Már imádni valóan bonyolult a G- jelű selejtezőcsoport. Lengyelország fáradni látszik a sorozat végére (legutóbbi két meccsen csak egy döntetlen került a neve mellé), mégis nagy sansza van, mert a pont nélküli lett válogatott ellen kell győznie, s akkor 16 egységgel várhatja a folytatást. A többiek viszont...Három ponton belül (8-11) négy csapat: Ausztria, Izrael, Észak-Macedónia, Szlovénia. Bármi lehet, s annak az ellenkezője is.

Szlovénia feltámadt szeptemberben, hazai pályán két létfontosságú derbit nyert meg. Előbb a lengyeleket kalapálták el (2:0), majd Verbic utolsó perces góljával fektették két vállra Izraelt (3:2). Matjaz Kek együttese rögtön a második pozícióba került 11 ponttal, s tulajdonképpen saját kezébe vette a sorsát. A szlovén válogatott szíve a két Serie A-s támadó középpályás: Kurtic és Ilic, akik korábban az Atalantában is hatékonyan játszottak egymás mellett. Nyilvánvaló, hogy egy skopjei győzelemmel bebiztosíthatja a második helyét a hajrára a vendégcsapat. Nem gondolom, hogy támadólag lép majd fel dél-nyugati szomszédunk, inkább kivárnak majd, ellenfelük hibáira bazíroznak!

Észak-Macedóniának nagy feladat jutott: meg kell bontania Kek 4-4-2-es hadrendjét, s végül túl kell járni Oblak eszén! Nem véletlen, hogy a szlovén keret értéke, majd háromszorosa a hazaiakénak, bejátszik erősen az Atletico kapusának piaci árfolyama.. Azonban Angelovski mester joggal mondhatja: „egy életünk egy halálunk, nekik megyünk!”. Nincs ugyanis más választása Pandevéknek. A továbbjutási remények kizárólag egy győzelemmel lehetnek valósak. Vannak jó nevű fegyvereik: Trajkovski (Mallorca), Nestorovski (Udinese), Ademi (Dinamo Zagreb), Bardhi (szerepeltetése sérülés miatt bizonytalan!). Látva a névsort irigykedhetünk, és elmondhatjuk, hogy Rossi valószínűleg beválogatná Nikolovot (Vidi), Spirovskit (ex Fradi, Hapoel Tel Aviv), és Ristevskit (UTE) is, ebben a sérülésekkel tarkított ínséges időkben a magyar válogatottba.

Összegezve adott egy támadó játékstílus Angelovski révén (általában 4-3-3, vagy 3-5-2-őt játszat szívesen). Van egy eredménykényszer hazai oldalon, nem feltétlenül reménytelen „emberanyaggal”. Velük szemben egy rutinos Szlovénia, aki jó pozícióban van a csoportban, s játszhatja stabil játékát. Mindkét oldalon gólkényszer van (vendégsiker óriási esély a kijutásra; a hazai győzelem, kötelező a kijutáshoz), szerintem akkor sem kell aggódni, ha a 70. percben 0:0-ra állnak a felek, mert eljön az a pont, amikor feladják majd a biztonságos játékot.

Észak-Macedónia - Szlovénia: Gólok száma - Felett/alatt tipp