NFC konferenciadöntő után, magyar idő szerint hétfő éjjel kezdetét veszi az AFC döntő. Röpke 3 óra elteltével megtudjuk, hogy Floridában a Bucs stadionjában ki lesz a két résztvevő. AFC mezőnyből két csapat magaslott ki, akik támadó stratégiájukat közel tökéletesre csiszolták, most egymás ellen kell megmutatniuk, ki a jobb, ki érdemli meg az SB részvételt. Adott egyik oldalon a bajnok Mahomes irányításával a fedélzeten, míg a másik oldalon a sokszor lesajnált, vesztes franchise Bills Allen vezetésével. Remek csörtére van kilátás, nézzük közelebbről a két egység bemutatását.

Chiefs 14-2-es mérleggel abszolválta az alapszakaszt, így megszerezte az első kiemelést, végig haza pálya. Ismerjük az Arrowhead hangorkánt, elviselhetetlen zajjal jár, de a járvány miatt csak limitált befogadóképességű lesz a csarnok. Támadó oldalon hasonló jókat lehet írni, mint a másik konferenciában játszó Packers csapatáról. Kevés gyenge pontja van az egységnek. Mahomes irányításával új szelek fújnak Kansasban és még mindig csak a 3. évét tölti, eszmélten tehetség, de hogy ne kallódjon el a süllyesztő, ilyen vezetői brigád is kell mögé. Reid mester személyében igazi mentort kapott, aki egy támadóguru és mindig van egy-két meglepetés a tarsolyban. Igaz Mahomes játékával ezt meg lehet oldani. Brown ellen rezgett a léc, mert a félidő után kiütötték a nyeregből, de Henne hozzátette azt a keveset, ami kellett. De Bills ellen ismét Mahomes játszik, sikeresen átment az agyrázkódás protokollon. Igaz lábujj sérülés adhat okot az aggodalomra, de max. zsebből megoldja és a bohóc játékokat elengedik. Futó poszton CEH sérüléssel bajlódik, de állítólag limitálva bevethető lesz. Ha baj van akkor Williams előlép, mert Bell sérülések miatt csak oldalvonalról látja a találkozót. Tehát nem a futásban rejlik a kulcs. Elkapó sor már szebb képet fest, hiszen Hill, Watkins, Hardman, Robinson, Kelce. Nem rossz névsor. Hill gepárdléptű sebességét kevés corner tudja tartani. Ha a Bills hátra koncentrál és a hosszú labdákat akarja limitálni, akkor középen Kelce pusztítani fog. A liga legjobb tight endje, jóformán már elkapó státuszban. Vagy Reid mester megkeveri a lapokat és a másik két gyors lábú játékosra rajzolja fel a playeket. Túl sok jó variáció van, hogy ez a Chiefs offense megállíthatatlanná váljon, mindenkit levenni a pályáról már-már lehetetlen. Mindig lesz valaki szabadon, csak a kérdés, milyen stratégiát válaszon a defense, szerintem a haladást megadja Chiefs számára, de hosszú labdákat nem enged. Támadófal közepes, amennyire kell megoldják, de ez a védelemre is igaz. Védelem nem kifejezetten erős alakulat, passzok ellen erősen közepes, míg a futás gyenge láncszem. A nyomás gyakorlás Clark-Jones párostól várható vagy blitz által feltöltik a boxot és hibára kényszerítik Allent. LB sor számomra kérdőjel, közepes az egység, futás besegítésben nem remekel, coverageban is sebezhető. Secondary teljesítményből Mathieu kiemelendő, pálya minden szegletét bejárja, blitz, safety munka. Remekül helyezkedik, olvassa a játékot.

Bills 13-3-as mérleggel zárt és 2. kiemeltként várja az összecsapást. Végre a Buffalonak is van egy potens játékkal bíró csapata, akikre büszkék lehetnek. Hosszú idők után végbement egy jó felfogású projekt, ami beérni látszik. Köszönhető McDermott-Beane párosnak. Támadó szekciót Allen irányítja, aki idén szintet lépet és rácáfol a kritikusok véleményére, hogy csak futni képes. Nagyon jól összerakta a játékát, de részben a kisegítő személyzetnek is hála. Játékában mindig benne van a váratlan megiramodás. Futó poszton gyengék, nem igazán működik az egység és már idő előtt feladják, pedig így egy síkúra veszik a figurát, ami kedvezhet a Chiefs számára. Mert kierőszakolhatják, hogy fusson a Bills. Potenciál egyedül Singletaryban rejlik, mert Moss nem bevethető. Elég vékony jég. Elkapó sor már valamelyest kompenzál, hiszen Diggs, Beasley, Brown, Davis remek játékosok. Diggs remek útvonalfutó és bárhol képes felbukkanni. Beasley slotból halálos, míg Brown játékában pedig a mély átadások rejlenek, sebessége kiváló. Itt is megvan a csapat variációs lehetősége, ahogy a hazai alakulatnál. Igaz itt potens tight end játék nem várható. Támadófal passz blokkolásban jó, futás kevésbé megy. Védelem passzok levédekezésében és futás megállításában erősen közepes. A védelem javulófélben, meglátjuk melyik arcukat mutatja, mert Chiefs offense szárnyal és hihetetlen magasságig képesek eljutni. Pass rush működik védőfalból nyomást generálnak, kiegészülve Milanoval. LB sor blitz tekintetében jó, de coverage feladatait gyengén teljesítik, sok yardot nyelnek be és átengedik a területet. Secondary nagyszerű, vannak potens cornerek, akik limitálni tudják a fegyvereket, hosszú játékot nem fognak engedélyezni.

Összességében igazi pikáns ütközet, ahol két egyformán jól teljesítő támadósor csap össze, közepes védelemmel szemben. Mahomes fémjelzett offenset nehéz túl dobni és a védelmüket is annyi extrát hoz, hogy továbbléphessenek. De ez igaz a Bills támadósorra, akik nagyszerű elkapó arzenállal rendelkeznek, igaz futás halottügy, de Chiefs esetében is csak döcög. Nagy kulcs, hogy milyen Mahomes állapot és mennyire tartod féken Kelce-Hill párost. Szerintem sok pontos háború várható, ahol a bajnok továbblép és ismét SB részvételnek örülhet, egy izzasztó kemény ütközet után. Fogadóirodák is a sötétben tapogatóztak, de most már beállt a szorzó, mert Mahomes bevethető.

Kansas City Chiefs - Buffalo Bills: Hendikep - Hosszabbítással - Hendikep tipp