Pénteken a kosár-Eb folytatódik, a C és a D jelű csoportokban is lejátsszák az első meccseket. Akad ezen az Eb-n több párharc, illetve több olyan meccs, ahol a két nemzet a vb-selejtezők során is találkozott az előző napokban, ilyen lesz mondjuk nekünk a litvánok elleni meccs, és itt ilyen lesz a finnek csatája Izrael ellen. Két hasonló tudású együttes, még a színek is hasonlóak, csak a kék árnyalata tér el. Na meg az is, hogy a vb-selejtező egy másik széria, más helyszínen, másik időpontban...

Itt az Eb-n a főtáblán mindenki tiszta lappal indul. a két nemzetnek mákja volt a sorsolásnál, mert pl. amíg nekünk a krém jutott, addig itt a D csoportban a szerbek továbbjutása olyan fix, mint hogy télen nem lesz gáz. A maradék öt nemzet pedig igazából simán reménykedhet, csehek, lengyelek és hollandok is bekerülhetnek a top4-be, az izraeliek és a finnek szintén.

A két ország válogatottja a vb selejtezőn egy elég underes meccset prezentált, Tamperében Markkanenék 79-73 arányban nyertek 11500(!) néző előtt! Azon a meccsen ami döntött, hogy Finnország 10%-kal jobban dobta a triplákat, de a leginkább fájó dolog az izraeli csapatnál az 54%-os büntetőzés. Az irtó pocsék, csapat szinten így büntetőzni nem lehet.

Ott mindkét csapat 80 pont alatt zárt, itt azt várom, hogy mindkettő stabilan 80 fölé megy. Ez egy jó generáció a finneknél Markkanen klasszis, Koponen utolsó nagy dobása lehet válogatott szinten. Stabilan tudják a triplát is, de természetesen Markkanen személye a meghatározó, rá épül a játék. Izrael itt a felkészülési időszakban hozta a nagyobbnál nagyobb overeket, aztán jött épp a finnek elleni under, de a rá következő meccsen a svédekkel is overeztek vb-selejtezőn, egy svéd csapattól kaptak 95 pontot, miközben 'csak' 83-mat dobtak. Izrael remélem ráfeküdt a büntetőkre, mert a svédek ellen dobtak egy raklapnyit, de az 57% az megint kritikán aluli volt.

Izrael - Finnország: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp