Kimentem a Zete Fiesztára, és megnéztem a Zalaegerszeget. Ja, bocs nem, a Milant néztem meg… Mégis mit láttam?! Egy elég pofásan kinéző zalaegerszegi csapatot. Meg is fogadtam magamban, hogy az első fordulóban megjátszom a győzelmüket, akárki ellen lépnek pályára.

Erre fel kaptam egy kifejezetten ütős szorzót a Budapesti Honvéd ellen. De miért underdog a ZTE egy totálisan átalakult Honvéd ellenében?! Nézzük meg ehhez a nyári mozgásokat.

A Zalaegerszeg a vezetői szinten változtatott legkorábban: Dragóner Attila, aki korábban Soroksáron volt sportigazgató, áttette a székhelyét Zalába. Rá oda kell figyelni, mert nagyon jól ismeri a magyar piacot, és jó szeme is van, ki tudja emelni a viszonylag ismeretlen srácokat. Mi volt Dragóner első dolga? Kinevezte edzőnek Ricardo Monizt, a pufikabátos embert. Róla sok jó emléket nem őriz a Fradi, mert szövegelni tudott, de nagy szakértelme nem volt. Az bizonyos, hogy a támadófoci híve, szereti a sok mozgásos, letámadásos focit. Már az ő kedve szerint alakították át a keretet is, sok fiatal magyart szerződtettek, az egyik legalacsonyabb átlagéletkorú keretet szedték össze.

Nekem már tavaly is Meshack volt a kedvencem, aki kapott maga mellé néhány olyan arcot, akivel lehet végre összjátékot játszani. A Milan ellen kifejezetten ügyes támadójátékot láttam tőlük, és ez akkor löketet adhat neki, ami kitart még pár fordulóig ebben a nagy melegbe. A felkészülésük elég vegyesen sikerült, voltak jó meccsek, de voltak elég haloványak is.

A Budapesti Honvéd is totálisan átalakította a keretét, de képesek voltak kirúgni Nebojsa Vignjevicset is a kispadról. Szerintem itt cseszték el az évadot, mert idehoztak egy noname skótot, Chris Docherty-t. A játékoskeretből elküldték az bajnokcsapat utolsó mohikánjait (Baráth, Bőle, Hidi és Nagy), helyettük mindenféle idegenlégiós kukáztak ki. Két jelentős érkezőjük Mitrovics az Újpestből, aki már 35 éves, és nagyjából fél órákat bír futni, és plusz 10-15 kilóval küszködik, a másik pedig a Kisvárdáról jött hátvéd, Hedi Prenga.

A játékosmozgásból látszik, hogy inkább a védelem felépítésével törődött a vezetőség, a támadójátékot valahogy másodlagosnak érzik. Azt érzem, hogy abból indulnak ki, ott van Lukics, majd ő megold mindent. Szerintem ez édeskevés lesz, a felkészülési meccsek során Lukics totálisan formán kívül játszott, gólt sem szerzett. A meccsek elég nyögvenyelősek voltak, nem tapasztaltam olyat, hogy könnyed és domináns játékot toltak volna. Ami igazán meggyőzött a pocsék formájukról, az a montenegrói Arszenál Tivat elleni 2-2 volt. Két nappal korábban a Paks 5–2-re intézte el a kispestiek ellenfelét, ezzel szemben a Honvédnak a döntetlen is nehezen jött össze. Egy meggyengült Paks szénné verte a monenegrói újoncot, a Honvéd pedig szenvedett ellenük. Ez nekem beárazta a Honvéd várható erejét. Hatalmas égésnek néz ki ez az új koncepció.

Épp ezért én zalaegerszegi győzelmet várok. Az első fordulókban még a bukik is tévelyegnek, amit ki lehet használni. Nem gondolom, hogy szép meccs lesz, sok góllal, mert a Honvéd igazi skót módival ölni fogja a focit, garantálja ezt a megerősített védelem. Végeredményben: 0-2 vagy 1-2 a tippem.

Budapest Honvéd FC - Zalaegerszegi TE: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp