Elérkeztünk az utolsó kérdéshez, hogy megkapjuk a választ, ki lesz a 2020/21-es szezon bajnoka? A legfontosabb találkozó előtt a szokásos protokoll megtörtént, igaz kicsit máshogy, mint az utóbbi években. Így NFC oldalon fehér sarokban Tom Brady vezetésével kvalifikálta magát a Tampa Bay Buccaneers csapata, míg a vörös sarokban, regnáló bajnok Kansas City Chiefs alakulata veszi fel a kesztyű. Semleges szurkolóknak is igazi csemegeként ajánlom a találkozott, hiszen két top 5 offense csap össze a bajnoki trófeáért. A védelem szerelmesei, inkább csak ragadjanak ki pár egységet, ahol lehet egy-két fordulat. Először a történelem során az egyik csapat hazai pályának élvezheti a semleges környezetet, mert a Bucs saját stadionjában készül történelmet írni. Az elemezés és a kiválasztott tipp a két csapat részegység átvilágítása alapján született meg. Irányító, futó szekciók, skill playerek (WR és TE poszt), támadófal, védőfal és LB sor (front seven), secondary.

Irányító: Brady-Mahomes ütközet. Ahogy csak a sajtóban olvasnánk, csapat franchise arcai. Az örökifjú Brady már elmúlt 43 éves, valamint a 10. nagy-döntőjére készül. Hihetetlen, ahogy pályára lép, ismét korrigálni kell a rekordok könyvét. Alapszakasz teljesítménye kiválóra sikerült új csapatában, zsebben otthonosan érzi magát, támadófaltól védelmet megkapja. Gyorsan megszabadul a labdától és nem rest a hosszút is bevállalni. De blitz kezelése kérdőjeles, valamint legutóbb a Packers ellen is voltak megingások a játékában, ami a Chiefs ellen nem férhet bele. Az üstökösként berobbanó Mahomes, mekkorát nyert vele a csapat, nem hiába hosszabbítottak fel, közel élethosszig tartó szerződést. Mahomes játék összes aspektusát kiválóan teljesíti, bármit képes megdobni, amit Reid mester felrajzol. Kiválóan kezeli a nyomást és ez nagy fegyvertény, hogy a blitzet ki mennyire veszi fel. Na ő ebben zseniális. Valamint Bradyvel ellentétben lábon is kiválóan játszik, ha kell a first down és nincs szabad játékos, akkor megfutja. Mérlegelnem kell a pozíciót, akkor 0,25-0,75 pont. Nehéz egyik illetve másik mellett kiállni, de ha kell, akkor egy hajszállal Chiefs felé billennék.

Futó poszt: Bucs oldalán Jones-Fournette duó és a többiek. Megfelelően helytállnak, képesek az extra teljesítményre, jó rotációs játékosok. De a csapat alap strukturálja nem a futás, pedig a Chiefs defense is sebezhető. Ha a Bucs rá tudja erőltetni, vagy megkeveri a lapokat és többet futat, akkor lehet gond a bajnoknál. Mert a két player van annyira jó, hogy 4-5 yardot teljesítsen. Másik oldalon CEH-Bell duó. Bell neve alapján nagy fogás, de a játéka nagyon visszaesett és régi önmagát még nyomokban sem tartalmazza. CEH jól robbant be a profik közé, de teljesítménye visszaesett, sérüléseknek köszönhetően, valamint a csapat kevésbé aktív földön. Bucs futás védelem brutális, tehát most sem lesz leányálom a futók számára. Mérleg alapján nagyon egyforma, nincs nagy minőségbeli különbség, max. az ellenfél védelmét nézve lehet kulcs mozzanat. Legyen 0,5-0,5 pont.

Skill playerek Bucs oldalán nagyon változatos névsor, hiszen elkapó szekció a liga legjobbjaihoz tartozik és a legjobb, hogy mélységben is kiváló. Evnas, Godwin, A.Brown, Miller kiegészülve Gronk, Brate duóval zseniális. Evans nagydarab elkapó, aki fizikális paramétereiből nehéz tartani és red zone célpontnak is megfelelő. Godwin remek útvonalfutó, akár szélről, akár slotból indulva. Brown hasonlóan zseniálisan futja a routekat és képes 1 az 1-ben átverni bárkit. Miller sebességből játszik, megnyitja a pályát. Tight end duó esetében kicsit hiányérzete van az embernek, mert Gronk nem a régi, blokkolásban továbra is kiemelkedő, de nem az, amit a Patriotsnál megszoktak a szurkolók. Brate is halovány. Chiefs fegyverarzenálja, pedig Hill, Watkins, Hardman, Robinson, kiegészülve Kelce játéktudásával. Amit azonnal leszűrhetünk, hogy a csapatból van két All-Pro kaliberű játékos Hill és Kelce személyében, aztán a maradék. Hill posztja kréméhez tartozik, kiváló kapcsolat Mahomesal, villámgyors, tehát sebességből nem lehet megverni, kvázi levédekezhetetlen. Bármit képes megfogni. Kelce hasonlóan, középről indulva rombol, kiválóak a kezeim red zone célpont, csak a legjobb tulajdonságok. De blokkolási képességét nem igen erőltetik. Ők nagyon kiemelkednek, a többieknek fel kell nőni, mert egy sérülés vagy rossz nap erősen befolyásolja a Chiefs érdemeit. Mérleg alapján Brady rengeteg célpont közül választhat, de az elkapói megbízhatóság kérdőjeles a sok drop miatt, míg Mahomes két fegyvere a Bucs reményeket alaposan megfricskázhatja. Hill és Kelcet egy meccsen limitálni, na azaz igazi képesség. 0,75-0,25 arányban Chiefs felé billenek, mert Bucs esetében tényleg nagyon mély a szekció.

Támadófal: Bucs oldalán tetszetős az egység, megfelelő védelmet nyújtanak és futás vagy passzjátékhoz is megfelelő a blokkolási képesség. Valamint nagy hiányzója sincs az egységnek. Wirfs nagyon szépen teljesít, újonc létére kiváló kezdő. A Bucs vonal leginkább jobb középen sebezhető. A többi esetben megtudják védeni Bradyt az ellenfél pass rush ellen. Chiefs esetében nagy kérdőjel, mert először a jobb tackle Schwartz esett ki, majd a Bills elleni konferencia döntő alatt elvesztették Fishert is a bal oldalról. Két nagyon fontos kezdő játékos nem bevethető. Így pedig a támadófal edzőnek mesterien össze kell válogatni a kezdő ötöst, akik nagy kérdőjel, hogyan muzsikálnak együtt. Így Mahomes élete nem lesz eseménymentes, mert a Bucs nyomás nem rossz és ezt a gyengécske falat egyszer-kétszer szétszedik. Mérlegelve a két fal komplexitását, mindenképpen Bucs esély 1-0 a javukra.

Front seven (védőfal, LB sor): Bucs kiváló neveket tudhat a védelem fornt sevenjében. Nyomásgyakorlás Barett-JPP részéről fog érkezni. Akik a gyenge támadófalat párszor beárazzák, valamint Suh-Vea duó szilárdít középen, így a futásokat is megölik. LB sor pedig vagy coverage feladatokat és blizt előrelépést is vállal. Gyenge pont alig található, mert mindenki Pro Bowl szintű, de az LB sor David mellett White a sok elrontót szerelésében lehet kihagyni való. Chiefs oldaláról kevesebb a Pro Bowler karakter, de nálunk mindenképpen Jones teljesítménye süvegelendő, aki középről indulva okozhat fejfását és éppen ott lesz keresnivalója. Legtöbbször két játékost állítanak rá, de ez sem zavarja. Clark idén nekem halovány, többet várok tőle. LB sor nem túl kimagasló, hasonlóan tisztán, szépen, türelmesen kell várni az ellenfél lépéseit. Nagy játékokra képesek, de zavarba hozhatóak. Mérlegelve a lehetőségek Bucs névsor kegyetlen erős, míg Chiefs oldalról csak Jones említhető, ezért 0,75-0,25 pont.

Secondary: corner sor esetében nem látok kiugró különbséget, mindkét egység erősen tesztelve lesz, mert brutális elkapó sorokkal kell farkasszemet nézni. Valamint Bucs megköszönheti Packers játékosának Kingnek, hogy kvázi vele egyel kevesebben voltak. Ami már érdekesebb az a safety poszt, mert Bucs oldaláról, igaz kisebb sérüléssel bajlódó Whitehead nagyszerűen söpröget és uralja a hátsó alakzatot vagy fellép a boxba. Chiefs oldaláról, pedig Mathieu a playmaker, mindnre képes és akár boxba lép blitz után, vagy elkapót védekezik 1az 1-ben. Igazi JolyJoker. Egyébként a secondary felépítés is ellentétes a két csapatnál, Bucs fizikálisabb cornerek, míg Chiefs esetében kevésbé, inkább mozgékonyak, fürgék. Mérlegelve a Bucs hátsó alakzat könnyebben bajba hozható, mint a Chiefs, mert itt meg van a rutin, ezért 0,75-0,25.

Összességében egy ekkora tétel járó mérkőzés estében nehéz jó érveket felsorakoztatni, mert nüanszokon vagy újonc hibán stb. is múlhat a kimenetel. De ez mellett a special egységen is megváltozhat a játék képe, vagy akár az edzői döntéseken, ki megy neki 4&1 szituációban. Kicsit sablonos leszek, de inkább a Chiefs oldalára állok, mert Mahomes és a fegyvereit nehéz levenni az egész találkozóra és Brady esetében érzem, hogy meginog és abból labda eladás lesz. Valamint a Chiefs védelem mindig pont annyit tesz bele, hogy a győzelem meglegyen. Támadófal nagy kulcs lesz, mennyi idő hagynak Mahomes passzaira és váratlan megindulásaira. Pörgős, élvezetes találkozót várok, ahol a két offense egymást szeretné überelni, aztán a több pontot szerző alakulat behúzza az 55. Super Bowlt.

Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs: Hosszabbítással - Mérkőzés tipp