Volt az izlandi női kézinek jó pár éve egy jobb időszaka, de ennek úgy 10 éve. Bevallom, pontosan én sem emlékeztem, hogy ez 7-8, vagy 12-14 éve volt, így megnéztem, de pont a kettő közt. A 2010-es és 2012-es Eb-re kvaifikáltak, közben a 2011-es vb-re is kijutottak, és olyan csapatokat előztek Európában, mint Románia, Hollandia vagy Németország. (Mondjuk minket is megelőztek, mert nem jutottunk ki, és ide jönne a fórumban a zipzáras szájú szmájli jel).

Izland női kézi csapata aztán folyamatosan olvadt le, és nem valószínű, hogy abban a csoportban, ahol a svédek és a szerbek vannak, 'labdába rúgnak' az izlandi lányok. Már csak azért sem, mert ez kézilabda, de a kifejezés átvitt értelmében sem.

Van pár légiósuk, akik skandináv országokban, kisebb német vagy francia csapatban játszanak, de nem meghatározó csapatok nem meghatározó légiósai az izlandi lányok.

Amikor a válogatott a fénykorát élte, brutál fizikumú csajok voltak ott, emlékszem rá, igazi magas, fizikálisan nagyon erős lányok, sűrű volt az izlandi fal. Nem játszottak látványosan, szerintem durván sem, mint mondjuk anno Montenegró, szimplán a keménységben hittek.

Ebből az 'iskolából' biztosan maradt tanítás. Izland bár Skandinávia része, amikor ment nekik a játék, akkor sem a gyors, könnyed tipikus skandináv kézit tolták. Ebből a szempontból sokkal skandinávabb a holland csapat, Izland inkább a lassabb, a régi oroszos kézit erőltette, fizikális, brusztolós játék volt az övék.

Őszintén megmondom, hogy most mit játszanak, jó kérdés. Azt látom, hogy pl. a svédek ellen 14-5-ös félidőt produkáltak. Magyarán nem kaptak sok gólt, hisz 14 egy félidőben egy svéd csapat ellen korrekt, de mindössze 5 gólig jutottak. Az viszont nagyon kevés. A szerbek belementek a törökök ellen az adok-kapokba, de egyrészt otthon voltak, másrészt a törökök ellen azért könnyebb játszani. Izlandra a szerbek nem gálázni mennek, csak a pontokért. Emiatt mondom én, hogy zaklatott lesz a játék, sok megállító foult, talán sok hiba is, emiatt mondom én, hogy a gólok száma a 25-öt sem éri el félidőig.

Érdekesség, hogy a tavaszi vb-selejtezőn Szlovénia ellen 8-9-es félidőt 'játszottak', szóval na, az is minden volt, csak nem játék. Jó, mondjuk Gros nem játszott, de azért a 17 gól az elég gáz, és a szlovéniai meccsük is összesen 20 gólt hozott.

Izland (n) - Szerbia (n): Gólok száma - 1. félidő - Felett/alatt tipp