A Copa Americához hasonlóan a CONCACAF Arany Kupán is véget ért a "mókázás", ott is már az elődöntők előtt vannak a még talpon maradt válogatottak, s ott is valószínűsíthető, hogy ha már eljutottak odáig, akkor - elvileg - akár tovább is mehetnek. Örömhírnek számíthat a rendezők számára, hogy a házigazda USA válogatottja elkerülte a jó formában levő meglepetéscsapat Haitit, amelyik együttessel Mexikó szenvedhet majd meg, míg az USA a nem túl jelentősebb erőt képviselő Jamaikával mérkőzhet meg.

A USA - Jamaika párharc előtt vitathatatlanul és jelentősen erősebbnek tartott házigazdák számára nagyon sokat jelenthet az az egyszerűnek tűnő dolog, hogy Jamaika is könnyűnek nevezhető csoportból érkezik, ahol nem volt rákényszerítve arra, hogy "élesebb" meccseken bizonyítson. Ez főleg azért jelenthet majd előnyt az USA számára, mert ha - számomra nem túl meglepő módon - túlságosan magabiztosak és elbizakodottak lesznek az "amcsik", még ilyen esetben is csak egy nem jelentős találkozókon bizonyított - és náluk mindenképpen gyengébb - ellenfelük lesz. Plusz még az úgynevezett hazai pálya előnye is nekik kedvez. Mármint az USA válogatottjának.

Még véletlenül sem lehetett megerőltető az eddigi menetelés az USA számára. Mindhárom csoportmeccsükön simán és könnyedén nyertek Gregg Berhalter szövetségi kapitány tanítványai. Nem kaptak egyetlen gólt sem, de közben 11 gólt szereztek, s az első két meccsükön úgy győztek 4-0-ra és 6-0-ra, hogy igazából "bemutatófocit" játszottak és hírverést csináltak a labdarúgásnak. Az utolsó csoportmeccsen, Panama ellen, megmutatták, hogy védekezni is tudnak, s az 1-0-ás eredménnyel már nekiálltak erőt tartalékolni a kieső szakasz találkozóira.

Majd valamilyen orbitálisan hatalmas és szerencsés "véletlennek" köszönhetően a negyedddöntőben az oda még tévedésből sem várt Curacao válogatottját kapták ajándékba a házigazdák. Lehetett tehát újfent biztonságit játszani és "ezerrel" tartalékolni az elődöntőre és a döntőre. Ám, úgy vélem, hogy még most sem ért véget az "amcsik" szerencsés sorozata, hiszen az elődöntőben nem Mexikó és még csak nem is Haiti, hanem "csak" Jamaika lesz az ellenfél. Vagyis ismét simán lehet nyerni.

Tipp: győz az USA.

Jamaica - USA: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp