Mondhatni, Oroszország nagyon komolyan vette az idei jégkorong vb-t. Nem is emlékszem rá, mikor volt utoljára jégen ennyire komoly erőt képviselő orosz válogatott. Még a hazai rendezésű tornájukon sem voltak ilyen nevek, de úgy látszik most nagyon oda akarják tenni magukat. Nem sorolnám fel a teljes keretet, de Ovechkin, Malkin, Kuznetsov, Gusev, Kovalchuk, Kucherov, Dadonov, mondhatni, az orosz hoki legjava érkezett erre a tornára. A csoportmeccsek alatt összesen 7 gólt kapott a válogatott, ami meccsenkénti 1.00 bekapott gólátlagot jelent (ebből a hétből csak a svédek ellen kaptak be 4 gólt!), és ez mellett könnyedén lőttek 36 gólt, csak tízet az olaszoknak. A csapat az SZKA Szentpétervárból, a CSZKA Moszkvából és az NHL-ből áll kivétel nélkül.

A finn válogatottól az is csoda, hogy elődöntőbe tudtak jutni. Ne értsen félre senki, nem leszólni akarom a finn hokit, de azért ez igencsak egy B keret. Főleg hazai és európai csapatokból építkeztek idén, de azért vannak bőven 25 év feletti játékosok is a keretben. Elég csak arra gondolni, hogy nincs itt egy Laine, egy Aho vagy egy Jormakka. Ne haragudjon senki, hogy a Lausanne HC vagy a KalPa Kupio keretével nem nagyon vagyok tisztában, így számomra ebből a finn keretből a két legnagyobb név Miika Koivisto, aki a Dynamo Moszkva csapatában játszik, valamint Ohtamaa, aki szintén anno megfordult a KHL-ben. Mindenképp meg kell említeni Kaapo Kakko nevét is, aki valószínűleg kivívta magának az 1/1-es draft címet, így három éven belül Finnország két 1/1-es játékost ad az NHL-nek.

Kapuban Vasilevski a torna legjobb kapusai közé tartozik, 93% feletti védési hatékonysággal hozta eddig az oroszok meccseit, míg finn kollégája 91.6%-on, úgy, hogy 30 lövéssel kevesebbet kapott.

A címvédő svédek legyőzése is nagy csoda volt ettől a finn csapattól, hiszen a koronásoknál is volt nem kevés NHL sztár. Azonban ma az oroszok legyőzése valami emberfeletti teljesítmény lenne. Oroszország talán ennyire sima (vagy csak annak tűnő) elődöntőt nem játszhatott az elmúlt 20 évben, és nagyon érzik a vérszagot Kucherovék. Ha ezzel a kerettel nem nyerik meg ezt a világbajnokságot (a másik ágon sincs igazán kemény kihívó, mindegy hogy Csehország vagy Kanada jut tovább), akkor talán többet soha nem fognak. Eddig csak 3 csapat tudta megúszni 4 kapott gól alatt az oroszok elleni meccset ezen a vébén, Csehország, Svájc és Lettország. A 4 vagy több orosz találatot 1.98-ért semmiképp sem hagynám veszni, de a kockázatkerülőbbeknek a 3 feletti opció szinte biztosra vehető 1.58 körüli szorzóért.

Oroszország - Finnország: A hazai csapat összes gólja - Rendes játékidő - Felett/alatt tipp