Negyeddöntős etapjához érkezett péntekre a Wolverhamptonban zajló Grand Slam of Darts. Az este rendezendő két csörte közül, engem a papíron 21:30-kor kezdődő van Barneveld-Price csata izgat leginkább.

Azt kijelenhetjük, hogy az idei torna egyik nagy meglepetésének számít, hogy a korábban már visszavonult, ám tavaly mégis visszatérő Raymond van Barneveld karrierjének legszebb napjait idézi a mostani versenyen. A korosodó holland legenda előbb egy igen kemény, már-már halálcsoportként is definiálható kvartettből - Price, Chisnall, Evetts - jutott tovább, majd a legjobb 16 mezőnyében egy másik, elég jól szereplő veteránt, Simon Whitlockot is búcsúztatni tudta a további küzdelmektől (10:8). A győzelmek mellett Barney igen jó formájáról árulkodnak a mezőny tekintetében nézve is átlag felett dobált 180-as dobásai, 50% feletti kiszállópontossága (egyedül a torna elején Chisnall ellen dobott 20%-ot), valamint 100 közeli, vagy afeletti átlagai.

Felkötheti tehát a nadrágszíjat, a korábbi háromszoros Grand Slam-győztes Gerwyn Price, mivel egy hamvaiból feltámadó, igazán rutinosnak mondható, nyugodt vérmérsékletű ellenfelet kell legyűrnie az elődöntőbe jutásért. Barneveld legyőzését nehezítheti, hogy a közönség minden bizonnyal a hollandot fogja izomból támogatni, pláne azért is, mert Price köztudottan nem igazán népszerű játékosa a PDC-nek.

Mindazonáltal én mégis a walesi győzelmét várom több okból kifolyólag.

Ne felejtsük el, hogy a Grand Slam negyeddöntőiben a meccsek már maratoni hosszúságúra nyúlnak, hiszen a győztesnek 16 nyert leget kell abszolválnia. Ha kimaxolják a játszható menetek számát, akkor 31 leges párharccal számolhatunk. Kérdés, hogy vajon az ilyen hosszú mérkőzésektől jó ideje elszokott Barneveld bírni fogja-e végig koncentrálva tartani a lépést a jelenlegi, klasszis szinten dobáló világelsővel? Szerintem nem igazán.

További érv nálam, hogy Price még Barneveldnél is komolyabb mutatókat hozott eddig a mostani meccsein. Jelenlegi mezőnyben van Gerwen formája mellett abszolút ő az élmenő, így simán benne van a pakliban, hogy negyedszer is behúzza a Grand Slamet.

Az, hogy a közönség Barneveldet támogatja majd, Price esetében nem feltétlen negatív tényező. A walesi hajlamos magát olyannyira felhúzni mentálisan, hogy a leblokkolás helyet, sokkal inkább spanolja az ellenséges légkör.

Nem utolsó sorban pedig a visszavágás is fűtheti a walesit, hiszen a csoportkörben nagy meglepetésre, rendkívül szoros meccsen 4:5-ös arányban Barneveld legyőzte őt.

Amondó vagyok, hogy hosszú távon azért itt ki fog jönni a lépés a walesi javára. Bár hozzá kell tenni, hogy a PDC történetében Barneveld számos heroikus győzelmet ért el, így akár ez a mostani mérkőzés is igen emlékezetesre sikeredhet, ha óriási meglepetésre kiütné Price-ot, ám én úgy érzem, hogy legalább 3 leg különbség lesz a végén Iceman javára.

Tippem: 16:11-re nyer Price.

van Barneveld, Raymond - Price, Gerwyn: Kör hendikeppel - Hendikep tipp