Javában zajlik a 2021-as Afrika Bajnokság, az Afrobasket2021. Szó se róla, a világjárvány itt is bekavart, de e két együttes egyelőre tiszta, így e találkozót a koronavírus miatt nem kell törölni. Guinea és a Közép-Afrikai Köztársaság jelenleg nem tartozik Afrika krémjéhez. Guinea sosem tartozott, a közép-afrikaiak kétszer is nyertek kontinenstornát, igaz, még a hetvenes, nyolcvanas években. Jelenleg már egy érem is nagy meglepi lenne, a továbbjutás viszont sanszos, ehhez a csoport papíron leggyengébb elemét, Guineát kell megverni.

Guinea a torna favoritja, Tunézia ellen 36 ponttal kapott ki, egy igazi nyitómeccs jellegű összecsapás volt, Tunézia sem pörgött még, Guinea meg ennyit tudott.

A közép-afrikaiak 72-56 arányban kaptak ki Egyiptomtól, abból a meccsből egy képkocka nem sok, annyit nem láttam. De a számok alapján az sem lehetett valami pörgős meccs, a Közép-afrikai Köztársaság pl. mindössze 55 mezőnykísérletet tudott felmutatni, az elég alacsony szám. Jellemző ezekre az afrikai meccsekre, hogy kevésbé pörgős találkozók, keresik-keresik a tiszta, vagy tisztának tűnő dobóhelyzetet, aztán akinél épp a labda van, rávágja...

A Közép-afrikai Köztársaság már a kvalik során is erősen underes csapat volt, szóval semmi meglepő nem történik majd, ha ez a meccs is underes lesz. Csak a tempót gyorsító Madagaszkár ellen szakadt ki a pontzsák, de Madagaszkár azért a védekezést illetően erősen kihívásokkal küszködik. Guineának is volt pl. olyan kvalis meccse az elefántok ellen, amikor 50 dobott pontig jutottak, igaz, csak 58-at kaptak. Itt a főtáblán sem lesz szerintem pontgazdag meccsük, ráadásul ez mindkét csapat számára A MECCS, hisz nagyon valószínű, hogy aki itt kikap, az búcsúzik. A kezdési időpont is korai, talán ez is inkább a pontszegénységet segíti. Azért délben Afrikában sem szokás pörögni.

Guinea - Közép-Afrikai Köztársaság: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp