Dél-Ausztrália fővárosában, Adelaideban már a négy közé kerülésért lépnek pályára teniszezők. Djokovic és Medvedev hozva a papírt ott van a nyolc között, egyedül Auger-Aliassime kiesése volt meglepő, aki nem volt túl fókuszált az évnyitóján. Így lehet ott a hazaiak örömére Alexei Popyrin, aki Kokkianakis mai Sinner általi kipottyantása után egyedüli ausztrálként maradt versenyben.

Az ő ellenfele a japánok első számú játékosává felnövő Nishioka lesz, aki a Nishikori után űrt tölti be, igaz jelenleg még csupán a TOP30 ajtaján kopogtat erőteljesen.

Nishioka tavaly megélt egy mélyebb hullámvölgyet a salak szezonban, igaz azt eddig is tudtuk a japánok, távol-keletiek nem a szemcsés felületet szeretik a legjobban.

A kemény pályás szezon beköszöntével azonban újra ragyogott a kis japán, aki kellemetlen stílusban játszik, mindent vissza ad és ütemtelenül is képes játszani, igazi gumifalként funkcionál a pályán. Augusztusban Washingtonban döntőig ment, ahol csupán Kyrgios volt túl nagy falat számára, Tokióban viszont egy újabb ATP tornán már a csúcsra került Shapovalovot vervén a fináléban.

A remek formáját átmentette 2023 -ra is, hiszen egyből az új tehetség Runét sikerült szetthátrányból kiütnie, utána pedig McDonald ellen már nem volt kérdés, nagy magabiztossággal pipálta ki az amerikait is. Popyrin is megjárta tavaly a mélységeket, az év második felében a kemény pályás szezonban elvétve nyert találkozót. Ehhez képest sikerült megújulnia és már önmagában az szép, hogy legyőzte Aliassimét, valamint, hogy a kvali két és a főtábla két meccse után itt van.

Giron ellen már lehetett látni kisebb dadogást a játékában, a konzekvensen és direktben játszó Nishioka ellen szerintem a Popyrin hibák már büntetve lesznek kamatostul, a japán most látványosan emelt szinten teniszezik és ennek a továbbjutás lesz a jutalma ázsiai részre.

Nishioka, Yoshihito - Popyrin, Alexei: Mérkőzés nyertese - Mérkőzés tipp