A friss téli olimpiai jégkorong bajnok Finnország májusban is ünnepre készül, odahaza rendezik náluk a jégkorong világbajnokságot, amit kellő önbizalommal és motivációval várnak mind a játékosok, mind a szurkolók.

A torna két helyszíne Tampere és Helsinki lesz, a történelmi korábbi főváros és a jelenlegi. Annyi a változás, hogy az orosz-ukrán háború miatt nem az orosz tulajdonú 13400 -as befogadó képességű "Helsinki Halliban", hanem a csupán 8200 embert befogadni képes Helsinki Ice Hallban játsszák majd a mérkőzéseket. A hangulatra ennek ellenére nem lehet panasz, és a sajnálatos háború, invázió miatt a legnagyobb vetélytársat, az olimpiai döntőben legyőzött oroszokat sem kell megverniük (a fehéroroszokat is kizárták).

A Jukka Jalonen vezette finnek kellemes ellenfelet kaptak a nyitányra, a szomszédos Norvégia töltheti be az "áldozati bárány szerepét.

Norvégia folyamatosan ott szerepel a legjobbak között, ám ez a legnagyobb eredmény amit feltudnak mutatni, rendre két számjegyű helyezést érnek el a tornák végén.

A Petter Thoresen vezette Vikingek a tavalyi rigai VB -én is csupán az olaszokat tudták megverni, jelentős erejű válogatottak ellen nincs esélyük.

Két barátságos meccset is játszottak a tavasszal a finnekkel, az első április 21 -én 6:2 -es sima finn sikert hozott, egy utolsó harmados 4-0 -ás demoralizálással, egy napra rá, egy tartalékosabb finn válogatott pedig 2-1 -re verte a norvégokat.

A realitás inkább a két meccs eredménye között van, egy sima 3-4 gólos finn siker lenne a papírforma.

Szerintem a nyitó meccsen a nagyobb befogadóképességű tamperei stadionban öröm ünnepet és haza sima sikert hoz majd, ahol minimum három góllal nyernek a suomik, de esetleges két gólos hazai siker is visszajáró tippet és tétet eredményezne.

Finnország - Norvégia: Hendikep - Rendes játékidő - Hendikep tipp