Kiváló felhozatalnak indul az utolsó konferencia elődöntős mérkőzés, hiszen egyik oldalon a 42 éves Super Bowl győztes irányító Drew Brees néz farkas szemet a hatszoros SB győztes Tom Bradyvel. Két legenda feszül egymásnak, talán utolsó egymás elleni mérkőzésük következik, hiszen Brees lebegteti a papírt, hogy jövőre visszavonul. Kíváncsi leszek, hogy lesz-e olyan stílszerű visszavonulása a legendás QB-nak, mint anno Peyton Manning szögre akasztotta sisakját egy SB győzelem után. Csak egy apróbb összehasonlítás a mostani Saints és az akkori Broncos között, némileg azonos. Jobb mérkőzés nem is kaphatnak a pártatlan szurkolók, mert ezt a csörtét látni kell, minden percét ki kell használni. Felvezető után lássuk az esélyeket.

Saints 12-4-es mérleggel felült az NFC South trónjára és egyben a 2. kiemelést is megkaparintotta. A hosszú alalpszakasz után látunk érdekes megmozdulásokat, hiszen a csapat kezdőirányítója Brees rövid időre a partvonalra szorult sérülés miatt, helyettese Hill nem vallott szégyent. De most Brees előtt lehetőség, hogy utoljára megrázza magát és SB-ig száguldjon. Őszintén látni rajta, hogy öregszik, kicsit játéka megkopott, kevesebb hosszú labdával próbálkozik, inkább a biztos 5-6 yardos átadások dominálnak. Passzpontossága még mind nagyszerű és labdabiztonsága is jó. Megindulásokat ne várjunk tőle, igazi old school játékos, aki a zsebben érzi kiválóan magát. Futó poszton Kamara-Murray páros jó, de kisebb csapást érte az RB szekciót, hiszen Murray sérülés miatt nem bevethető. Így a labdák döntő többsége Kamara felé irányulnak, aki új dimenziót visz a támadásokba, ha kell megfutja vagy elkapja a yardokat. Igazi halálos fegyver. Elkapó poszton Thomas bevethető, aki a csapat legjobb fogadója, mellette Sanders, Smith, Cook korrekt teljesítményre képesek. Sanders hatékonysága visszaesett, pedig tőle várták a hosszú playeket, de akár meglepetésként Payton mester megcsavarja a szálakat. Támadó oldalon lesz még egy érzékeny veszteség Hill személyében, aki Payton mester svájci bicskája és remek variációs játékokkal szolgál. Mindenre képes ez a fickó, mindig van valami a tarsolyban. Támadófal kiváló, blokkolásban és védelemben elsőrangú. Védelem futás megállításban kiváló, de passzok levédekezése is működik. Védőfal szépen generálja a nyomást Jordan vezetésével, valamint defensive tackle és LB sor nagyszerűen lép fel és öli meg a futásokat. Davis megbízhatóan teljesít. Secondary játékosai is rendben, Lattimore kiválóan szedi le az ellenfelek szélsőit és safety párostól is megkapja a megfelelő segítséget.

Bucs 11-5-ös mérleggel abszolválta az alapszakasz, amely következtében az 5. kiemelést szerezte meg. Előző körben Football Team csapatát búcsúztaták, kicsit visszafogott teljesítménnyel. De itt az idő továbblépni a csoport riválison. Támadó oldalon Brady korához képes kiváló, nincsenek szavak, hogy az örökifjú Brady hétről hétre milyen nagyszerű produkciót visz véghez. Sokan már leírták, hogy 43 évesen nem lehet magas szinten játszani, vagy Floridában meg ég és nem lesz jó a váltás stb. De rácáfolt az újságírókra és kritikusokra, hosszú idő után ismét főszereplő lehet a Bucs. Statisztikáiban a labdabiztonsága és hosszú átadásai villannak meg, de ez nem mindig tökéletes kivitelezés. Futó poszton Fournette-Jones páros várja a labdákat, igaz Jones játéka erősen kérdéses, így elég vékony az RB szekció a csapatnál. Majd az elkapó sor kompenzálja, hiszen Brady megfelelő arzenállal rendelkezik, Evans, Godwin vagy Antonio Brown is bevethető. Nem rossz támadótrió, bárki képes a megvillanásra és őket levédekezni nem egyszerű történet. De mellettük a tight end sorból Gronk vagy Brate is előléphet. Támadó fal jó, nagyszerűen blokkolnak és védenek. Külön kiemelve az újonc Wirfs játéka parádés, jók sikerült a beilleszkedés a profi ligába. Védelem futás megállításban közel a liga legjobbja, de passzok védekezése már gyenge. Pass rush JPP-Barrett kettőstől várható, támadják a falat és terrorban tartják az irányítót. Suh szilárdítja meg a fal közepét és öli meg a futást LB segítséggel. David-White duó nagyszerű páros alkot és kiválóan helytállnak covargeban. Secondary már kérdőjel, könnyen megégethetőek, attól függ, hogy Bowles koordinátor melyik arcát mutatja, ezt láttuk a két egymás elleni mérkőzésen is.

Összességében történelmi csata, azonos előjelekkel, Dome mérkőzés, tehát időjárás nem zavarja, valamint szurkolói támogatottság már lesz a hazai oldalon. Támadó sor esetén Brady valamivel jobb, mint Brees. Futó poszton Kamara viszi a prímet, igaz minkét csapat kontrollálja a futásokat, de elkapó sor és fegyverarzenál a Bucs háza táján jobb. De azért Thomas még mindig elit, egyedül kevés. Védelmeknek kell előlépni és nyomás gyakorolni, hibába hajszolni az irányítókat, valamint a levegőt uralni. Kicker poszt is számít, mert dome körülmények között 50+-ról is simán be ehet vágni, ami Lutz nagy erénye. Sokat vacilláltam a tippel, mert szoros, izgalmas találkozót várok, ahol hajlok a hazai csapat felé, de nagy aranyú győzelem nem lesz így egy kisebb hendikep is ülhet a Bucs részére. De egy szó, mint száz, győz a Saints és jövő héten a Lambeau Field-re fog utazni.

New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers: Hendikep - Hosszabbítással - Hendikep tipp