A 3. kör is véget ér lassan, és kialakul a top16 mezőnye. Nekem anno 1994-ben a brazilok lettek a kedvenceim a foci vb-n, és arra gondoltam valamelyik nap, hogy ha most kölyökként kellene kedvenc csapatot választani, melyik lenne az? Talán megint a brazil. De talán még Kanada is esélyes lenne, mert kevés csapat vállalt fel tökös focit a vb-n, de Kanada megtette, és sajnos rá is faragott.

Az nem volt semmi, ahogy nekiment Belgiumnak, de hiába a 20+ lövés, a hatékonyság nem volt az igazi. Amíg Kanada csak próbálkozott, Belgium kevés helyzetéből egyet gólra váltott. Szoktuk mondani, hogy ilyen a foci, és sokszor valóban ilyen. Emlékszem én City-Leeds-re, ahol a Leedsnek két lövése volt, mindkettő gólt, a City meg a maga 20+lövésével, 80%-os labdabirtoklásával nem ért semmit.

Kanada azt ígérte, hogy nem alibizni jön, megmutatja, hogy nem lúzer, és igazából függetlenül a két zakótól, meg is mutatta. Számomra ezerszer szimpatikusabb, mint mondjuk egy lengyel csapat, de a focihoz, és persze a továbbjutáshoz kel a szerencse. Ebből Kanadának nem volt, de abban biztos vagyok, hogy a juharleveles csapat a 3. találkozóján megint nyílt, őszinte, totális focit mutat majd be.

Daviesék lőttek gólt a horvátoknak, és talán erre faragtak rá, mert a korai góljuk után nem láttuk már azt az elánt, amivel ostromolták Belgiumot. Én nem tudom, miért álltak vissza, ahogy a jégkorongban nem jelent egy gól semmit, úgy fociban sem.

De Kanada fiatal csapata minden egyes meccsel rutinosabb lesz. Tényleg így van ez, kell a rutin. Akár egy városi kispályás torna, akár más verseny, tényleg igaz, hogy az ember a 2., a 3. hasonló tornán tanul az elsőn elkövetett hibákból.

Biztos vagyok benne, hogy ez a Kanadai csapat majd a 'hazai' vb-n négy év múlva sokkal rutinosabb lesz. Most viszont itt a búcsúmeccs, ahol már nincs tét számukra, csak a becsületpont, pontok megszerzése. Mivel a támadásokkal nincs sok gond, gyors, ügyes, jól cselező agilis focistákkal van tele az együttes, Davies, Larin, David, Buchanan kvartettjét sok csapat elfogadná. Viszont a védelem -ahogy a torna előtt sejtették- nem az igazi. Davies is előrébb játszik, és Millerék bár becsülettel teszik a dolguk, azért Modricék megmutatták, hogy van sebezhető pontja a kanadai védekezésnek. Marokkó pedig azzal, hogy lenyomta a belgákat, megteremtette az esélyt a továbbjutásra. Saját kezében a sorsa, ha nyer, továbbjut. Hakimi, Ziyech és a többi kreatívabb marokkói srác képes lehet gólt szerezni Kanada ellen. Én úgy vélem, Kanada tuti betalál, és Marokkó így rá lesz kényszerítve, hogy előre is focizzon.

Lehet tévedek, előfordult már a vb-n nem egyszer, nem kétszer, de úgy vélem, ezen a meccsen lesz esemény bőven, és nem lepődnék meg, ha Kanada aktuális találkozóján már a félidőre kijönne a kanadai csapat erőssége és hibái, azaz lő gólt, de kap is.

De még azt sem zárom ki, hogy Marokkó hidegebb zuhany kap, mint Horvátország, azaz Kanada kettőt vág a félidőig. Aztán csak abban bízom, hogy Kanadában kevesebb marokkói 'légiós' él, mint Belgiumban...

Kanada - Marokkó: Gólok száma az első félidőben - Ázsiai - Asian Over/Under tipp