Óriási sansz adódott az Union együttese előtt, hogy visszavegye listavezető pozícióját a Bundesligában. A fővárosi alakulat ősszel egy ideig már vezette a tabellát, ám a Bayern fokozatosan előretört Schäfferék novemberi bukdácsolásának köszönhetően. Most azonban fordulni látszik a kocka, hiszen a bajor rekordbajnok láthatóan gyengélkedik, miközben a Berlin lendületbe jött.

Urs Fischer gárdája olyanannyira elkapta a fonalat, hogy a 2023-as naptári esztendőben sorra hozza a bajnokikat, míg a tétmeccseken mutatott 100%-os mérleget az Ajax elleni, idegenbeli értékes 0:0 törte meg. Viszont eltekintve a német földi párharcoktól, ez utóbbi is egyértelműen pozitív eredménynek mondható.

Amennyire nyeregben van az utóbbi időben a Berlin, annyira gyötrődik az élvonalban a Schalke 04. Az egykori topcsapatnak számító gelsenkircheni egyesület amolyan Bundesliga 1-2 között liftező alakulattá silányodott. Eddigi 20 bajnokijukon mindössze két győzelmet tud felmutatni Thomas Reis legénysége. A keretben nincs minőségi, gólérzékeny támadó, amit jelez eddig szerzett csekély 14 találatuk. A hátsó alakzat pedig kis túlzással átjáróháznak számít. Meccsenként megkapják átlagban a maguk több, mint két dugóját (20 bajnokin 41 gólt nyeltek be). Úgy tűnik tehát, hiába eszközöltek a kék-fehéreknél október végén edzőváltást, Reis erejéből is maximum a döntetlenekre futja az utóbbi időben. Márpedig a bennmaradáshoz szükséges hátrány ledolgozásához sürgetően hozni kellene a sikereket.

Ám ezt az áttörést aligha most fogja véghezvinni a Schalke egy ennyire kompakt, jó formában lévő Union otthonában. Nemrég két meccsét is láttam Schäfferéknek. Az előbbin a Hoffenheimet darálták be hazai környezetben 3:1-re úgy, hogy a vendégek 0:1-re vezettek kb. a 70. percig, ám végül olyannyira nem bírták a rájuk nehezedő nyomást, hogy a meccs hajrájában hármat is pakolt nekik a Berlin.

A másik, Werder Bremen elleni meccsüket szintén egy Gurus írással támadtam, s ott sem férhetett kétség, hogy melyik együttes számít erősebbnek. Szerencsére akkor a tippem teljes mértékben ült, így reményeim szerint a mostanival sem lövök nagyon mellé.

A meccs fogadási kínálatában nézelődve abszolút nem lepett meg, hogy a Berlint hatalmas mértékben favorizálják az irodák. Gyakorlatilag minden mellettük szól, épp emiatt a tény, illetve nyomás miatt lehet majd talán kissé döcögősebb a három pont behúzása. Viszont elnézve a keretet, ha minden igaz pont Schäffer András kivételével elvileg mindenki Urs Fischer rendelkezésére áll. Márpedig a tippem szempontjából kiemelt fontosságú tényező, hogy a gárda top-góllövői - Haberer, Becker vagy akár Behrens - ott legyenek a pályán.

Összességében nézve engem nagyon meglepne, ha a Berlin a kezdettől fogva nem szegezné kapujához a Schalkét. Mentálisan óriási motivációt adhat most az Union számára, hogy a tabellán visszaelőzhetné a Bayernt, s most a sorsolás jóvoltából tényleg egy szétesőben lévő együttes ellen, hazai környezetben erre minden lehetőségük megvan. Ebből kifolyólag meglepett, hogy az Unibetnél egész pontosan 1.79-es szorzón adják, hogy az egyébként igen gólerős csapat legalább kettőt lő a sereghajtónak. Szerintem ez simán benne lehet a pakliban, így komoly fogadási értéket érzek ebben az opcióban.

Tippem: 2:0-ra nyer az Union.

1. FC Union Berlin - FC Schalke 04: 1. FC Union Berlin által szerzett összes gól - Felett/alatt tipp