Elkezdődik az NFL érdemi része, azaz a rájátszás. Túl vagyunk az alapszakaszon és márcsak pár csapat küzdhet a hőn áhított Lombardi-trófeáért. Tegnap már lezajlott két találkozóm ahol az AFC konferencia elődöntő ága ki is alakult. Hiszen a Texans legyőzte hosszabbítás után a Bills csapatát és óriási meglepetésre a tavalyi bajnok Patriots is elköszönt a play off-tól, mert a Titans együttese elgáncsolta. Ma az NFC konferencián a sor és kezdésként a New Orleans Saints fogadja a Minnesota Vikings gárdáját.

Saints az alapszakasz után a 3. kiemelést szerezte meg, de az utolsó fordulók eredményei során még a pihenőhét is kinézet a csapatnak, de a Packers közbeszólt és elvitte a 2. helyett. Támadó oldalon a megszokott teljesítményt kaptuk a csapattól, a 3. legtöbb pontot szerezték (csak a Ravens és a 49ers gyűjtött több támadópontot). Irányító poszton nincs változás Brees ismét jó szezont zárt, passz pontosságban a legjobb és az eladott labdáinak a száma is alacsony. Szezon közben megsérült, de a csapat nagyon jól átvészelte a Brees nélküli időszakot, Bridgewater nagyszerűen helyettesített a veterán legendát. Brees szezon alatt tovább döntögette az All Time rekordokat és tovább írja az NFL és saját történelmét. Támadófal nagyszerű, az egyik legjobb egység a ligába és nehéz dolga lesz a Vikings pass rush-nak. Ebből az egységből sérülés miatt Peat nem bevethető, érzékeny veszteség a hiánya, de legalább Armstead felépült. Futó poszton megvannak Kamara-Murray duó rendben. Idén kicsit haloványabb volt Kamara, sérülésnek betudható, de még mindig oda kell figyelni rá, mert elkapások után szenzációs, ha pedig erőfutás kell a boxba, akkor Murray megoldja. Elkapó fronton a liga legjobb WR-e áll rendelkezésre Thomas megdöntötte az egy szezonbeli legtöbb elkapások számát (149 db), de yard mennyiségben is bőven rávert a második helyzetre. Nagy kérdés, hogy lesz-e ellenszere a Vikings védelemnek Thomasra? (Meglátjuk). Thomas mellett még van egy-két életképes elkapó a rosteren, pl.: Smith, Ginn vagy Cook. De Sean Payton svájci bicskája is előlép ha kell akár passzol, akár elkap. Taysom Hill bármikor képes csavart hozni a mérkőzésbe és összezavarni a védelmet, erre Payton mester a legjobb. Védelem nem rossz, futás megállításban elit, de passz ellen lehetnek gondok. Pass rush működik, Jordan képessége remek és jó pár sackkel örvendezheti meg a közönséget. A védőfalból sajnos Davenport nem bevethető. Egyedül a defensive tackle pozíció kérdéses a védelemből, hiszen Rankins kiesett az egész szezonra és a pótlása gyengébb erőből áll. Továbbá a defnseből Alosnos és Apple sem játszik. Utóbbi a secondary tagja, így egyedül Lattimore maradt a corner poszton, aki kiemelkedő. De jó hír, hogy a safety páros Williams és Bell tudja vállalni a játékot. A Vikings a mélységi labdákkal hozhat zavart a secondarybe és a Saints védelembe.

Vikings az alapszakasz során a 6. kiemelést szerezték meg, így már biztos, ha továbbjutnak akkor sem fognak hazai pályán játszani, a play off során végig idegenben kell masírozniuk. Támadó oldal kicsit felemás, idény előtt nagy elvárások elé állították az egységet, aztán az alapszakasz során már sokan Cousnins vesztét kívánták, de valahogy felpörögtek és összejött a play off a borzasztóan erős NFC konferenciában és a csoport se volt piskóta. Irányító poszton Cousins, aki megbízhatóan játszik és saját egyéni rekordjai állította be. Brees-hez hasonlóan pontosan játszik és jól vigyázz a labdára. Támadófal ha Saintshez hasonlítom gyengébb és itt a hazai csapat defnese örülhet, mert nyomás alatt kell tartani vagyis zsebben kell tartani Cousins, aki ilyenkor hibázhat. Futó poszton Cook kiváló, a sérülése kicsit beárnyékolja, de megbízható játszótárs Cousins számára, ha kell futásokkal, ha kell elkapásokkal segíti a csapatot. De a szentek védelem kiválóan öli a futást, akkor mi maradt a Vikings számára. A passz játék, ahol a liga egyik legjobb duója várja a dobásokat Diggs-Thielen kettős. Mélységi útvonal során lehet megégetni a Saints cornereket, mert akkor szabálytalankodnak a legtöbbet. Erre alkalmas a két említett plyamaker. Thielen térdhajlító húzódást szenvedett, ami az utóbbi időben beárnyékolta teljesítményét. reméljük rendben lesz és tudja hozni a maximumot. De tight end poszt se rossz Rudolph kiváló red zone célpont. Védelem kicsit haloványabb, mint ahogy megszoktuk a Zimmer legényektől, de mindkét statban a liga közepéhez tartoznak. Pass rushban a Hunter-Griffen páros kiváló, legalábbis Hunter kiemelkedő, Griffen még nem nyerte vissza elit szintjét. LB poszt jó Kendricks bejátssza az egész pályát. Egyedül a corner sorral lesz gond, ahol Thomas bárkit megégethet, max. a safetyknek kell besegíteni, ahol a Smith-Harris duó képes lehet.

Összességében nagy esélyes a Saints gárdája és ezzel az esélyességgel élni fog és legyűri a vikingeket. Hazai pályán nagyon megy a szekér, de a Vikings is fedett stadionba játszik, így egyik fél számára sincs előny. Ami kérdéses párharc az a Thomas Vikings cornernek, vagy Sints támadófal és Vikings védőfal, ami alapján a szentek bizonyulnak jobbnak és így legalább egy TD-vel győznek.

New Orleans Saints - Minnesota Vikings: Hendikep - Hosszabbítással - Hendikep tipp