A csütörtökön kirobbant ukrán-orosz háború alaposan beleszólt a sportéletbe is. Ez alól a tenisz sem kivétel, Sergiy Stakhovsky az Australian Open után visszavonuló ukrán teniszező, aki itt él Budapesten, hajlandó bevonulni a hadseregbe, hogy segítse a honfitársait, de női vonulaton is találhatunk közvetlenül érintett személyt.

A még mindig csupán a 22. szülinapjához közeledő Dayana Yastremska a nagyobb kihagyások után, pont egy bő hete Dubaiba lendült játékba és kezdett azon a ritmuson ütni, ami a tehetségéhez méltó és elvárt. Ám hiába a negyeddöntős szereplése, úgy néz ki a hirtelen kitört háború rányomhatja a bélyegét az idei szezonára.

Hiszen Yastremska pénteken a román- ukrán határon menekülve jutott el ide Lyonba a húgával, az édesapja és édesanyja pedig Ukrajnában maradtak, integetve búcsúztak egymástól a komp átkelőnél. Ilyen lélektani helyzetben lehet a sportra a teniszre koncentrálni? Kétlem!

Yastremska azonban pályára lép, de itt egyáltalán nem a sport értékről lesz szó, hanem arról, hogy megy tovább az élet, de kizárt, hogy a fiatal ukrán függetleníteni tudja magát a gondolataitól.

A másik oldalon ráadásul egy teremben jó évrajtot vevő ellenfél a román Ana Bogdan lesz, aki január végén Adrezieux-Boutheonban tornát nyert, a szentpétervári WTA torna kvalijában pedig két selejtezős kört teljesített.

Mindent összevetve itt nem a valós tudások fognak dönteni, hanem sajnálatos módon az, hogy alaposan megviselte az egyik felet, a szülőföldjén kirobbanó háború és az, hogy a szerettei továbbra is a veszélyzónában maradtak. Ilyen körülmények között senki sem tudja a legjobbját nyújtani, sőt valószínűsíthető, csak testben lesz ott a teremben Yastremska, innentől nézve pedig az eredmény sajnálatos módon nem kérdéses a számomra.

Yastremska, Dayana - Bogdan, Ana: Mérkőzés nyertese - Mérkőzés tipp