Folytatódnak a csatározások a nemzetközi kupaporondon a csoportkörökért. A BL rájátszásért a nem bajnoki ágon a svájci második az osztrák másodikkal mérkőzik. Jelentős a Basel nemzetközi rutinja, s ez nagy segítségére lesz a párharcban. Előző körben a PSV-vel bánt el Koller mester együttese, s reálisan nézve, most könnyebb feladat következik!

Tizenöt éve állandó résztvevője a csoportköröknek a Basel. Emlékezzünk vissza a 2004/05-ös szezonban a Fradi ellenfeleként ott volt már az ötcsapatos küzdelemben. Ott is ragadt, bár tavaly az utolsó körben kiejtette őket a ciprusi Apollon Limasol. Marcel Koller jelentős edző múlttal rendelkezik, vezetett Bundesliga csapatokat (Bochum, Köln), és volt szövetségi kapitány Ausztriában! Ha valaki, akkor ő biztosan jól ismeri az osztrák labdarúgást, érdekesség, hogy a 2016-os EB-n ellenünk is ő ült a kispadon. Az előző kanyarban a PSV ellenében nagy bravúrt hajtott végre a Basel. Hollandiában a hajráig vezetett, de a végjátékban kapott két gólt és 3:2-es vereséggel készülhetett a visszavágóra. A fogadóirodák 2.50-2.70 közé lőtték be a svájci továbbjutást, mégis sikerült nagy küzdelemben 2:1-re diadalmaskodniuk, s maradtak a BL-ben. Adott egy erős gerinc: Stocker, Frei, Xhaka – 30 év körüli játékosok számos nagy csatával a hátuk mögött. Ajeti (22 éves), már 17 évesen bemutatkozott a Basel első csapatában, tavaly 14 gólt vágott! Portugál, holland, angol és spanyol élvonalbeli múlttal rendelkezik Ricky van Wolfswinkel, aki szintén kulcsfigurája az együttesnek.

Fele annyira se taksálja a transfermarkt a LASK gárdáját. Amolyan FTC szint a 21 millió euró körüli csapatérték. Különösebb nemzetközi rutin nincs mögöttük csoportkörbe sosem jutottak. Tavaly az Európa Liga 3. selejtezőkörében a Besiktas állította meg a linzieket. Csupán 2017-ben kerültek vissza az osztrák élvonalba, ahol először negyedik, tavaly pedig második lett a gárda. A Salzburg kiemelkedő szereplése miatt, csak most kell bekapcsolódniuk a BL-be, azaz játék nélkül kerültek a harmadik körbe. Az amúgy fiatal – 24,8 átlagéletkor – csapat fejlődésének szempontjából szerintem nem ideális ez a nagy szintlépés, túl nagy falat lesz a rutinos Basel.

Jól mutatja a svájci foci megerősödését a Nemzetek Ligája szereplés. A Basel is teli van hazai labdarúgókkal, akik a tavalyi betli után, követve a Young Boys csapatát csoportkörre vágynak! A PSV kipattintása után a LASK egyértelműen könnyebb feladat lesz, a továbbjutáshoz, pedig hozni kell az első meccset! Szerintem meg is lesz!

Bázel - LASK Linz: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp