Kezdjük onnan, hogy az argentin első osztály masszívan underesnek számított az elmúlt években, nem volt meglepő a 60% feletti 2,5 gólnál kevesebb mérkőzések aránya. Amikor egy ilyen ligából választunk overt, akkor jóformán őrültek vagyunk, de ha jobban belegondolunk, akkor a majd 380 meccsből, 150 érhet véget 2,5 overrel.

Argentínában mondhatni nem éppen biztos állás az edzői poszt, hiszen folyamatos vándorlás van, elég csak megnézni a tavalyi szezont. Már a bajnoki rajt előtt majd a mezőny harmada szakvezetőt cserélt, míg szezon közben 29 edzőváltás történt! Ebbe a közegbe tehát nehéz állandóságot keresni. A River Plate volt az egyik ilyen, akiknél Marcelo Gallardo volt a főnök, szó szerint, hiszen a klub vezetése mindent a kezébe adott, mert szállította a sikereket.

Jöttek a Libertadores-kupában elért győzelmek (2015 és 2018), de már 2021-ben felismerte, hogy az argentin labdarúgás jelen állapotában nem lesz képes dominálni a kontinensen. Elfogyott a pénz, országát recesszió sújtja, infláció az egekben, csapatok pedig képtelenek megtartani a legjobbjaikat, igazolni pedig sokkal nehezebben tudnak minőségi játékosokat, mint az ősi rivális Brazília.

Onnan is megmutatkozik Gallardo tudása, hogy utoljára az ő csapata nyert Argentínából Libertadores-kupát, majd 2021-ben, mikor 4-0-val kiestek a negyeddöntőben a brazil rivális ellen, realizálódott benne, hogy itt elúszott az a bizonyos hajó. Még abban az évben bajnoki címet nyert hazájában, de a következő szezon már egész Argentína számára világossá tette, hogy nehéz időszak elé néznek. Miközben a válogatott világbajnok lett, klubokat elsöpörték a brazilok, Libertados-kupa elődöntőjében a Vélez kapott 6-1-es megalázó vereséget a Flamengótól.

Gallardo eközben folyamatosan vitatkozott a vezetőséggel, eredménye az lett, hogy nyolc év után távoznia kellett. Helyére a rutinos egykori Bayern München védő, Martín Demichelis érkezett. Azt gondolnánk, vele a stabilitás és a védekezés dominál, de épp ellenkezőleg. Kevés az olyan meccs, amikor nem kapnak gólt, ez pedig annak is betudható, hogy a River Plate védelméből a két alapjáraton kezdő középhátvéd sérüléssel bajlódik (Martínez és Mammana), míg a két szűrő középpályás szintén (Kranevitter és Zuculini).

Érthetetlen, hogy miért ők a favoritok, de valószínűleg ez leginkább a River Plate ismertségének tudható be, miközben annak a Lanúsnak az otthonába látogatnak, akik a legjobban kezdték a bajnokságot. Öt fordulót követően vezetnek, közvetlen élmezőnybe tartozó riválisokat vertek meg jó támadójátékkal, alig akadt olyan meccsük, ahol ne szereztek volna minimum két gólt. Ezek alapján már önmagában a hazaiak szorzója is érthetetlen kategória - főleg, mert alig van sérüléssel bajlódó játékosuk -, de az meg még inkább, hogy a Lanús - River Plate derbit 2,5 gólnál kevesebbre várják.

Ez egy hagyományosan sok gólos meccs, elmúlt években nem volt ritka a 6 gólos derbi sem. Az még a Gallardo-korszak volt, de azóta csak romlott a River Plate védekezése, így ettől a mérkőzéstől gólokat várok, azon se lepődnék meg, ha 4-5 találat születne. Frank Kudelka a Lanús edzője, aki egy rutinos szakvezető Argentínában, de azok közé tartozott, akikkel gyakoriak voltak a sokgólos meccsek (nem meglepő tehát a Lanús idei rajtja...).

Lanús - River Plate: Gólok száma - Felett/alatt tipp