Nagyon minimálfocit játszva jutott el az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjéig a szenegáli válogatott. Ráadásul ezen az úton még szerencséjük is volt Aliou Cisse szövetségi kapitány játékosainak, hiszen a nyolcaddöntőben Uganda ellen, majd a negyeddöntőben Benin ellen is 1-1 gól előnnyel nyertek, végül pedig az elődöntőben már csak úgy győztek Tunézia ellen 1-0-ra, hogy a rendes játékidő végén még 0-0-ás döntetlen volt, ám a hosszabbításban a tunéziai hátvéd Dylan Bronn - önszántán kívül - öngólt szerzett és ennek a találatnak köszönhetően lett döntős Szenegál.

Még azt is el lehet mondani erről a szenegáli együttesről, hogy Sadio Mane és társai nem lehetnek fáradtak. Azaz: az afrikai kontinens jelenlegi legjobb válogatottjának volt annyira rengeteg szerencséje, hogy összes focistája fáradtságtól megkímélten bukdácsolhatott el az afrikai kontinensbajnokság döntőjéig. Ha pedig ezt a hatalmas előnyt ezúttal nem fogja kihasználni a szenegáli nemzeti csapat, akkor alighanem megérdemli majd, hogy soha ne diadalmaskodjon az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében. Soha!

Az előbbiekben említett dolog nem csak hatalmas lehetőséget jelent, hanem egyúttal soha vissza nem térő alkalom is. Szenegáli részről elsősorban tényleg arról szólhat a dolog, hogy "most vagy soha".

Algéria számára már nem bizonyult ilyen könnyed "sétagaloppnak" a döntőbe jutás, hiszen a csoportmeccsek után az még egyértelmű volt, hogy Guinea nem jelenthet akadályt a nyolcaddöntőben. Viszont a negyeddöntőben a rendes játékidőben és a hosszabításban elért 1-1-es döntetlent követően Algéria már csak büntetőrúgásokkal bizonyult jobbnak 1 góllal Elefántcsontpartnál, s az elődöntőben is csak úgy bírt nyerni 2-1-re, hogy Riyad Mahrez a 95. percben szerzett győztes gólt.

Vagyis így kívülről fáradtabbnak tűnik Algéria, mint az ellenfele. Persze, azt nem lehet tudni, hogy mennyire "doppingolja" a játékosokat az a dolog, hogy kontinensbajnoki döntőben fognak szerepelni. Én azt várom, hogy a pihentebb Szenegál valahogyan nyögvenyelősen ezúttal is nyerjen, valamint azt is várom, hogy ha már Mane liverpooli csapattársai közül Alisson Becker és Roberto Firmino dél-amerikai kontinensbajnokok lettek ezen a nyáron, akkor a szintén az FC Liverpool klubcsapatban focizó Sadio Mane is kontinensbajnok akar lenni. Afrikában.

Tipp: győz vagy döntetlent játszik Szenegál.

Szenegál - Algéria: Dupla esély - Dupla esély tipp