Ebédidejű mérkőzés, ami nem túl hálás időpont. Ilyenkor mindenki a rántott csirkecombot eszi krumplipürével és ubisalival, szóval kissé melankolikusak ezek a derbik. Hiszen az ember egyszerre nem tudja nyugodtan rágcsálni a combokat, és közben izgi meccset is nézni. Valamelyik mindig rosszul sül el. És ez általában a focimeccs…

Mégis azt mondom, lehetnek gólok a meccsen. Ha egy évvel ezelőtt írom ezeket a sorokat, akkor arra alapozom, hogy az Atalanta támadósora atomi, tehát átmennek még a falon. Ez mostanra megváltozott. Most is kidolgozzák a helyzeteket, mennek előre, ahogy a csövön kifér, de valahogy nincs meg bennük a motiváció. Gasperininek nagyon fel kell tüzelnie a játékosokat, hiszen a többségük érzi: elérték a csúcspontot a csapattal: bajnoki dobogók, BL-szereplés, hatalmas skalpok, az értékük az egekben. Mi motiválja még őket egy viszonylag kis csapatban? Megválaszolom a saját kérdésem: semmi. Már a szurkolók sem motiválják őket.

Miért mondom ezt? Mert az Atalanta hazai pályán szerzett 20 pontot, míg idegenben 36 pontot! Külön elemzés tárgya lehetne, hogy a motiváltság hiánya mellett mi vezetett idáig. Az bizonyos, hogy aki Bergamóba megy, az berendezkedik egy kontrajátékra, és láthatóan megtanultak játszani a csapatok ez ellen a Gasperini-taktika ellen. Tömörülnek, gyorsan átmennek a középpályán, rögzített helyzeteket harcolnak ki, stb. Ellenben vendégként az Atalanta ugyanazt a játékot tudja játszani, méghozzá egy olyan ellenfél ellen, amelyiknek a hazai szurkolótábor előtt nyitottabban kell játszania. Nagyobb területet adnak így nekik, az ellenfél többet kockáztat, amit ők pedig kihasználnak.

Ezért szeretek az Atalantára fogadni idegenben játszva. Mert itt még nyomokban mutat valami olyasmit a csapat, amit korábban megszerettük bennük.

Mióta a Spezia bennmaradása viszonylag biztossá vált (hiszen már csak matematikai esélye maradt kiesni), hazai pályán rendre tolja az őrült meccseket: Lazio 3-4, Inter 1-3. Ráadásul a Lazio ellen még volt egy VAR által elvett góljuk is. Az Atalanta ebbe a sormintába beleillik. Támadásvezérelt játék jellemzi őket is, amiben a Spezia partner mostanában.

Ha az Atalanta komolyan gondolja azt, hogy jövőre is szeretne nemzetközi kupát, akkor eszetlenül fog támadni, mert nekik csak a győzelem elfogadható. Hiszen ne feledjük el, a következő fordulóban a Milannal játszanak, ott borítékolható a vereségük, az utolsó fordulóban pedig az Empolit fogadják. Jelenleg rossz pozícióban vannak, ki vannak szolgáltatva a többi csapat botlásának is, tehát ők ezt nem tehetik meg. Gasperini pedig van akkora motivátor, hogy azért egy ilyen meccset behúzzanak, és az elejétől fogva pörögjenek. Nálam ez már két gólt jelent az első félidőben.

Spezia - Atalanta: Gólok száma - 1. félidő - Felett/alatt tipp