Próbáltam magamtól elhessegetni még a gondolatát is, hogy foglalkozzak a holland bajnokság Ajax Amsterdam - FC Volendam találkozójával, de mint a mellékelt ábra mutatja nem sikerült. Ennek több oka is van, de itt csak a lényegesebbekre térek ki.

Az első és legfontosabb, olyan negatív spirálban van a hazai csapat, Hollandia egyik kirakatcsapata, mely már az ellenfelek szurkolóit is meghökkenti. Hát még az Ajax híveket. Hihetetlen de igaz, 2022. október 16-án nyertek utoljára bajnoki mérkőzést a Johan Cruijff Arenában az Excelsior ellen 7:1-re. Akkor félidőben Berghuis vezérletével már 3:0-ra vezettek a piros-fehérek. Mivel a Volendam is hasonló játékerőt képvisel mint akkori ellenfelük, ezért itt is jó esélyt látok rá, hogy már az első félidőben gólokat láthatunk.

Második, nem kevésbé fontos szempont, hogy az Ajax szerencséjére még emellett a visszafogott teljesítmény mellett sem kell temetniük a szezont. Egy esetleges mai győzelemmel a táblázat 3. helyére ugranának, előzve PSV-Twente duót és máris csak 6 pont lenne a hátrányuk a listavezető Feyenoord-dal szemben.

A harmadik, olvastam valahol, hogy szervezett edzőbuktatás zajlik Amszterdamban. Hát Testvérem, nem tudom ki vagy, nem tudom hol vagy, de egy edzőbuktatás nem úgy zajlik, hogy a legnagyobb rivális otthonában égek 0:1-re, de vért izzadva megyek a döntetlenért, majd ezt elérve a győzelemért. Márpedig az Ajax ezt tette a rotterdami De Kuip-ban hétvégén. Az tény hogy egyes játékosok ( főleg Mohammed Kudus ) nagyon csúnyán be vannak oltva gólszerzés ellen, az is látszik hogy a csapatjátékuk gördülékenysége nagyon messze van a bajnokság elejitől, de hogy edzőt buktatnának, ezt butaságnak tartom. A teljesítményüket látva nekem inkább néhai Verebes József mesteredző szavai jutnak eszembe, mely szerint "előbb-utóbb valaki nagyon csúnyán beleszalad a késbe".

Ideálisabb ellenfelet erre a késbe szaladásra keresve sem találhattak volna a Volendamnál. A kiesés elkerüléséért küzdő újonccsapat nem ezen a meccsen fogja megalapozni a bennmaradását. Wim Jonk irányításával maximum a tisztes vereség elérésébe bizakodhatnak, de a 17 meccsen kapott 42 góljuk nem sok jót sejtet a végkimenetelt illetően. Ha szerencsém van, miért ne lehetne, akkor még a vendégcsapat is hozzáteheti a magáét a félidei tippemhez, mert az Ajax mezőnybeli labdavesztéseit akár egy Volendam szintű csapat is kihasználhatja.

De jobban bízok én a hazai csapatban és úgy gondolom, hogy az első pillanattól kezdve nyomás alatt tartják és hibákra is kényszerítik majd a vendégek védelmét.

Ajax - FC Volendam: Gólok száma - 1. félidő - Felett/alatt tipp