Nehezen engedtem volna el ezt a találkozót, pedig vannak jelek, amik alapján szabadulni kéne tőle. Az egyik ilyen, hogy a Portland Trail Blazers csapatából sérüléssel bajlódik Jusuf Nurkic, Anfernee Simons és Justise Winslow. Azonban ennek érdemes kicsit utánanézni, ugyanis Simons az All-Star szünet óta nem lépett pályára, Winslow utoljára december közepén játszott, míg Nurkic, aki korábban a palánk alatti védekezésért felelt, február eleje óta nem bevethető.

Hivatalosan csak Simons kihagyása lehetne komolyabb tényező, hiszen Nurkic nélkül is nyert négy meccset februárban a Blazers. Azonban, ha Damian Lillard olyan teljesítményt tesz le az asztalra, mint a Houston Rockets ellen, amikor 71 pontot rámolt be, akkor olyan mindegy, hogy ki játszik a Portlandben és az ellenfélnél. Lillard a hazai meccseken rendre extrát hoz, érdemes megfigyelni, hogy a hazai pályán elért pontjai (33,9), illetve idegenbeli statjai között (29,7 pont), markáns differencia van.

Lillard hazai környezetben sokkal hatékonyabb, majd 40%-kal triplázik (idegenben 36,2%), büntetőzésben pedig 7%-os az eltérés. Arról nem is beszélve, kevesebb labdát ad el, hatékonyabb támadásban és akkor van igazán elemében, ha otthon kell játszani, lehetőleg pihenő nélkül. Most pedig ez a helyzet, ugyanis a Blazers kikapott a Golden State Warriors otthonában, majd back-to-back játszhat a Pelicans ellen.

A New Orleans idén több sebből vérzik, rengeteg a sérüléssel bajlódó játékosuk, alig épül fel valaki, jön helyére egy újabb maródi. Elképesztő, hogy van egy tehetséges keret, kiváló játékosállománnyal, akik, ha egészségesek, akkor a liga legjobbjai, de szó szerint úgy kell vadászni a meccseket, hogy mindenki bevethető legyen. Zion Williamson óriási tehetség, de ilyen állapotban nem fog kiteljesedni, még mindig sérült, de a pióca védekezéséről ismert José Alvarod sem bevethető (milyen hasznos lenne Lillard ellen!).

A padról érkező energiabomba, Larry Nance Jr. szintén maródi, pedig a 6 pont és 6 lepattanó sosem jön rosszkor, míg a center, Jonas Valanciunas játéka kérdéses. A Pelicans egy újabb vereségből érkezik, immáron az a tét a csapat számára, hogy meglesz-e a play-in hely? Mögöttük épp a Portland áll, amolyan ki-ki meccs következik, amiket imád Lillard. A Pelicans a liga egyik legrosszabb csapata az idegenbeli mutatókat tekintve underdogként szinte elvétve nyernek, míg a Portland, ha favorit, alig szokott veszíteni, ráadásul a csapat igazán a back-to-back meccseken van elemében.

Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans: Hosszabbítással - Mérkőzés tipp