Az erre a mérkőzésre hazainak jelölt "szupersasok" válogatottja csakis abban az esetben bukhatja el a B-csoportból való továbbjutást, ha saját maga ellen fog játszani látványosan és teljesen nyilvánvalóan. Az egyik korábbi írásomban, az Egyiptom – Zimbabwe meccs kapcsán, említettem már, hogy mennyire gyenge Zimbabwe csapata. Nos, ha ez már megvolt, akkor - amolyan hasonlítás gyanánt - nem árt megemlíteni azt is, hogy Burundi nemzeti együttese még annál a Zimbabwe csapatánál is lényegesen alacsonyabb színvonalat képvisel. Így van ez akkor, ha a sportági vezetők felelőtlen létszámemelése és korruptsága azt eredményezi, hogy az éppen adott kontinenstorna mezőnye annyira "felhíguljon", hogy a csoportkör is a selejtezőkkel egy szinten legyen. Az európai fociszurkolók majd nemsokára közelebbről is szembesülhetnek ezzel, hiszen Európa-bajnokságot is rendeznek a közeljövőben.

Visszatérve a Nigéria - Burundi találkozóra. Burundiról szó volt az előbbiekben, hogy milyen színvonalat képvisel, essen néhány szó Nigériáról is. Amelyik, ugyebár, az afrikai kontinens egyik legjelentősebb "focinagyhatalma" és amelyik válogatott eddig már 14-szer végzett dobogós helyen az Afrikai Nemzetek Kupáján. Számokban: 3-szor megnyerte, 4 alkalommal ezüstérmes lett és 7-szer bronzérmet szerzett.

Olyasmire emlékeztet engem ez az összecsapás, mint amikor az élvonal egyik élcsapatát összesorsolják a harmadosztály egyik kiesőjelöltjével, hogy szerepeljenek együtt - mármint egymás ellen - az egyik meccsen, s majd csak meglátják a népek, hogy mi fog történni. De legalább Burundi válogatottjának focistái elmesélhetik majd öregkorukban az unokáknak, hogy ők mekkora "spilerek" voltak, hiszen még kontinenstornán is szerepeltek. Például Saido Berahino és Gael Bigirimana is dicsekedhet majd. És elmesélhetik majd, hogy ők még a nigériaiak ellen (Wilfred Ndidi, Leon Balogun, Ahmed Musa, Odion Ighalo, John Obi Mikel, Alex Iwobi, stb.) ellen is játszottak.

Amennyiben nem nyernek simán a nigériak, akkor focizás helyett elmehetnek inkább a mezőgazdasági szektorba dolgozni, hiszen ott hasznosabbnak lehetnek.

Tipp: győz Nigéria.

Nigéria - Burundi: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp