A mai napon ugyan mindenkit a Paks-Mezőkövesd találkozó tart lázban, én Gurus írásnak a szombat esti fejér megyei rangadót pécéztem ki, melynek legfőbb kérdése, vajon a Huszti Szabolcs vezette Fehérvár a forduló végére ténylegesen a kiesőzónába kerül-e? Ha ismét kikapnak, akkor könnyen lehet, hogy igen.

A 2023-as naptári évben még mindig nyeretlen a Videoton csapata. A borzalmasan rossz szezont futó piros-kékek előbb Kecskeméten szenvedtek vereséget (2:1), amit egy hazai Debrecen elleni döntetlen követett (1:1), s végül múlt héten Mezőkövesden maradtak alul Fiola Attiláék (2:1). Aki rendszeresen követi a Fehérvár meccseit, láthatja ugyan, hogy kaparnak, küzdenek Dárdai Palkóék, ám valahogy az átütő erő nincs meg a támadószekcióban, míg a hátsó alakzat rendre megkapja a maga egy-két gólját. A mezőkövesd elleni mérkőzésen is a kvázi box-to-box jobb hátvédként fel-le rohangáló Kastrati szerezte meg vezetést, nem pedig a Kodro-Dárdai kettős valamelyike. A matyóföldi vereség pláne azért is lehet különösen fájó, mivel egészen idáig a Fehérvár nem kapott ki a szezonban, amikor egy-egy párharc során vezető pozícióba kerültek. Most ezt a "bravúrt" is sikerült véghezvinniük, úgyhogy mentálisan mindenképpen gödörben van az együttes.

A vendégségbe érkező Puskás Akadémia háza táján sem volt túl rózsás a hangulat a múlt hétvégéig. Hornyák Zsolt együttese is jó időre letért a győzelmek ösvényéről, kimondottan gyengén rajtoltak 2023-ban. Aztán az Újpest elleni büntetőkkel kivívott kupasiker megadta némiképp a lökést, s a továbbjutást az elmúlt bajnokin a Zalaegerszeg elleni hazai sikerrel fokozták (1:0). Ahogy a meccs utáni értékelésében a felvidéki származású szakember kiemelte, itt a lényeg most a győzelem bezsebelése volt, a mutatott játék kvalitása ez esetben másodlagosnak minősült.

Valószínűsíthetően ismételten hasonló felfogásban érkeznek majd Nagy Zsolték a Sóstói stadionba, ám ha taktikusan játszanak, könnyen lehet, hogy ismét sikerrel távozhatnak Székesfehérvárról. A Videoton ugyanis lépéskényszerben van. Háborognak az indulatok a klub háza táján, a szurkolók már most váltást követelnek. Husztit nem tartják alkalmasnak a kispadon, ahogyan a szezon elején szakmai igazgató munkakörbe visszatérő Juhász Rolandot sem. Gyökeres változásokat követelnek, s ha nem jön a várva várt győzelem tényleg érik az edzőváltás. Amolyan tűzoltásként a klub is igyekszik mindent megtenni az eredményesség érdekében, így a hét elején gyorsan leigazolták az Újpest két alapemberét, Csongvai Áront és Katona Mátyást. Előbbi ugyebár a Lilák csapatkapitánya volt, s a védelem belső tengelyében játszott meghatározó szerepet, utóbbi playernek pedig főként a középpályán a támadások előkészítésében kellett jeleskednie.

Nagy kérdés tehát, hogy az újonnan igazolt játékosok képesek-e új színt vinni a Fehérvár játéka, ha egyáltalán szerephez jutnak majd a szombat esti mérkőzésen? Annyi bizonyos, hogy a Videoton mindent egy lapra téve támadó szellemben lép majd gyepre, hiszen itt a minimum elvárás most a győzelem. Én mindenképpen várok tőlük találatot, melyek rendre érkeztek az elmúlt fordulókban is. A Puskás pedig a dobogóért vívott harcban nem engedheti meg magának, hogy kikapjon. Most a felcsútiaknak sikerült újfent győzelmi ösvényre léptetni a csapatot, nem hinném, hogy egykönnyen hagynák magukat visszalökni a nyeretlenség mezejére.

Akárcsak a Fehérvárnál a Felcsút is rendelkezik potens támadókkal. Slagveer, Zahedi vagy akár Corbu egyaránt beveheti Kovács kapuját.

Úgy vélem pörgős, helyenként feszült meccsel lehet dolgunk, ahol aligha várható jelen helyzetben 0:0-lás pontosztozkodás. Márpedig ha az egyik csapat idejekorán előnyt tudna szerezni, ott szinte garantált a válasz a másik oldalról. Kézenfekvő tehát, hogy fogadási szempontból a mindkét csapat gólt szerez opciót húzom be egész korrekt szorzón.

Mindazonáltal szerintem a Fehérvár kálváriája ezúttal is tovább tart majd a szezonban, s véleményem szerint az elkövetkezendő héten edzőváltásra kerül sor majd a megyeszékhelyen.

Tippem: 1:1-es döntetlen

MOL Fehérvár - Puskás Akadémia: Mindkét csapat gólt szerez - Igen/Nem tipp