Soutar ezen a tornán egyszer már zöldülő tippet hozott nekem a Guruban, így ismét bepróbálkozom soron következő meccsével.

Persze a választásom nem pusztán azért esett a skót játékos Clayton elleni meccsére, mert pár napja pénzt hozott a konyhára, sokkal inkább azért, mert a csütörtök esti kínálatban ő az egyik olyan underdog, akinek szorzóját szerintem picit elmérték a bukik. 3.50-es értéken áll jelenleg győzelme, s mindez akár helytálló is lehetne, ha nem érezném azt, hogy Clayton oldalán lévő 1.30 körüli odds nagyon nem fedi a valóságot.

A walesi élmenő ugyan megnyerte a csoportját, ám aki kicsit jobban belenéz a hozott mutatóiba, akkor ismerve Clayton kvalitását, valószínűleg elkerekedik a szeme. A dartsvilág elitjébe 1-2 éve berobbanó walesi a csoportkörben két 5:0-lás győzelmet is aratott, amitől azt hihetné az ember, hogy brutális formában van, holott nem. A három forduló alatt a legjobb átlaga 92 felett volt, majd fokozatosan romlott meccsről meccsre. Heta elleni 5:2-es vereségénél már csak 85 körül teljesített.

Persze, ez magyarázható azzal is, hogy biztos továbbjutóként már nem nyomta meg annyira az a csörtét, de valahogy nekem mégsem tetszik a játéka.

Hol láttunk olyat egy Jonny Claytontól, hogy csupán 90 körüli átlagokat dobál, illetve három egymást követő major-torna meccsén egyetlen 180-at sem dobott? Mert a 16 közé érve jelenleg így fest a mutatója maximális értékek terén.

Kiszálló-pontossága a torna tekintetében 37% körül mozog, ami megintcsak inkább átlagos érték, semmint kiemelkedő. Párhuzamként Gerwen három meccs után 61%-on áll, Price pedig 49%-on.

Mindent összevetve tehát tippemet nem Soutar egetrengető formájára alapozom, bár a skót azért megmutatta Wright és Aspinall ellen, hogy rágós falat. A tippet sokkal inkább Clayton becsapós eredményeire építem. Természetesen ilyenkor szokott lenni, hogy a hozzá hasonló klasszis kvalitású playerek a semmiből dobnak egy akkora tűzijátékot, mint a ház. Pontosan ezért inkább egy óvatos leg-overrel támadok. Az előjelek alapján nem hiszem, hogy felmossa a színpadot Soutarral, épp ezért bízom benne, hogy a skót underdog hoz legalább 6 leget a 10 nyert menetig tartó csörtén.

De nem lennék meglepve, ha itt meglepetésre Clayton elszállna. Az eddig mutatott játéka alapján - legalábbis, a számok tanúsága szerint - rászolgálna.

Tippem: 10:8-ra nyer Clayton

Clayton, Jonny - Soutar, Alan: Körök száma - Felett/alatt tipp