Portugál Ligakupa (Taça da Liga) döntő. Az elmúlt három év nyertese csap össze Leirában, semlegesen helyszínen. Három héttel ezelőtt a két csapat már találkozott egymással a bajnokságban is, akkor egy nagyon izgalmas, jó mérkőzést játszottak, amelyet végül a zöld-fehérek nyertek 2-0-ra.

Sokan felkapják a fejüket? Mi a fenét akarunk mi a portugál Ligakupától? Milyen jó piacot lehetne itt találni? Van-e tétje a döntőnek?

Az utolsó kérdésre a válasz egyszerű: nincs tétje. A győztes semmilyen kedvezményt nem kap, nemzetközi helyet nem ér a siker. Akkor meg mi a fenéért játszanak? Na, erre nem sikerült rájönnöm. Nem vagyok portugál, nem tudok az ő fejükkel gondolkodni, így nem tudtam rájönni, mi a jó így ebben a kupasorozatban.

Na de nézzük az előzményeket, amihez vissza kell kanyarodnunk a január eleji meccsükhöz, és ahhoz, amit akkor írtam.

„Ritka ilyet mondani, de a meccs kulcsfigurája nem a pályán lesz, hanem a kispadon. A központi elem a mérkőzésen Ruben Amorim, a Sporting trénere. Néhány szóval bemutatnám: még mindig pimaszul fiatal, 35 éves. Játékosként 14 alkalommal lépett pályára a válogatottban, játszott a Benficában, de én inkább egy középszerű játékosnak mondanám őt. Edzőként azonban valami hihetetlen karriert futott be. Elég gyorsan visszavonult a játékos pályafutásából, egyből kapott is egy kispadot: a Casa Pia nevű kiscsapatot igazgatta, ahonnan egy év után átstartolt a Braga tartalékegyütteséhez. Itt olyan jó eredményeket hozott, hogy megkapta a nagycsapatot Ricardo Sa Pinto kirúgása után, amellyel történelmi sikereket ért el, de ami sokkal többet nyom a latba, látványos és szép játékot játszottak, mindenki csodálta őket. 2020. január 4. napján vette át a csapatot, megnyerte a Ligakupát a Porto-t legyőzve, és márciusban megtörtént a csoda… A Sporting épp egy újabb válságba csöppent, és nem is szórakoztak sokat Silas kirúgása után, lecsaptak a feltörekvő zsenire. 10 millió eurót fizettek érte a Braganak, ezzel minden idők harmadik legdrágább edzője lett, és a szerződésébe egy 20 millió eurós kivásárlási záradékot építettek. Amorim pedig megkezdte a Sporting felépítését… „

Nem tudok mást mondani, ez újra érzelmes találkozó lesz. A 2-0-s meccset néztem, nagy taktikai harc volt az első félidőben, a második játékrész elején Paulinho lőtt egy gólt, amit a VAR végül elvett les címén, de szerintem megadható lett volna. Ezután élénkült meg a meccs, felpörögtek mindkét oldalon, voltak helyzetek. A pálya mellett is izzottak az indulatok, látszott, hogy nagy feszültség munkál az edzőkben.

Most tét nélkül játszanak a csapatok. Dugig vannak támadópotenciállal, amit nincs értelme visszafogni. Mindketten nagyon nehéz szülés után jutottak a döntőbe, a Sporting a Portot verte (2-1) két olyan góllal, amin felhúzza az ember a szemöldökét, a Braga pedig a Benficát (2-1) hatalmas küzdelemben. Itt nem kell taktikázni, ki lehet ereszteni, ami a csövön kifér.

Persze mostanában olyan rossz százalékban tippelek, hogy aki nyerni akar, az ellenem fogadjon.

Sporting Lisbon - S.C. Braga: Gólok száma - Felett/alatt tipp