Hatalmasakat vihogok, amikor olyasmiket látok a televízióban vagy olvasok a különböző újságokban, hogy ez a Dinamo - FCSB román élvonalbeli mérkőzés lenne "a romániai derbi". "Az" a derbi! Magyarországi hasonlat: Fradi-Újpest.

Hát, nem! Nem az! Ez a derbi nem "az" a derbi! Ez a Dinamo - FCSB rangadó egyáltalán nem azonos a Dinamo - Steaua rangadóval. Mint már a csapatneveknél látható, ott is azonnal feltűnik a különbség, hiszen az FCSB nem a Steaua. Sőt, már egy ideje - a hosszú per után - jogerős bírósági ítélet is van arról, hogy az FCSB nem a Steaua, hanem másik csapat. Ám hiába van erről immár hivatalos bírósági dokumentum és hiába lehet már egy ideje nagyon-nagyon jól tudni, hogy az FCSB és a Steaua két teljesen különálló focicsapat, amelyeknek abszolút semmi közük nincsen egymáshoz, mégis az történik mindig, amikor a Dinamo elleni mérkőzésről van szó, hogy az olvasottság/nézettség miatt az illetésekesek hülyítik a szurkolókat. És, persze, a szurkolók élvezik azt, hogy hülyéknek nézik őket. Win-win.

Ezen bukaresti focicsapatok egymás elleni találkozója nem lehet "a romániai derbi", viszont kétségtelen, hogy még így is jelentős városi rangadó. És, ugyebár, mivel a fociszurkolók szeretik, ha hülyéknek nézik őket, akkor cserében az van, hogy ők, a hülyéknek nézettek úgy tesznek, mintha akik élvezik is azt, hogy hülyéknek nézik őket.

Ennél a jelenlegi Dinamo - FCSB meccsnél most szerintem az a fontosabb dolog, hogy a 3. helyezett és a bajnoki cím megszerzéséért küzdő vendégcsapatnak kötelező lenne nyernie idegenben, hiszen már 5 pont hátrányban van a román bajnokságban listavezető Kolozsvári Vasutas (CFR Cluj). És már egyre jobban látszik, hogy nem bírja tartani a riválisa által diktált tempót. A házigazda Dinamo 31 ponttal csak a 9. helyen van és ez - minden bizonnyal - számára az alsóházban való szereplést fogja jelenteni a nagyon közeli jövőben. Természetesen ez a szerény helyezés kudarcot jelent a Dinamo számára, ám azért attól egyáltalán nem kell majd tartani, hogy ez a patinás bukaresti focicsapat az élvonalból való kieséstől féljen. Szó sincs semmi ilyesmiről! Viszont az tény, hogy az FCSB-nek kellenek a pontok, pluszban pedig a vendégcsapat lényegesen jobb formában van és a FCSB kiválóan játszik idegenben.

Tipp: győz az FCSB.

Dinamo Bucureşti - FCSB: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp