Az olasz bajnokság 18. fordulójának hétfő esti zárómérkőzése alsó házas ütközetet hoz számunkra. Történetesen a 14. pozícióban tanyázó Empoli a kieső helyen álló Sampdoriát látja vendégül a Carlo Castellani stadionban.

Kezdjük a vendégekkel. Bár kissé még korai kijelenteni, de nagyon úgy fest, hogy a Serie A idei szezonjában nagyon nagy csoda kell, hogy a pontvadászat végére változzon a jelenlegi három kieső neve. A Cremonese-Verona-Sampdoria trió tetemesnek ugyan nem mondható hátrányban van a bentmaradást jelentő 16. pozíciótól, ám ha azt vesszük figyelembe, hogy a genovaiak eddig 17 lejátszott meccsen 9 pontot kapartak csupán össze, akkor a hétpontos differencia ledolgozása a Sassuolohoz képest elég kemény feladatnak tűnik első blikkre.

Dejan Stankovic gárdája idén totálisan súlytalan az élvonalban. A keret támadósora borzasztóan impotens, amit jelez 17 meccsen rúgott 8 góljuk, míg a védelem ha nem is botrányos, de átlagban majdhogynem meccsenként kétszer kapitulál. A VB alatti felkészülési időszakban jól szerepelt a gárda, amiből úgy tűnt erőt is tudtak meríteni, hiszen fontos párharcot nyertek a Sassuolo otthonában (1:2). Legutóbb azonban az éllovas Napoli könnyedén csapta őket otthonukban (0:2), míg hétközben a Copából is kiestek a Fiorentinával szemben (1:0).

Igazából ez utóbbi szükségszerű is lehetett a Sampnál, hiszen minden erőt a bentmaradásra kell fordítaniuk. Ugyan az együttes súlytalan, ám a tabella hátsó felében található klubok ellen van keresnivalójuk. A Sassuolón túl, pl. a Cremonesét is elkapták idegenben még október végén (0:1).

A vendéglátó Empoli azonban kemény falat lesz. A 14. helyen lévő kiscsapat ugyan a verhető kategóriába tartozik, ám kijelenthető, hogy az utóbbi időben egész jó formát produkál a toszkán klub. Legutóbbi két bajnokijukon pontosztozkodásra kényszerítették a Lazio-Udinese duót, de alapjáraton kijelenthető, hogy a felső házas egyleteken kívül a közép-, és alsókategóriás riválisok ellen rendre eredményesen veszik fel a küzdelmeket.

Alapossabban tanulmányozva tehát az Empoli és a Sampdoria eddig mutatóit, kijelenthető, hogy a bukik joggal favorizálják a hazai kék-fehér csapatot. Itt valószínűsíthetően egy pontot legalább otthon tart az Empoli, ám egyszerű kimeneteles sikerükben is akad érték. Pláne erősítheti bennünk ezt a megérzést, ha szemügyre vesszük a maródiak listáját a két keret esetében. Míg a hazaiak oldalán csak Destro és Tonelli játéka kérdéses pár órával a kezdő sípszó előtt, addig vendégoldalon már jóval hosszabb lehet a távolmaradók névsora. Eleve érzékenyen érintheti a Sampdoriát Rincon hiánya, aki alapember a genovaiak középpályáján, ám piros lapos eltiltása miatt biztosan nem jut ma szerephez. Kérdéses továbbá Conti, Colley, De Luca, Posetto, Sabiri hadrafoghatósága is. A legnagyobb névről Fabio Quagliarellaról már ne is beszéljünk. A veterán támadó még mindig húzóneve ennek a csapatnak, ám térdsérülése, illetve idei eredményes játékának hiánya jól jelképezi a Samp mostani kínszenvedését.

Összességében tehát én a hétfő este 20:45-től kezdődő mérkőzéstől mérsékelt arányú Empoli sikert várok. A Sampdoria kaparni fog, hiszen pont az ilyen ellenfelek ellen lenne muszáj nekik gyűjtögetni a három pontokat, míg az Empoli türelmes játékkal próbálhatja otthon tartani a három pontot. Nem várok gólfiesztát, egyik csapat eddigi produktuma sem vetíti előre azt, hogy kiszakadna a gólzsák, s nagy a valószínűsége, hogy itt akár egyetlen találat el is döntheti az érdemi kérdéseket. Mindezekhez képest a 2.5 under szorzóját egész korrekt szorzón szállítják nekünk az irodák. Én olyan 1.57-1.61 közé vártam ezt az értéket.

Tippem: 1:0-ra nyer az Empoli

Empoli - Sampdoria: Gólok száma - Felett/alatt tipp