Meglehetősen erős selejtező csoport lett az „A” jelű kvintett. Anglia kiemelkedik a mezőnyből Csehország (5:0) és Montenegro (5:1) legázolásával egyértelművé tette, hogy ki az úr a háznál. A többi négy válogatott azonban szinte azonos játékerőt képvisel. Koszovó éledezik, Hubchev a bolgár csapattal szeretne végül sikereket elérni. Potgoricában ma egy rendkívül fontos meccs következik.

Koszovót nem szabad leírni. Simán nyerte meg a szerb utódállam a „D” divíziós NL-csoportját. Az EB-selejtezők nyitányán 1:1-re végzett Bulgáriával, s tavasszal, Dániával is játszott egy barátságos meccset ahol szintén nem kapott ki (2:2). Svájci edzővel Bernard Challandes vezetésével készül Koszovó. Keretükben igazi európai középcsapatokban játszó játékosok vannak, jelenleg szerintem a mi válogatottunk is szorulna ellenük! Két kiemelkedő játékosuk van Rashica aki a Weder Bremen együttesében kilencszer volt eredményes a szezonban, és kapusuk a 20 éves Muric, aki a Manchester City kispadját koptatta egész évben. A többiek sem nyeretlen kétévesek: Muriqi a Rizesporben 17 gólt szerzett; Kolloli a Zürich játékosaként 30 svájci bajnokival és 10 góllal érkezett a keretbe, ugyanitt Kryeziu is játszott 28 meccset (hiába a svájci vonal…); Rrahmani a Dinamo Zagreb együttesével lett horvát bajnok; Zeneli a múlt héten még a PSG-t legyőző Reims-ben játszott!; Shala a Valarenga eddigi 10 bajnokijából kilencszer kezdett és 3 gólt is a neve mellé írhattunk. Érdekesség, hogy a Hasani (DVTK) akár még kezdhet is Podgoricában, mert a posztján játszó Celina (Swansea) sérült! Döbbenet végigolvasni, hogy egy koszovói válogatott mennyi légióst (külföldi csapatban alapembert) ad nem is rossz nyugati bajnokságokba, ez nekünk évtizedek óta álom. Maga az állam fiatalsága miatt ott van a „sötét ló” titulus a csapaton, amit jól használ ki a Challandes mester. Bulgária ellen is képesek voltak dominálni, támadólag fellépni. Jellemző, hogy legutóbbi öt meccsükön rendre megvolt a minimum 10 kapura lövés. Valljuk be, „Mi, tartunk az Azerbajdzsán elleni meccstől…”, Koszovó 4:0-ra győzte le őket!

Montenegró előtt a hazai Anglia elleni zakó ellenére is ott van a lehetőség a kijutásra, mert nem a szigetlakókkal kell versenyezniük, hanem a bolgár, cseh, koszovói csapatokkal. Szófiából majdnem sikerült elhozni mindhárom pontot, most viszont kötelező a győzelem (ne felejtsük a csoport leggyengébbnek tartott együttesét fogadják!). Tumbakovic mester vélhetően nem enged majd a 4-4-2-es felállásból, s gólra törően játszatja válogatottját! A baj csak az, hogy eléggé vékonyka a fegyvertár: Boljevic csupán 4 gólt ért el a Beverenben; a Jablonec csatára Jojovic kettőig jutott; a Dél-Koreában játszó Mugosa (3 gól), olyan, mint a mi Sománk; a Netanyában játszó Beqirajtól várhatják a legtöbbek, aki 13 találatot szerzett az izraeli bajnokságban. Látható, hogy a hazaiaknak menni kell, de nagyon nincs kivel! Montenegró két leginkább jegyzett játékosa Marusic, aki a Lazio alapembere a középpályán, és az Atletico Madrid védelmében keveset játszó (15 meccs az idényben) Savic. Köréjük szerveződhetne az együttes, amely Anglia ellen a szedett-vedett arcát mutatta. A csapat egyik gyenge pontja a francia másodosztályban kevés szerepet kapó Petkovic kapus, aki legutóbb tétmeccsen a márciusi 1:5 alkalmával játszott.

Azt várom a meccstől, hogy Montenegró mindent feltéve egy lapra támad, de Koszovó nem várt ellenállást tanúsít! Sőt akár kontrából a vendégek juthatnak előnyhöz, s akkor egy hektikus meccsbe torkolódik a 90 perc! A feldobott szorzó ellenére nekem simának tűnik a 1,5 over!

Montenegró - Kosovo: Gólok száma - Felett/alatt tipp