Elérkezett az érdemi része az Afrika Nemzetek Kupájának, aki veszít, kiesik. Nyolcaddöntőbe találunk pár nehezen tippelhető találkozott, de ez igaz az egész csoportkörre is. Döntetlenek mellett többségében 1-2 gólos győzelmeket láthatunk, de voltak kirívó esetek is. Most, hogy már kiesési szakaszban járnak a csapatok, még jobban beállnak bekkelni, gólok száma lecsökken és a közel azonos, egyforma csapatok akár túlórázhatnak is. Első ránézésre ilyen lehet a Nigéria - Kamerun összecsapás. A szorzók alapján teljesen háromesélyes találkozó, bármi megtörténhet.

Nigéria B csoport 2. helyezettjeként kvalifikálta magát a kiesési szakaszba, 2 győzelem 1 vereség. Ha Madakaszkár elleni utolsó mérkőzést nem bukja el a csapat, akkor nem Kamerun ellen kellene küzdeniük, hanem Kongó lenne az ellenfél, de ez most így sikerült. A csapat eddig nem kápráztatta el a szurkolóit, taktikusan 1-0-val lépegettek előre. Eddig Nigériát láthaztuk 4-2-3-1-es és 4-3-3-as felállásban. Rohr mester előbbit válaszhatja, kapuba Akpeyi, aki eddig gól nélkül tartotta az ellenfeleket. Előtte a védelem közepén Omeruo, Balogun kettős, de védőpáros variácókban van mélyítése a csapatnak, Omeruot bal oldalon is lehet játszatni. Majd Etebo, Ndidi szűrőbe, védekezésbe besegíteni, egy sorral előrébb Simon, Iwobi, Musa trió és előre tolt centerként Ighalo vadásza a felé érkező labdákat és riogatja a kameruni védelmet. Összeségében nem rossz csapatról van szó, itt is néhány játékos európai nagycsapatok tagja. A védelem erős, defenzív játékra képes és az eredményt is tudják tartani. Ha Nigéria szerzi a első gólt akkor borzasztóan nehéz lesz Kamerun sorsa.

Kamerun F csoport 2. helyezttje, 1 győzelem 2 döntetlen mérleggel jutott tovább. A csapat játéka nem túl rózsás, kicsit csalódást keltő, hiszen többet gondoltak a szurkolók, szakértő a csapatról. Seedorf Kamerun kapitánya is kipróbált egy-két opciót 4-4-2, 3-4-3. Nigéria ellen lehet 4-3-3 is vagy egy védekezőbb stílus. Az biztos, hogy az Ajax portása Onana kezd, aki még nem kapott gólt 3 mérkőzés alatt. A védelmi formáció függ a felállástól Seedorf 4 védőt vagy 3 védőt fog-e alkalmazni, ha négy védős rendszer akkor a Ngadeu-Ngadjui, Oyongo belső fal állhat ki. Támadásban Bassogog, Choupo-Moting, Ekambi formáció állhat fel, vagy akár Ekambi mehet centerként.

Összeségében két egyforma, közel azonos csapatról van szó, akik taktikusan, óvatosan fognak kezdeni és a döntetlen közeli eredményt várok. Nagy a tét, aki veszít, elbúcsúzik, ezért jól szervezett, taktikai harc várható és a hosszabbítás vagy tizenegyesek sem elvetélt ötlet.

Nigéria - Kamerun: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp