Az 57. Super Bowl keretében most ténylegesen a szezon két legjobb csapata, a Chiefs és az Eagles csap össze.

Először is, ezt a meccset ki akartam hagyni fogadás szempontból, hiszen két hasonló erőkből álló csapat fog játszani, ahol bármi lehet és talán egy hajszálnyival a Kansas az esélyesebb. Ránézve az oddsokra viszont a bukik az Eaglest tartják minimálisan esélyesebbnek, emiatt pedig a 2.04-es Chiefs odds elég nagy steal a szememben.

Először térjünk rá az Eaglesre, azon belül is az offensere. Az irányítón, Jalen Hurtsön tavaly is látszott, hogy egy megbízható franchise QB lesz az Eagles számára, idénre viszont brutál csapatot kapott maga köré. Az Eagles O-linera nincsenek szavak, elképesztő az irányító előtti fal. Az 5 játékosból 4 is a top10-ben van statokban - amióta NFL-t nézek (2007) nem emlékszem ilyen domináns falra.

Ebből következik, hogy a passzjáték és a futójáték rossz már nem lehet. Ezek közül különösen a futójátékban jeleskedik az Eagles, de passzjáték miatt sem kell szégyenkezniük olyan elkapókkal, mint AJ Brown vagy DeVonta Smith és ugye azért Hurts sem osztogat rosszul.

Az igazi sava-borsa viszont a támadósornak a ligaelső futás. Hurts saját maga is elképesztően veszélyes lábon, ami leköti az ellenfelek figyelmét és emellett a véleményem szerint teljesen átlagos képességű futók brillíroznak.

A velük szemben álló védősor nem egy olyan abszolút elit alakulat, aki egymaga Super Bowl győzelemre vezethetné a Chiefst, de még jónak is csak jóindulattal nevezhető. Ez lesz nagyjából a kulcsa az egész mérkőzésnek: a közepes szintű Chiefs defense miként képes megállítani az Eagles futását.

Amilyen kegyetlen szörnyeteg a Philly futójátéka, épp olyan a Chiefs passzjátéka. Az irányító, Patrick Mahomes vitathatatlanul a legjobb QB (az én szememben messze a liga legjobb játékosa). Az a tehetség és elszántság ami Mahomesba szorult hihetetlen és örülök neki, hogy láthatom játszani. Nem számítanak a körülmények, ha a kedvenc elkapója, Tyreek Hill eligazol a szezon elején, ha félig sérülten játszik vagy bármi más jön közbe, ő mindig elit és a küzdeni akarásával a körülötte lévőket is feltüzeli és arra készteti, hogy folyamatosan átlépjék a határaik. Ehhez társul, hogy azért ez egy tehetséges gárda, az offenzív fal is elit és valahogy szezon közben a futó Isaiah Pachecóból is kijött az elit teljesítmény, átvéve ezzel a kezdő futó pozit Clyde Edwards-Helairetől.

Az Eagles passzolás elleni védelme a legjobb a ligában, de itt az ellenfél Mahomes. Ez tényleg az a szint, ami az olyan legendés védelmeket is megizzasztaná, mint a 2015-ös Broncos vagy a Seahawks féle Legion of Boom. Emellett Mahomes és Pacheco a földön is fog hozni yardokat...ez a másik kulcs, hogy tud-e valamit kezdeni az Eagles Mahomesékkal.

Véleményem szerint nem. Ugyanis egy dolog hiányzik a képletből. Ez a Chiefs tapasztalt, minden hájjal megkent csapat. A főedző, Andy Reid most ötödik alkalommal vesz részt Super Bowlon, Mahomesnak ez a harmadik és a csapat túlnyomó többsége is járt már itt.

Ehhez képest az Eagles zöldfülű. A főedzőnek, Nick Sirianninak, Jalen Hurtsnek és szinte a teljes csapatnak ez az első alkalom, hogy idáig eljutottak. Ez pedig a világ legnagyobb sporteseményén rengeteget jelent, rengeteg tehetséges játékos bukott el a Super Bowl okozta nyomáson. Ez az, amiben a mérkőzés kulcsát látom.

Még egy adalék, amire egy barátom hívta fel a figyelmem. Azért ez az Eagles hiába verte agyon az alapszakaszban a legtöbb együttest, a sorsolásuk utólag nézve nagyon egyszerű volt. Olyan igazán SB esélyes csapattal nem igazán találkoztak - a második héten a Vikings elpusztítása (24-7) volt. A Cowboys elleni két csörte lehetett volna még az, de ott az egyik meccsen a Philly, a másikon a Cowboys játszott csereirányítóval. A playoff egy vicc volt, a valahogy odakeveredett gyengécske Giantset tükörsimán kiütötték (38-7) majd a csereirányító cseréjével felálló (első két QB sérült) 49ers ellen játszottak. Itt a Frisco 3. számú QB-ja Brock Purdy már az elején megsérült, majd aztán a helyette beálló 4. számú QB, Josh Johnson is megsérült. Nem csoda, hogy a 49ers abszolút semmit sem tudott haladni a földön, sima vereség lett a vége.

Így hát az első igazi kihívás pont a Super Bowlban lesz, ráadásul a legnagyobb kihívás, amit kérhettek. Tehetséges az Eagles, simán bennük van a győzelem lehetősége, de véleményem szerint a Chiefs ismét át fogja lépni az árnyékát és az alapszakasz MVP Mahomes behúzza a második gyűrűjét is.

Utolsó mondatként elismételve: ezt a meccset ki akartam hagyni fogadásból, mivel közel egyenlő erők küzdelme és könnyen benne lehet egy Eagles siker is. A Kansas oddsot viszont 1.7 köré vártam, ez nekem 2.04-en túl nagy érték ahhoz, hogy átlépjek rajta.

Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs: Hosszabbítással - Mérkőzés tipp