Csütörtökön kora este a Puskás Akadémia - Újpest meccsel zárulnak a Magyar Kupa küzdelmei a legjobb 16 között.

A két csapat a közelmúltban két ízben is találkozott egymással a második számú sorozatban, s mindkétszer a Lilák örülhettek a találkozók végén. A legemlékezetesebb a 2018-as döntő volt, ahol a fővárosiak büntetőkkel múlták felül a felcsútiakat, elhappolva előlük a trófeát. 2021-ben szintén a 16 között mérték össze erejüket, ám akkor is a Megyeri útiak örülhettek, ráadásul a sorozatot is behúzták. Ebből kiindulva tehát az Újpest számára igen jó ómen, ha mostanság az Akadémiával találkozik a kupában.

Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy ennek ellenére papíron a Puskás számít az aktuális párharc favoritjának. Az idei szezonban két bajnokin találkoztak, ahol a második fordulóban Corbu Marius révén 2:0-lás Puskás siker született, míg októberben fordulatos meccsen 3:3-as derbit toltak a felek. Utóbbin volt ott kiállítás, büntetők, egyszóval élvezetes kis párharcot hoztak tető alá, s most valami hasonlót remélek a csütörtök esti kupacsatától is.

Mindkét együttesre ráférne a siker. A Felcsút nem igazán úgy kezdte a 2023-as évet, ahogy azt Hornyák Zsolt remélte. Előbb Mezőkövesden égtek meg Nagy Zsolték (1:0), majd hazai pályán a sereghajtó Vasassal sem bírtak az elmúlt hétvégén (1:1). Egyértelműen csalódást keltő eredmények ezek, főleg ha szezon végén a dobogós helyek megszerzése a cél a sárga-kék együttesnél.

Az UTE a vasárnapi Derbin 3:1-es vereséget szenvedett a Ferencvárostól a Groupama Arénában. Ugyan a télen igazol Mudrinski révén még egalizálni tudott Milos Kruscic legénysége, a mérkőzés végén a Fradi viszonylag magabiztosan húzta be a presztízscsatát. Ha már az egyik új igazolást említettem, akkor érdemes kitérnem egy másikra is Tim Hall személyében. A görög földről hozott luxemburgi védő eddig nagyon rosszul muzsikál új csapatában. A Honvéddal szembeni első bajnokin kezezéssel összehozott egy büntetőt, majd a Ferencváros elleni meccsen gyakorlatilag öngólt vétett Marquinhos lövésénél. Van tehát hova javulnia, kérdés, hogy Kruscic ezúttal is erőlteti a játékát a védelem tengelyében, avagy pihenteti most a srácot?

Számomra a meccs legnagyobb kérdése, vajon mennyire kell a Kupa az Újpestnek? Két éve tapasztalhattuk, hogy a kiesés ellen való küzdelem ellenére a IV. kerületiek rámentek a második számú sorozatra is, vállalva a kettős fronton való terhelés kockázatát. 2021-ben bejött a számításuk, most nem tudni, mire számíthatunk tőlük.

A Puskásnál más a helyzet. A Ferencváros kiesésével egyértelműen a végső győzelemre egyik fő esélyesként számolhatunk velük. Biztos vagyok benne, hogy Felcsúton már nagyon vágyakoznak egy trófea megnyerésére, továbbá a rossz bajnoki eredmények után amolyan mentális fogódzkodóként nagyon kellene a sikerélmény az Akadémia játékosainak. Részükről én abszolút erős kezdőt várok, s gólokat.

Idén a Puskás eddig nem jeleskedett a találatokban, ám az Újpest ellen rendre izgalmas meccseket tudnak hozni. Látható, hogy mindkét együttes védelme tud hibázni, ugyanakkor mindkét oldalon vannak olyan playerek - Corbu, Puljic vagy vendég oldalon Diaby, Csoboth -, akik képesek villanni. Ennél fogva meglepett, hogy duplázós oddson kínálják nekünk a három találat overét az irodák. Leszámítva az év eleji 2:0-lás PAFC sikert, általában jönnek az overek a két csapat egymás elleni meccsein. Reményeim szeritn ez most sem lesz másként. Határozottan értéket érzek az említett szorzóban.

Tippem: 2:1-re nyer a Puskás

Puskás Akadémia - Újpest FC: Gólok száma - Felett/alatt tipp