Sound az izlandiak oldaláról közelítette meg a mérkőzést, én megteszem a németek oldaláról, habár a végeredmény nagyjából ugyanaz.

Hansi Flick eljutott karrierje csúcsára, és átvette a Nationalelf irányítását. Ne felejtsük el, hogy ő Joachim Löw egyik tanítványa, nagyjából ugyanazt a focit követeli meg a csapataitól. Ez épül egyrészt a gegenpressingre, és a gyors passzokra, mozgásokra. Ami Löw alatt kifulladt a 15 év alatt, az most új lendületet vehet Flickel. Ugyanazt várhatjuk a válogatottól, mint amit csinált a Bayern Münchennel is. Volt egy félelmetes fél éve, amikor a játékosok szétszedtek mindenkit, majd jött a teljes következő évad, amikor már voltak akadozó meccsek, sőt a PSG jól meg is fricskázta őket a BL-ben. Ezt a fajta focit nem lehet sokáig ugyanolyan magas szinten űzni, elkerülhetetlenül jönnek benne leülepedések. Például Jürgen Klopp sem tudja már a Liverpoolnál fenntartani ugyanazt a kiváló focit, amivel megnyerték a bajnokságot. Hozni lehet egy átlag feletti szintet, de a kimagasló szintet nem sokáig.

Úgy gondolom, hogy a német válogatottnál ugyanezt a metódust nézhetjük végig. Lesz egy felfelé ívelő szakasza a játékuknak, amit ki lehet hegyezni majd a következő VB-ig, aztán utána jön a kiégés. Azonban ne szaladjunk ennyire előre, most csak az izlandi meccsel kell foglalkoznunk.

Eddig Flick két meccset tolt, amiből az egyik inkább vicc volt. Liechtenstein ellen a kezdőcsapat sok minden volt, csak nem az, amit vártunk. Persze lehet mondani, hogy nincs különbség ezen a szinten a játékosok között, de pl. Musiala és Sane a két kulcspozícióban lévő szélső posztján nem elsőrangú játékos, hanem 2-3. választás. A Chelsea vonalra épített a meccsen Flick, hiszen a Havert-Werner duó rohamozott, és tudjuk, hogy ők tök jók, de inkább a statikusabb játékot kedvelik, az erőteljesebb védekezésből indított gyors kontrákkal.

A második meccsükön hazai pályán Örményország láttuk azt a Németországot, amelyet szerintem Flick látni akar. Bepakolta, Gnabryt, Reust, Goretzkát és Rüdigert, akik képesek azt a pályára tenni, amit ő akar. A kapuba berakta Neuert is, tehát elmondhatjuk, hogy fokozatosan, pihentetve a sztárokat csinálta végig ezt a három meccset. Okos húzás volt tőle, hogy az első meccsen csak a második-harmadik választással indított, mert így maradt erejük a játékosoknak!

És itt erre lesz szükség: pihentségre. Izland csapatának nincs annyi játékosa, hogy ezt az erőltetett menetet végigvigye. Nagyot harcoltak vasárnap az észak-macedónok ellen, szerintem ott fogyott ki a szufla. A teljesen átalakult csapatuk már nem olyan masszív, mint mikor ellenünk játszottak, látszik, hogy most vannak formálás alatt. Az idei tétmeccseiken egyszer nem kaptak legalább kettő gólt: Liechteinstein ellen megúszták egy kapott góllal. Ha pedig a barátságos meccseket is idevesszük, akkor látjuk, hogy Mexikó és Lengyelország is megrúgta nekik a kettőt, Feröer-szigeteket tudták nullán tartani.

Ez édeskevésnek tűnik az egyre inkább jobban játszó németek ellen. Az örmények elleni 6-0 meglepett, sokkal szenvedősebb meccset vártam volna. Úgy vélem, Flick jól játszik a kártyákkal, a győzelmüket nem érzem veszélyben. Én gólokra szavazok, szerintem meglesz a négy találat, mert a németek védekezését ismerjük: Süle lesz a középhátvéd, aki azért nem egy Willi Orban...

Izland - Németország: Gólok száma - Felett/alatt tipp