Ha abból indulunk ki, hogy 10 nappal ezelőtt 31 ponttal nyert az Oklahoma hazai pályán a Houston ellen, míg a párharc idei alapszakasz meccseit rendre magabiztos különbséggel a hazai csapat nyeri, akkor ez egy könnyed fogadás. Itt be is fejezhetnénk az elemzést, ugyanis tényleg nehéz indokot találni, miért lehetne ebből egy szoros meccs.

A Houston ugyanis a liga egyik, ha nem a legrosszabb csapata. Három esetben szoktak szoros meccseket játszani:

- ha az ellenfél pocsék napot fog ki, mindent kihagynak

- ha otthon játszanak és kiemelkedően jól teljesítenek

- ha az ellenfél átlagon aluli offenzív játékkal rendelkezik.

Utóbbi például a Miami Heat, akiknél ugyan a védekezés elit, de támadásban a legrosszabb között vannak, ezért tudott a Rockets egylabdás meccset összehozni, csalóka is az az eredmény. Amikor viszont top10-es offenzív mutatókkal rendelkező csapatokkal játszanak, jöhetnek a 10-20-30 pontos vereségek, mert dobási volumenben és hatékonyságban képtelenek tartani az ellenfelet.

Az Oklahoma védekezésben nem tartozik a liga legjobbjai közé, de támadásban az 5. legtöbb pontot szerzik, festékben a 4. legtöbb pontot érik el, míg gyorsindításokból is a top10-ben vannak. Micsoda a Houston Rockets gyengesége idegenben? Az, hogy gyorsindítások után sok-sok pontot kapnak (30. hely) és labdaeladások után szintén szétesik a védekezésük (30. hely).

Ez annak a jele, hogy nem sikerült egy szezon alatt kidolgozni egy védekezési mechanizmust, ad hoc jelleggel teszik a dolgukat, emiatt futnak bele nagy zakókba és kapnak 120-130 pontot. A Houstonnak idén egyetlen célja maradt: a liga utolsó helyének megszerzése, ezek után pedig a drafton egy minél jobb helyezés. Ebbe a profilba tökéletesen beleillik egy komoly vereség a PO-ba igyekvő OKC-től. Attól az OKC-től, akik hazai favoritként kiváló ATS-mutatókkal rendelkeznek, idén mérkőzéseik harmadát nyerték meg hazai pályán 10 pont vagy annál nagyobb különbséggel.

Oklahoma City Thunder - Houston Rockets: Hendikep - Hosszabbítással - Hendikep tipp