztályú bajnokságban 57 ponttal 3. helyezett Union Berlin vesznek részt. A párharc első találkozóján az ötszörös német bajnok és háromszoros kupagyőztes VfB Stuttgart lehet esélyes, ám az előbb említett adatok már nem igazán rémíthetik meg a vendég fővárosiakat, ugyanis a svábok régebben érték el mindezt, s az utóbbi években kifejezetten gyengén teljesítenek és ebben odáig jutottak, hogy mostanra jóformán csak a szerencsének köszönhetik a még mindig élvonalbeli tagságukat. Talán csak az impozáns - a Németország által 2006-ban rendezett labdarúgó világbajnokságra felújított, majdnem 60 ezer férőhelyes – Mercedes-Benz Aréna (régebben: Gottlieb-Daimler Stadion, Neckarstadion) láttán illetődhetnek meg kissé a vendégjátékosok.

Ám szerintem ez a dolog, már ha végül mégis egy kevéske otthoni előnyt jelent majd, maximum arra lehet elegendő, hogy a hazai pálya előnyét jelentse a svábok számára és jó esetben egy góllal nyerni bírjon a stuttgarti gárda. Viszont arra azért talán mégis elegendő lehet ez a bizonyos "hazai pálya előnye", hogy kiegészülve egy másik "nem elhanyagolható" dologgal végül azt a hazai győzelmet eredményezze, amire tippelek. Gyorsan megemlítem, hogy én annyira megpróbálok biztosra menni, hogy azt a lehetőséget is beleszámítottam a tippembe, hogy még döntetlen esetén se veszítsek semmit, hanem kapjam vissza a VfB Stuttgart - FC Union Berlin mérkőzésre tett fogadásom tétjét. Vagyis: DNB 1 a tippem.

És részletesebben micsoda az az előbbiekben emlegetett "nem elhanyagolható" dolog? Hát az, hogy a stuttgartiak láthatták a náluk sokkal-sokkal eredményesebb - és tavaly az élvonalból kiesett - Hamburger SV szenvedését a német másodosztályban. Az az egykori BL-győztes csapat éppen közvetlenül az FC Union Berlin mögött végzett a 4. helyen, s éppen csak lemaradt arról a lehetőségről, hogy visszatérjen az élvonalba. Sokáig feljutó helyen volt a Hamburger SV, de végül elegendő volt tőle néhány botlás, s máris megelőzte a Paderborn és az Union Berlin. Ezzel pedig a hamburgi alakulat "lemaradt" az élvonalról.

Na, éppen ezt a példát követhették figyelemmel az előző hetekben a stuttgartiak, és közben pedig megtanulhatták, hogy nem érdemes lekezelően bánni a másodosztály élvonalához tartozó csapatokkal, mert az ilyen hozzáállásból még probléma lehet. Jobb lesz nekik, ha elkerülik a Hamburger SV-vel történteket. Így most, az FC Union Berlin osztályozón bizonyíthatják, hogy megtanulták a leckét.

Tipp: DNB 1.

VfB Stuttgart - 1. FC Union Berlin: Döntetlen esetén a tét visszajár - Mérkőzés tipp