Elsőre talán azért nem kapjuk fel erre a meccsre a fejünket, mert mindkét csapat elmarad attól, ahová szezon előtt pozicionáltuk őket. Egyelőre azért küzdenek, hogy a stabil PO-hely meglegyen, viszont ebben talán előnyben lehet a Clippers, kis szerencsével még a kiemelést is megszerezhetik. Ha jobban megnézzük, akkor ebben a csapatban több All-Star van, kiemelkedő kiegészítők, viszont sokáig épp a legjobbak bajlódtak sérüléssel.

A prime formájukat tekintve, ebben a keretben van két NBA top10-es játékos (Kawhi Leonard és Paul George), akik szinte elvétve tudtak pályára lépni, végül január második felétől lehettek ott mindketten a parketten (igaz, itt is akadt egy kis load management). Ha ettől a periódustól tekintjük az idei Clippers játékát, akkor ez a csapat ott van a teljes ligát tekintve a top8-ban, míg Nyugaton 3. helyen állnak.

És itt álljunk meg egy pillanatra, tekintsük meg ebből az időszakból Leonard és George átlagait, akik egész szezonra vetítve egyaránt 23-23 pontot átlagolnak, ez azonban csalóka, hiszen a korábbi sérülésből való felépülési idejük is benne van, amikor egy-egy meccsre visszatértek. Szóval, amikor "elkezdték" a szezont, onnantól Kawhi Leonard átlaga 28,5 pont, míg Paul George esetében csak 24 pontra növekedett az átlag, viszont neki szinte minden mutatója növekedett (több gólpassz, több lepattanó).

Összeállt tehát az a tengely, amitől bajnoki címet vártak négy évvel ezelőtt, csak azóta ez a két játékos a mérkőzések jelentős részét kihagyta. Hozzájuk csatlakozott a problémás Russell Westbrook, aki egyelőre egész türhetően teljesít, ráadásul Eric Gordon és Mason Plumlee érkezése is sokat segített, hiszen a padról beállva képesek 10-10 pontra, illetve Plumlee még majd 10 lepattanóra is, mindezt 15-20 perc alatt. Idő kellett, még ez a csapat megtalálta önmagát, de jelenleg három sikernél tartanak. Azért is fontos ez, mert favoritként hazai pályán nem túl gyakran veszítenek, ráadásul a sorsolásuk könnyű a következő hetekre, így egy hot run alakulhat ki, amikor sorra nyerik a találkozókat, ezek többsége pedig hazai meccs lesz.

A Golden State Warriors látogat hozzájuk, akiknél épp egy ellenkező folyamat zajlik le. Egyre több a sérüléssel bajlódó játékosuk, Andrew Wiggins után Jonathan Kuminga sem bevethető. Ez csak azért baj, mert idegenben a gárda nagyon gyenge. Erről már írtam korábban, hogy a Warriors vezetőségét elsősorban a hazai meccsek érdeklik, ott kell 100%-ot nyújtani, mert abból tudnak anyagilag profitálni. Idegenben sok esetben inkább pihennek, viszont most lesz egy hosszabb túrájuk, ahol öt meccsen át távol lesznek az otthonuktól.

A Clippers számára tehát kiemelkedően fontos a hazai pálya, jó formában vannak, míg a GSW-t maximum a rangadó státusz miatt érdekelheti a meccs, de ha belegondolunk, hogy egy héten át öt meccsük lesz, amiből kedvező széljárás esetén három mérkőzés nyerhető (és ez nincsen köztük), akkor felesleges megszakadniuk az első találkozón, hogy utána elbukják a másik négyet. Vannak annyira rutinosak, hogy ezt belássák.

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors: Hosszabbítással - Mérkőzés tipp