Utolsó mérkőzések egyike következik az idei szezonból, hiszen először az NFC konferenciadöntőt vesszük szemügyre, ahol Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers ütközet került terítékre. Szezon előtt olvasgattam, majd szubjektíven próbáltam belőni a csapatok erősségét és látjuk milyen az amerikai futball, mindig vannak meglepetések. Személy szerint gondoltam, hogy Bradyvel a fedélzeten új szelek fújnak majd Floridában, de nem gondoltam, hogy ennyire összeállnak és konferencia döntőt játszanak. Mekkora igazság, hogy végy egy jó QB-t és kész, mert a többi adott, volt velük is. Bevezető után térjünk a csapatok átvilágítására, majd megvizsgáljuk, ahol eldőlhet a kimenetel.

Packers 13-3-as mérleggel zártak, amely egyben az NFC első kiemelést is megszerezték. Tehát play off során végig hazai pálya. Gondoljunk bele, ha nincs ez a fránya járványhelyzet, akkor a Packers szentélyben Lambeau Fielden közel 80 ezer ember üvölt torkaszakadtából. De most kevesebbel is beérjük, csak legyenek szurkolók. Támadó oldalon csak szuperlatívuszokban lehet beszélni az egységről. Rodgers MVP formában játszotta végig a szezont. Statisztikával nem bővítem az elemzést, de minden fontosabb mutatóban top 3. Labdabiztonsága legjobb, bármire képes ez a fickó, még kevésbé éles fegyverekkel is. Futó poszton Jones és a többiek, itt is megmutatkozik a hazai csapat fegyverarzenálja, mert nemcsak futás után jönnek a yardok, hanem variációs játékok után is, hiszen az RB elkapni is nagyol jól tudnak. Aztán az elkapó sor is mély, hiszen a liga egyik legjobb elkapója várhatja Rodgers átadásait Adams személyében, aki levédekezhetetlen, a legjobb cornerek sem tudják tartani. Ami nem túl jó jel a fiatal Bucs corner sornak. Mellette MVS, Lazard, Tonyan korrekt kezdő. Lazard sötét ló, hiszen megbújik az árnyékban és így a semmiből viszi be a kellemetlen döféseket, ha kell blokkolásban jeleskedik. Tonyan red zone célpont, míg MVS dropjait visszaszorítva nem rossz. Támadófal kiváló, legjobb futás és passz blokkokban. A legszebb, hogy a legjobb LT Bakhtiari nem bevethető és még így sem esett vissza a domináns játékuk, ami köszönhető a támadófal edző munkájának. Pedig nem kis fejtörést okozott a játékosok bemozgatása és kitalálni a legjobb felállást. Védelem passzok levédekezésében megállja a helyét, de futás utén zavarba hozható. Nyomásgyakorlás a két Smith révén működik, Clark feladata középen a futások visszaszorítása LB segítséggel. De erős blitz következtében a középső rész feladatható. Secondary Alexander oldala kiemelkedik, nagy kérdés kire álltjuk oda, mert limitálni tudja a legjobb elkapókat és Kingen a hangsúly, mennyire játsszák át.

Bucs 11-5-ös mérleget sikerült felmutatniuk, ezzel az 5. kiemelést kaparintották meg. Hosszú idő után lehet újfent tényező a Bucs. A szurkolók már kivannak éhezve egy szép siker után, amit Brady hozhat el a Florida parti csapatnak. Támadó oldalon Brady irányítja az egységet, korához képes még mindig korrekt teljesítménnyel rukkol elő. Nem fog rajta az idő, a legfontosabb all time statisztikákat ő fogja tartani. Hosszú átadások után némileg pontatlan, de összességében kiváló QB. Futó poszton Jones-Fournette páros megfelelő a yardok szerzésében. Packers ellen itt tudnak operálni, hiszen futás kevésbé jól fogja a hazai csapat, így lassan haladnak, ami Rodgers limitálást eredményezi. Elkapó sor rendben, a legjobbak között található az egység. Minden csapat elfogadna egy Evans, Godwin, A.Brown, Gronk, Brate ötös fogatott, plusz a töltelék. Ebből a fogatból sajnos AB kiesett, térdsérülés miatt, operálni kellett. De még nélküle is halálos egységről beszélünk. Evans-Godwin tartása kellemetlen a cornerek számára, valamint a tight end sor megfelelően tud blokkolni és elkapni. Támadófal kezében a kulcs, mennyire tudják megvédeni Bradyt, mert Packer pass rush jól funkcionál. Wirfs újonc létére szépen beépült a profik közé. Védelem futást megöli, kiválóan semlegesítik, de a passzok terén akad negatív példa. JPP-Barrett kettős révén a nyomás ülni fog, max. LB vagy secondaryvel kiegészülve, akár blitzek terén. Vea visszatért, vele még dominánsabb a futás elleni védekezés és ismét összeáll középen a Suh-Vea kettős, pokoli eset lesz a Packers RB-k szemszögéből. LB sor kiváló David-White duó, mindenhol ott van és időben reagálják le az eseményeket. Secondary nem rossz, de Adams tartása nagy kihívás elé állítja őket. Valamint Winfield játéka erősen kérdéses, pedig hátulra igen is el kell a segítség.

Összességében szoros, kemény ütközet várható, ez már konferencia döntő, után SB. Mindenki tudja, ha itt hibáznak vége és kezdhetik elölről, valamint még egy év kidobva a kukába. Meg kell ragadni a pillanatot és élni vele. Érdekes matchup lesz a Packers RB sor vs. Bucs védőfal, mert itt Bucs dominancia várható. Kíváncsi leszek a vendég csapat mennyire fogja meg Adamset, mert ez kulcs szituáció és mennyi időt adnak Rodgersenk, de ez visszafelé is igaz. Valamint kire állítják rá Alexandert, szerintem Godwinre, így Evans vígan élhet, mert King felépítésben hasonló, de átjátszható. A szoros kimenetel miatt vendég csapattal tartok, de szurkolók a Packersnek, mert megérdemlik, főleg a volt General manager Thompson váratlan eltávozás miatt. Sajnos az idős zseni meghalt, akinek köszönhető a csapat gerince, érdekesség, hogy első választottjaként még 2005-ben éppen Rodgers draftolta.

Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers: Hendikep - Hosszabbítással - Hendikep tipp